Växjö besegrade Luleå på nytt

Publicerad: 2024-03-23
#VLHLHF
Växjö pressade Luleå i matchupptakten och dikterade spelet fullständigt, men målskörden var trots det lika på ett efter en period. Luleås Matteus Ward storspelade mellan stolparna, men i slutskedet av mittenakten fick Växjö in ett förlösande 2-1 mål. Väl i den tredje perioden spelade Luleå upp sig, men man satte krokben på sig själva när man drog på sig flertalet utvisningar i ren frustration under kvitteringsjakten. Växjö spelade av matchen och segrade till slut med just 2-1.

Period 1

1-0 (PP1) VLH 04:54 87 Robert Rosén (2)

1-1 (EQ) LHF 13:18 29 Erik Gustafsson (1)
Assist: 6 Isac Hedqvist (1), 5 Marcus Hardegård (2)

Period 2

2-1 (EQ) VLH 16:46 28 Hugo Gustafsson (2)
Assist: 94 Joel Persson (2), 27 Martin Lundberg (1)

Period 3

-

Highlights

2024-03-23
Växjö Lakers - Luleå Hockey

Matchinledningen präglades av en otrolig intensitet och framförallt från Växjös håll, som skapade flera fina lägen och dominerade ute på isen. Intensiteten bäddade för ett tidigt powerplay och där tryckte Robert Rosén upp en backhand bakom Luleås Matteus Ward för ledning Växjö. Hemmalaget fortsatte dominera och var en klockren stolpträff ifrån utdrygad ledning. Trots det klara övertaget från Växjö var det Luleå som gjorde matchens nästa mål, när 1-1 kvitteringen kom från kapten Erik Gustafssons klubba. Likaläget stod sig efter första perioden trots att Växjö vann skotten med häpnadsväckande 16-3. 

Efter drygt fyra minuters spel i mittenakten fick Växjö ytterligare en chans i powerplay. Den här gången lyckades lyckades däremot Luleå städa av det numerära underläget. Växjö skulle fortsätta på den inslagna vägen och hade ett kraftigt spelövertag, men Luleås burväktare, Matteus Ward, började växa fram till ett spöke för hemmalaget. Samtidigt började Luleå spela upp sig något mot andra halvan av den andra perioden. Till slut skulle dock Växjö få hål på en storspelande Ward på nytt. Joel Persson spelade fram Hugo Gustafsson till öppet mål som satte 2-1 för Växjö. 

Luleå inledde tredje akten klart bättre än de tidigare två, men då fick Växjös Emil Larmi visa upp att även han är en vass burväktare. Luleå kom närmre och närmre och fick ett ordentligt uppsving i spelet. I jakten på kvittering drog Juhani Tyrväinen på sig ett matchstraff när han vädrade sin frustration mot ett domslut, som renderade i två minuters powerplay för Växjö. Ett irriterat Luleå drog på sig nya utvisningar och gjorde det knappast lättare för sig att knappa in. Växjö kunde hålla ut och vann den andra kvartsfinalmatchen med 2-1.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Det är klart det är oerhört stort och något man är oerhört stolt över. Känns bra att motspelarna känner att man gör något bra. Det är jämnt och tajt där ute, men vi börjar riktigt bra med attack mot kassen. Sen slår vi av lite, men vi kommer upp i ledning. Det blev en speciell avslutning sen, men skönt att vi vinner, säger Joel Persson om matchen, men även känslan kring att vinna Guldhjälmen.

– Man får vara ärlig och säga att de är bättre. Vi kämpar och sliter och kan ta med sig en hel del, men matchbilden väger såklart över till Växjö. Vi ska inte nedslås av det här, vi kommer komma till ett stekhett Coop nu, summerar en besviken Erik Gustafsson till TV4 Play. 

I punktform

- Växjö leder nu kvartsfinalserien med 2-0.

- Inför matchen hölls en kort prisceremoni för Joel Persson, när han tilldelades Guldhjälmen 2024 som årets mest värdefulla spelare i SHL.

- Luleå gjorde ett målvaktsbyte för match nummer två. Matteus Ward klev in mellan stolparna och gjorde därmed sin första slutspelsstart i SHL. Han briljerade i förlusten med 38 räddningar.

- Hugo Gustafsson och Joel Persson förlängde sina poängsviter till tre raka matcher. 

- Växjö fick klara sig utan Noah Östlund som klev av senast. In klev Filip Eriksson som blev hemkallad efter att ha varit utlånad till Nybro i Hockeyallsvenskan senaste tiden där han gjort succé (27 poäng på 26 matcher). 

- Luleås Juhani Tyrväinen drog på sig ett matchstraff i tredje perioden. 

Kommande matcher

Växjö: Luleå borta, måndagen den 25 mars (Match 3)

Luleå: Växjö hemma, måndagen den 25 mars (Match 3)

Erik Landsjö
SHL:s huvudpartners