3 powerplaymål och 3-0 i matcher för Rögle

Publicerad: 2024-04-09
#RBKVLH
Rögles segertåg fortsätter. Ängelholmslaget vann den tredje semifinalen mot Växjö med 3-2 efter ett avgörande i den andra övertidsperioden. Noterbart är att Rögle gjorde samtliga tre mål i powerplay – och nu har Roger Hanssons mannar 3-0 i matcher mot det regerande mästarlaget.

Växjö var på jakt efter trendbrott, men de drog på sig en tidig utvisning, och i det efterföljande powerplayet gav Rodrigo Abols hemmalaget ledningen efter att ha serverats en öppen kasse. Några minuter kunde samme Abols så när göra 2-0 efter ett fint förarbete från Anton Bengtsson, men Emil Larmi räddade när lettländaren lämnades helt fri. Även Linus Sandin var nära att näta, men då var stolpen i vägen. Växjö vann skottstatistiken med 13-8 i den första perioden, men det var Rögle som hade flest heta chanser. I slutet av perioden blev det farligt efter ett Växjöskott med mycket folk framför mål, men Christoffer Rifalk kunde till slut lägga sig på pucken.

Rögle hade några starka minuter en bit in i den andra perioden, där de tryckte fast Lakers. Då fick Rögle också med sig ett tredje powerplay och då kom 2-0 genom Linus Sandin. Rögles glädje blev dock kortvarig då Växjö kom tre mot en i en spelvändning och Filip Eriksson tryckte in reduceringen. Ett mål som kom en minut och 23 sekunder efter 2-0-målet. Växjö höjde sig efter målet och fick till mer spel i offensiv zon, men 2-1 stod sig perioden ut.

I inledningen av den tredje perioden fick Växjö sitt första powerplay och det resulterade så när i en kvittering, men Joachim Blichfeld träffade ribban. Rögle stack upp i några kontringar (bland annat ett jätteläge för Lian Bichsel), men annars var det mer Växjö än i de tidigare perioderna. Lakers kom också till ett par bra chanser, men det ville sig inte helt för gästerna. I alla fall inte fram till att Filip Eriksson lyckades hitta nät för andra gången i matchen. När klockan stod på 55:55 styrde Växjötalangen in 2-2. Det målet tog matchen till övertid.

Växjö skapade ett rejält tryck framåt i den fjärde perioden och fick snurr på Rögleförsvaret. När Robert Rosén fick ett jätteläge i slottet blev han upphakad av Brady Ferguson. I powerplayet som följde hade Växjö ett par chanser, men det blev inget avgörande där. Även Rögle spelade fem mot fyra utan resultat. En stund efter att Lakers blivit fulltaligt fick Adam Engström ett bra läge i slottet. Han sköt pucken förbi Emil Larmi, men då dök Brian Cooper upp på mållinjen och agerade räddande ängel för Växjö. På returen träffade sedan Linus Sandin utsidan på stolpen. Mycket närmare ett segermål än så går knappast att komma.

Rögle fick ett tidigt powerplay i den femte perioden. Då slängde Lucas Ekeståhl Jonsson bara in pucken på mål och den tog på Växjöbacken Keegan Lowe och studsade in i mål. Vilket ger Rögle en 3-0-ledning i den här matchserien.

Period 1

3:20 1-0 (PP1) RBK 10 Rodrigo Abols (5)
Assist: 61 Lucas Ekeståhl Jonsson (5)

Period 2

11:56 2-0 (PP1) RBK 8 Linus Sandin (5)
Assist: 37 Albin Sundsvik (1), 10 Rodrigo Abols (4)

13.19 2-1 (EQ) VLH 25 Filip Eriksson (1)
Assist: 86 Joachim Blichfeld (2), 13 Dylan McLaughlin (4)

Period 3

15:55 2-2 (EQ) VLH 25 Filip Eriksson (2)
Assist: 17 Gabriel Carlsson (2), 86 Joachim Blichfeld (3)

_____________________________

– Det var skönt att se den studsa in. Jag var lite rädd att han (Växjöspelaren) skulle peta bort pucken så jag la in den på mål och det lönar sig att skjuta. säger de. Vi är en grupp som tror på varandra, vi är som en familj. Vi hade kunnat spela tio perioder, sa Rögles övertidshjälte Lucas Ekeståhl Jonsson.

– Klart att man är besviken. Jag tycker att vi gör vår kanske bästa match i den här serien. Det är små marginaler som avgör. Det är vad det är, bara upp på hästen igen, sa Växjös Joel Persson.

- Rögle har nio raka slutspelssegrar. Räknar vi in grundserien har Ängelholmslaget tolv vinster i följd.

- Rögle har 3-0 i matcher och är således en seger från en final.

- Rodrigo Abols satte 1-0 i powerplay, och han hade sedan assist på de två andra Röglemålen.

- Filip Eriksson satte 1-2-reduceringen – och det var hans första SHL-mål, grundserie och slutspel inräknat.

- I den tredje perioden gjorde samme Filip Eriksson 2-2. Ett mål som tog matchen till övertid.

- Michael Kapla hade mest speltid i matchen, 31.08.

- Både Linus Sandin och övertidshjälten Lucas Ekeståhl Jonsson var 1+1 i den här matchen.