Upptakten: 14 lag, 3 påståenden, 42 svar

Publicerad: 2024-09-18
Upptakt
En salig blandning av påståenden och en salig blandning av svar. Under SHL:s upptaktsträff fick fjorton spelare kommentera tre olika påståenden om sitt lag.

Brynäs: Oskar Lindblom

Brynäs är ingen vanlig nykomling i SHL.
– Jag förstår vad som menas. Brynäs är ju en nykomling, men har aldrig åkt ur ligan tidigare och aldrig varit nykomling, så visst är det speciellt. Vi har dessutom ett bra lag med många spelare som spelat i SHL tidigare. Brynäs hör hemma i SHL och det ska vi visa den här säsongen.

Jakob Silfverberg är fortfarande en bra spelare.
– Absolut. Han ser väldigt bra ut. Han har haft en bra sommar och det syns: stark, bra tryck i åkningen och har ett skott som inte många kan mäta sig med. Han kommer bli nyttig för oss.

Julbocken överlever julen i år.
– Det hoppas vi. Det är nästan så man går och väntar på att den ska brinna ner... nä, den är en symbol för Gävle och det är tradition att den sätts upp, så det är fint att den finns.

Frölunda: Filip Cederqvist

Det är redan tröttsamt att höra att det är Roger Rönnbergs sista säsong i klubben.
– Nej, det tycker jag inte. Det är mitt första år med Roger och det ska bli otroligt kul att jobba med honom. Det är en tränare med hög status. Det första jag märkt är att det är roligt att komma hallen varje dag: det är bra stämning men det ställs också höga krav.

David Edstrom får sitt genombrott i år.
– 100 %. En stortalang som kommer spela många år i NHL. Jag är väldigt imponerad av honom och hur proffsig han är utanför isen för att vara så ung. Han kommer ha en lysande karriär, det är jag helt övertygad om.

Joel Lundqvist bestämmer fortfarande.
– Haha, nej, det vet jag inte. Det hade varit kul att få spela med honom, det är en förebild sedan man var yngre. Synd att vi inte fick någon säsong tillsammans.

240917 Färjestads Oscar Steen under SHL:s upptaktsträff den 17 september 2024 i Stockholm. 
Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN / kod JL / SH0521
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league season kick off upptaktsträffen upptaktsträff 2024 JOHANNA SÄLL / BILDBYRÅN

Oskar Steen.

Färjestad: Oskar Steen

Färjestad är favorit till SM-guldet.
– Det verkar ju så när man lyssnar på andra.
Vad säger du själv?
– Vi har ett bra lag på pappret men det är ett stort jobb som ska läggas ner. Jag tycker alla lag ser ganska välfyllda ut, så tror det blir en jämn säsong.

Viktor Lodin är SHL:s skickligaste spelare.
– Det kan jag hålla med om, han är väldigt duktig, det ser man både på träning och match.

Stian Solberg kan tackla.
– Det kan han verkligen, det kan nog bli en del närkamper och tuffa tacklingar från hans sida i vinter.
Det är inte många open ice-tacklingar numera, men Stian kan det där?
– Ja, han behärskar det och har en bra förmåga med tajmingen. En bra tackling bidrar med energi till laget och tänder publiken, så hans spel lär hjälpa oss.

HV71: Olle Alsing

Det har blivit fysiskt jobbigare att spela i HV71.
– Nja, det vet jag inte.
Det har varit mycket prat om fys- och skridskotesterna under försäsongen?
– Jag vet inte hur det varit tidigare, men det är klart att testerna kräver att man är vältränad fysiskt. Så är det väl i alla lag. Vi har kört på bra, men rimligt. Vi ska ha höga krav på varandra fysiskt. Jag hoppas att det är hårdare än tidigare år, för det har varit bra i år. Vi är vältränade.

HV71 missar slutspel i år igen.
– Nej, det gör vi inte. Det kommer spelas slutspelsmatcher i Husqvarna Garden i vår.

HV71 spelar bäst ändå.
– HV71 spelar alltid bäst ändå.
Du är ny i klubben, vad säger du om HV-låten?
– Den är bra. Att få komma in i den i första hemmamatchen under säsongen kommer vara kul. Det är något man tänkt på länge, att åka in med den låten i ett fullsatt Husqvarna Garden.
Det är en sådan där låt som man som motståndare också nynnar med i... eller?
– Ja, nästan så. Vet att man åkt runt i Husqvarna Garden och kommit på sig själv att sjunga med. Den är svängig.

Leksand: Patrik Norén

Det tog inte lång tid att lära sig namnen på nya lagkamraterna i år.
– Det gick väldigt snabbt. Jag har nog aldrig varit med om att det varit så få nya spelare inför en säsong. Samtidigt har vi haft bra kontinuitet de tre, fyra senaste säsongerna. Det har blivit färre nya för varje år, det är bra för minnet.
Vad betyder kontinuitet?
– Att vi kan starta på en högre nivå utan mer bygga vidare från förra året. Vi behöver inte börja om från noll, som man kanske måste göra om man har en trupp som till stora delar är ny.

Leksands försvarsspel blir sämre utan Anton Lindholm.
– Försvarsspelet i sig tror jag inte blir sämre, men enstaka byten kan absolut bli sämre. Anton har varit en gigant för oss och tungt att tappa honom, framförallt som person och kompis, men också som hockeyspelare så klart. Men som sagt, tror inte försvarsspelet blir sämre, det är fem spelare som försvarar där ute, allt hänger inte på en kille.

Det är svårt att hålla reda på Challe och Challe.
– Ja, det är det. Någon kan säga att Challe sa det... ja, men vem av dem då? Challe B och Challe K kör vi med. Eller Challe 1 och Challe 2 som de själva säger.
Vem är 1 och 2 då?
– Challe Berglund tycker kanske han är ett, men jag vet inte, haha.

Linköping: Oscar Fantenberg

Marcus Högberg är hela SHL:s tyngsta spelartapp.
– Det kan jag nog hålla med om, han är en grym målvakt. Ett stort tapp, men vi har fått in en riktigt bra målvakt också.
Det är mycket surr om att ni tappat Högberg, är ni trötta på det?
– Jo, det är man nog lite, men samtidigt förstår jag det eftersom han varit så bra under så många år.

Oscar Lawner är en fyndvärvning.
– Det håller jag med om. Jag tror det finns mycket i hans verktygslåda som inte kommit fram tidigare, men som kan komma fram hos oss.

Klas Östman är obekväm i kostym.
– Haha, ja, det stämmer. Det är inte ofta man ser honom i full kostym. Jag har nog faktiskt inte sett honom i komplett kostym när jag tänker efter, det hade varit intressant att se honom i det.

Luleå: Linus Omark

Linus Omark, Brian O’Neill och Mathias Bromé är SHL:s mest spännande kedja.
– Varför inte? Det är en bra kedja... men vi spelar inte tillsammans just nu. Vi har gjort en del matcher tillsammans, men så har Mathias Bromé varit skadad och vi har testat runt lite. Säsongen är lång, vi får se hur många matcher det blir tillsammans, men det har känts bra när vi spelat ihop.

Isac Hedqvist är skitjobbig att spela mot.
– Det tror jag. Får ju spela med honom, men det är en orädd spelare som tar för sig där ute på isen.
Hur är det att möta ettriga spelare?
– Jobbigt, man blir inte av med dem. Hedqvist är sådan.

David Lilja är lik Björn Gustafsson.
– Nja, det vet jag inte... inget som jag tänkt på. Jag får nästan kolla några bilder.

Malmö: Carl Persson

Det blir mycket bastuhäng i Malmö i vinter.
– Ja, det var det redan i fjol och det lär det bli i år också med alla våra finländare.
Älskar alla finländare bastu, eller är det en myt?
– Alla finländare hos oss gillar att bada bastu, så jag skulle inte säga att det är en myt. Inte bland de finländare som jag träffat på i alla fall. Jag var ingen fantast av att bada bastu innan heller, men det har vuxit de senaste åren. Det kanske är tack vare finländarna, haha.

Ungdomlig entusiasm är bra.
– Ja, det får man säga.
Ni är yngst i SHL.
– Vi har många spännande spelare med potential, helt klart. Men vi har rutin också. Vi har plockat in Robin Hanzl som blir äldst i laget, sedan är jag, Fredrik Händemark, Christoffer Forsberg och Johan Olofsson kvar, vi har också varit med länge i ligan.

Malmö är inte bästa laget i Skåne.
– Jo!
Varför?
– Vi kommer spela en roligare och frejdigare hockey i år, det kommer bli kul. Jag hoppas att publiken uppskattar det också.

MoDo: Mikkel Aagaard

Riley Woods behöver lära sig danska.
– Ja, det behöver han faktiskt, nu när han ska spela med både mig och Alexander True. Men jag har redan lärt honom en del. Han kan säga "tack för maten" och det klassiska "skål", så han är en bit på väg. Vi jobbar på.

MoDo kan inte spela boxplay.
– Det har faktiskt sett bra ut under försäsongen. Vi har ändrat lite grand, tror ändå att det kan bli bättre än förra året. Eller ja, det måste bli bättre än förra säsongen.
Mattias Karlin får stoppa in Mikkel Aagaard i boxen?
– Haha, vi får se, men jag är redo om han säger till mig.

Många kommer snart veta vem Måns Carlsson är.
– Jag håller med. Han har sett riktigt bra under försäsongen, det ska bli kul att se honom under sitt första år i SHL. Han är lite av en retsticka också, han kommer att märkas.

Rögle: Anton Bengtsson

Det gäller att vara med från säsongsstart.
– Det hade varit trevligt och deet är dags för det nu. Vi har haft två år nu där vi inte varit med från start och målet är att komma ut bra.
Har ni snackat om det?
– Ja. Det handlar om att komma ut påkopplad. Vi har använt försäsongen för att se till att vi är redo och jag tycker att det sett bra ut under matcherna.

Leon Bristedt är en artist.
– Absolut. Han är en profil och en väldigt bra hockeyspelare. Han är vass i spelet med puck: avig, kreativ och svår att läsa av. Han kommer göra nytta i vårt powerplay.

Roger Hansson har lite morfar-aura.
– Ja, det skulle man nog kunna säga. Han är mysig och en bra coach. Han ser alla och låter alla komma till tals.
Vad hände efter att han tagit över i fjol?
– Vi började ha mer tålamod i vårt spel. Gick tillbaka till glädjen i hockeyn. Vi ändrade "mindset", från en rädsla för att förlora till att fokusera på glädjen kring att vinna.

240917 Skellefteås Jonathan Pudas under SHL:s upptaktsträff den 17 september 2024 i Stockholm. 
Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN / kod JL / SH0521
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league season kick off upptaktsträffen upptaktsträff 2024 JOHANNA SÄLL / BILDBYRÅN

Jonathan Pudas.

Skellefteå: Jonathan Pudas

Marcus Eriksson borde fått chansen i SHL tidigare.
– 100 %. Hans skicklighetsnivå borde ha varit i SHL för längesedan, men kul att få se honom här nu.
Ett underbetyg till SHL:s sportchefer?
– Haha, lite så.

Michael Brandsegg Nygård gör 20 mål den här säsongen.
– Det kan han absolut göra. Han har kommit in och färgat direkt. Han har storlek och tuffhet i sitt spel som sticker ut, och han kommer betyda mycket för oss.

Jonathan Pudas gör 40 poäng, eller mer, för fjärde säsongen i rad.
– Nja, det ska nog mycket till. Vi får summera efter säsongen.
Men lite galet att ingen annan back gjort 40 poäng mer än en gång... du har gjort det tre säsonger i rad!
– Jag har en stor roll, spelar i ett bra powerplay och lirar i ett offensivt lag. Sådana saker spelar in. Sedan åker jag inte runt och tänker på poäng.

Timrå: Filip Hållander

Olli Jokinen kör med raka rör.
– Ja, absolut, han är ärlig och rättvis. Gör man det man ska och sliter hårt så säger han ingenting, men om man "slackar" lite så får man höra det direkt.

Didrik Strömberg borde vara snällare mot sin kropp.
– Ja, det borde han, men det är hans spelstil och han kommer aldrig att ändra på sig. I första försäsongsmatchen slängde han sig med huvudet före, och Olli (Jokinen) undrade om han var galen. Det är sådan han är och därför han är så uppskattad hos oss.
Men han är mycket skadad?
– Jo, men att täcka skott är en del av hans grej.

Jeremy Boyce är kung i Timrå.
– Det får man ändå säga. Han har varit här sedan jag föddes känns det som. Mer matcher än honom kommer ingen någonsin göra i Timrå, det tror jag verkligen inte. Han har haft olika roller genom åren, men är alltid lika glad.
Blir han kvar i Timrå för evigt?
– Det hoppas jag.

Växjö: Joel Persson

Emil Larmi har SHL:s skönaste frisyr.
– Ja, han är en som sticker ut i alla fall. Kul att folk vågar sticka ut. Jag gillar hans "look", helt klart.
Snackar han mycket om den?
– Nä, han är ganska tystlåten, han låter väl frisyren tala.

Robert Rosén var för bra för att lägga av.
– Jo, det var han. Det Robban är bäst på kan han göra i fem år till. Samtidigt, är man färdig så är man nog färdig, så man får respektera hans beslut.

Zach Guitarri kan spela gitarr.
– Det tror jag faktiskt inte. Har inte hört något om det. Han borde ju kunna det. Vi i laget kallar ju honom gitarren.
Ni kallar honom gitarren, men har inte frågat om han kan spela gitarr?
– Nej, faktiskt inte. Men det ska jag ta mig sjutton fråga honom. Jag lovar.

Örebro: Glenn Gustafsson

Örebro vet inte hur man spelar powerplay.
– I år gör vi det. Vi har fått in bra spetskvalitet. Det var svagt i fjol, det var för låg procent, och klart att vi måste vara bättre där i år. Det är ny säsong med nya möjligheter och försäsongen har sett bra ut, så det gäller att fortsätta hålla i det i serien.

Patrik Karlkvist är SHL:s bästa offensiva värvning.
– Ja, det kan jag skriva under på. Man ser vilka kvaliteter han har. Han har kommit bra in i laget och bidrar med mycket.

Milton Oscarson är lång.
– Ja, haha, det är han verkligen.
Han är ju två meter!
– Två och tio med skridskor. Nu börjar han bygga på sig muskler också så det är ett kraftpaket där ute. Det är svårt att ta pucken i från honom med storleken och räckvidden, och när han får upp farten så är han verkligen svårstoppad.

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners