Rifalk spikade igen när Rögle återigen vann i Karlstad

Publicerad: 2024-03-23
#FBKRBK
Färjestad var rejält pressade efter förlust hemma i Karlstad i den inledande kvartsfinalmatchen mot Rögle. Trots förutsättningarna var det gästande Rögle som klev ut och dominerade totalt i den andra matchen. Rögle gick upp i en tidig tvåmålsledning samtidigt som man visade prov på en ruskigt stabil defensiv. Det visade sig bli ett vinnande koncept när Christoffer Rifalk höll nollan och Rögle vann med 0-3. Därmed tog man andra raka segern i Karlstad och har byggt upp ett drömläge för kommande två matcher i Ängelholm.

Period 1

0-1 (PP1) RBK 09:07 88 Brandon Davidson (1)
Assist: 18 Dennis Everberg (3), 72 Daniel Zaar (1)

0-2 (PP1) RBK 14:26 72 Daniel Zaar (3)
Assist: 18 Dennis Everberg (4), 3 Michael Kapla (3)

Period 2

-

Period 3

0-3 (EQ) RBK 59:47 8 Linus Sandin (3)
Assist: 10 Rodrigo Abols (3) 

Highlights

2024-03-23
Färjestad BK - Rögle BK

Gästande Rögle fick en gyllene chans till en tidig ledning när de kom i ett två mot ett läge efter dryga minuten, men Färjestads Carl Lindbom klev fram med en utsökt parad. Ytorna öppnades sedan upp när Rögle fick ett powerplay drygt sju minuter in. Där fick de det inte att stämma alls, tills 11 sekunder återstod av det numerära överläget. Då gjorde gästerna 0-1 genom fint skytte av Brandon Davidson. Rögle fortsatte trycka på och Färjestad såg pressade ut och blev ordentligt tillbakatryckta. Mot slutet av första perioden dök en ny powerplay-chans upp för Rögle och då small det till igen. Daniel Zaar utökade Rögles ledning till 0-2 efter ett otroligt fint hockeymål där Dennis Everberg levererade en delikat passning.

Färjestad hade en helt annan energi i inledningen av den andra perioden och fick chansen i powerplay för första gången i matchen. Då drog man istället själva på sig en klantig utvisning för felaktigt byte och det blev fyra mot fyra spel på banan. Rögle var då nära ytterligare ett mål, men Carl Lindbom stod för en formidabel sidledsförflyttning mellan stolparna. Det blir dock svårt att jaga en reducering om man inte skjuter och Färjestad sköt i princip ingenting. Värmlänningarnas första skott på mål i mittenakten kom nämligen efter drygt 10 minuter (!). Rögle släppte till fyra skott mot det egna målet i första perioden och även fyra i den andra perioden. Därmed fortsatte gästerna visa prov på en fin defensiv och behöll också tvåmålsledningen inför den tredje perioden. 

Matchbilden var rätt lik de inledande två perioderna när pucken släpptes i den tredje perioden. Rögle skapade däremot inte riktigt lika mycket offensivt utan fokus låg helt och hållet på en bra defensiv. Gästerna skulle däremot dra på sig en utvisning och Färjestad fick en fin biljett in i matchen. Den här gången drog hemmalaget inte på sig en utvisning, men det gjordes inget mål heller. Färjestad skulle dock få en ny chans i powerplay och skapade en hel del, men Christoffer Rifalk stod för flertalet fina räddningar. Linus Sandin fastställde sedan resultatet 0-3 i tom målbur och därmed har Rögle vunnit två raka matcher i Karlstad, men även vunnit sju raka matcher.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Det blir en bra matchbild för Rögle efter att de får sina två powerplaymål. En tuff start. Våra ledande forwards behöver visa mer desperation och få fler saker att hända. Det är aldrig bra att ligga under med 2-0 i matcher så nu måste vi vinna. Vi var bättre i vissa delar än sist iallafall, så det är bara att ladda om nu, kommenterar Tomas Mitell från Färjestadlägret efter slutsignal.

– Tack så mycket. Första och andra är perfekta perioder från vår sida. Sen kommer det såklart en push i tredje från dem, men vi reder ut det bra. En viktig vinst. Det gäller att hålla fokus hela tiden även fast de bara skjutit fyra skott efter halva matchen och vara redo när puckarna kommer, summerar Christoffer Rifalk till TV4 Play efter Rögles seger och sin hållna nolla.  

I punktform

- Rögle leder nu kvartsfinalserien med 2-0 och har de kommande två matcherna på hemmaplan. 

- Christoffer Rifalk höll nollan när han räddade samtliga 19 skott.

- Carl Lindbom fick fortsatt förtroende i Färjestadskassen trots förlusten i förra matchen. Han gjorde en fin match trots förlusten och slutade upp med 94.12% i räddningsprocent.

- Färjestad valde att plocka in Marcus Nilsson i laguppställningen igen efter att ha petats i första matchen. 

- Dennis Everberg fortsätter leverera poäng i slutspelet. Idag noterades han för dubbla assist och toppar poängligan i SM-slutspelet. Han har därmed gjort poäng i fyra raka matcher.

- Linus Sandin gjorde mål i eftermiddag och har därmed gjort fem poäng på två matcher mot Färjestad.

- Rögle inkasserade sin sjunde raka seger och femte raka segern på bortaplan. 

Kommande matcher

Färjestad: Rögle borta, måndagen den 25 mars (Match 3)

Rögle: Färjestad hemma, måndagen den 25 mars (Match 3)

Erik Landsjö
SHL:s huvudpartners