ÅKE STAKKESTAD: "VILL ETABLERA MIG SOM SHL-SPELARE"

Publicerad: 2023-08-17
Intervju
Han har uppfyllt karriärens första stora mål – att spela JVM. Nu blickar Åke Stakkestad mot nya i SHL och HV71. I en intervju med SHL.se berättar han om humöret på golfbanan, vem han helst tacklar i SHL samt att han ska försöka få släkten att byta favoritlag. ”Annars blir det inga julklappar för dem”, säger han och skrattar.

När SHL.se får tar i Åke Stakkestad har det varit träning på förmiddagen och eftermiddagen har han spenderat på golfbanan. Så har de flesta av 21-åringens dagar varit den här sommaren varit.

– Jag började med golf i våras och fastnade direkt. De senaste månaderna har det nästan bara varit träning och golf. Jag har fastnat helt. Det är riktigt kul. De flesta i HV71 lirar, vilket är kul, säger Åke Stakkestad.

Det låter som ett bra sätt att komma in i en ny grupp?
– Ja, det är helt perfekt,.

Hur är ditt humör på golfbanan?  
– Jag lackar ibland, så är det. Men jag är lugnare än vad folk tror på golfbanan,. 

Lugnare än på isen?
– Mycket lugnare, haha. Det är skönt det i alla fall. Men det har gått åt en klubba. Då hade det gått dåligt hela rundan och sedan ett dåligt utslag på det. Då small det...

"Mäktig förening med häftig publik"

Stakkestad har Kungälvs IK som moderklubb, men trots att han är uppväxt i Göteborgsområdet har han aldrig varit någon jättesupporter av Frölunda.

– Som alla hockeyintresserade kring Göteborg har jag följt Frölunda, men jag tyckte att det var kul att kolla Leksand i HockeyAllsvenskan när jag var liten. De hade bra publik, och lite samma sak med HV71. Det är en mäktig förening med häftig publik och cool arena, säger han.

HV71

Åke Stakkestad ser fram emot sin debutsäsong i SHL.

Även om Stakkestad inte har varit någon stor supporter av Frölunda är hans släktingar det, men frågan är vilket lag de kommer att hålla på nu?

– De har alltid hejat på Frölunda, men jag hoppas att de börjar heja på HV71 nu. Annars blir det inga julklappar för dem, haha. Nej då, de brukar följa mig. Jag har bra stöd från släkten, säger Stakkestad.

Vem ser du mest framemot att tackla i SHL?
– Joel Nyström (Färjestad) och Arvid Aronsson (Linköping). Arvid har jag spelat med i BIK och vi båda är från Göteborg och känner varandra bra. Joel har jag spelat lite landslagshockey med och han gillar inte att bli tacklad, haha.

"Mitt stora mål har varit att spela JVM"

Stakkestad kommer till HV71 från två skadedrabbade säsonger med BIK Karlskoga. Säsongen 2020/21 åkte han på ett armbrott och spelade 24 matcher. Förra säsongen var han knäskadad och spelade bara 20 matcher.

– Jag har aldrig varit skadad tidigare i livet. Lite annorlunda har det varit. Det blev inte som jag hade tänkt eller förväntat mig. Samtidigt är det en lärdom. Om man kan säga så var det skönt att få skadorna i tidig ålder. Då bygger jag på mig lite erfarenhet och vet vad det handlar om i fall det skulle hända igen, säger han.

Även om skadorna har ställt till det lite stoppade det inte Stakkestad från att ta plats i det svenska JVM-laget 2022, vilket har varit Stakkestads mål med karriären.

– För mig har det stora målet inte varit att ta mig till NHL eller att spela i ett visst lag i SHL. Mitt stora mål har varit att spela JVM . Jag har följt JVM hela livet och har tyckt att det har varit väldigt roligt att titta på. Därför var det mitt mål, säger Stakkestad som gjorde fyra poäng (1+3) på sju JVM-matcher.

Har du satt upp några nya mål nu när du nu har uppfyllt ditt första stora mål med karriären?
– Jag har satt upp lite mål inför säsongen, och även med min karriär. Först och främst vill jag bli en etablerad SHL-spelare och känna att jag är bra i den här ligan. Förhoppningsvis kan jag klara av det innan jag är alltför gammal. Då kan man blicka framåt och se vilka dörrar som finns. Jag lever dag för dag och vill inte stressa fram något.

FEM SNABBA

Vad har du för förväntningar på sig själv?

– Jag har inte jättestora förväntningar. Det är lite se och lära. Jag kommer att inte komma upp med så stor respekt för spelare, även om jag har respekt för ligan. Jag ska försöka känna mig trygg i ligan och laget. Jag ska göra mitt bästa utifrån den roll jag får.

Hur tror du att din roll blir?

– Svårt att säga nu. En av mina styrkor är att jag kan ta lite olika roller. Vi får se hur tränarna vill använda mig.

Vad gör du i ett friläge?

– Ska man säga det här? Jag siktar mot plockkrysset eller femte hålet (mellan målvaktens ben). Men annars blir det väl att blunda och skjuta.

Vad har du för målgest?

– Då gör jag Marcus Rashfords målgest, som pekar fingret mot pannan. Jag är stort Manchester United-fan. Jag snackade  med ”Daggen” (Mikael Eriksson, tidigare i BIK Karlskoga och numera expert i TV4) inför en match förra säsongen. Då sa vi att jag skulle göra Rashford-målgesten om jag gjorde mål, vilket jag gjorde.

Vad blir nyckeln för att laget ska lyckas?

– Nyckeln blir att få ihop gruppen bra och att vi verkligen sliter för varandra, även om det låter tråkigt. Men det gäller att hitta glöd i det hela och då kommer resten att lösa sig. Vi har en bra trupp och bra ledarstab. Alla förutsättningar finns.

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners