Center till Brynäs – och Thorell blir kvar i Frölunda

Publicerad: 2024-06-10
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Brynäs plockat in en NHL-meriterad center, Malmö har klart med en assisterande tränare och Erik Thorell har skrivit nytt kontrakt med Frölunda.

Brynäs värvar center

Brynäs fortsätter att rusta inför återkomsten i SHL. Det senaste tillskottet är Jordan Schroeder. En 33-årig amerikansk center som har en meritlista som exempelvis innehåller ett VM, över 160 NHL-matcher och ett JVM-guld. Han har gjort fem raka säsonger i Europa. Först en i KHL, därefter två i Finland och de två senaste säsongerna har han tillhört schweiziska SC Rapperswil-Jona Lakers. Den gångna säsongen gjorde han 21 poäng på 48 matcher.

– Vi har som vi har sagt tidigare varit på jakt efter en till center och det känns jättebra att kunna addera Jordan till lagbygget. Han kommer komplettera vår centersida på ett bra sätt och kommer in med lite andra egenskaper än vad vi har nu. Det är en spelskicklig center med rutin från många av toppligorna i världen, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Kontraktet är skrivet över kommande säsong.

Nielsen kliver in i Malmös ledarstab

Malmö har spikat sin ledarstab till kommande säsong. Detta efter att Jens Nielsen, 54, presenterats som assisterande tränare.

– Det känns väldigt spännande att få in Jens i organisationen. Alla som minns Jens som spelare en gång i tiden minns vilken fantastisk smart och skicklig lirare han var. Jens hade förmågan att ligga steget före och om han har hälften av den förmågan som coach kommer vi vara lyckliga, säger Malmös sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

För många SHL-supportrar är Jens Nielsen ett bekant namn. Dansken spelade hela 16 säsonger i ligan. De flesta i Leksand, men han har även representerat Rögle och Västerås i dåvarande Elitserien. På 552 SHL-matcher gjorde han 372 poäng. Ingen annan dansk spelare har gjort så många poäng i SHL. 

Den gångna säsongen var Nielsen huvudtränare i Aalborg Pirates. Kontraktet med Malmö är skrivit på två år.

Därmed ser Malmös tränarteam ut enligt följande: Tomas Kollar (huvudtränare), Bert Robertsson (assisterande tränare), Jens Nielsen (assisterande tränare) samt Christopher Nihlstorp (målvaktstränare).

jens nielsen Simon Hastegård/Bildbyrån

Jens Nielsen blir assisterande tränare i Malmö kommande säsong.

Thorell blir kvar i Frölunda

Efter sju raka säsonger i Europa återvände Erik Thorell till Sverige inför den gångna säsongen. Forwarden drog på sig en skada tidigt på säsongen, vilket gjorde att det endast blev 25 grundseriematcher. På vilka Thorell gjorde nio poäng. Det följde han upp med fyra poäng i slutspelet och nu är 32-åringen och Frölunda överens om ett nytt ettårskontrakt.

– Vi har haft honom i tankarna hela tiden och vi ville förlänga. Erik kom tillbaka bra efter sin skada och med honom i truppen får vi mer bredd med tanke på Wiktor Nilsson, JVM och annat, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Spelare som byter ligor

Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi imponerade båda stort i Malmö den gångna säsongen. Nu är det officiellt att båda kommer att spela i Lausanne kommande säsong.

Dylan Sikura var med och vann SM-guld med Skellefteå den gångna säsongen. Det blev dock ingen fortsättning i Västerbotten och nu är han i stället klar för spel i KHL-klubben Traktor Chelyabinsk.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners