JAG HÅLLER PÅ LINKÖPING: ROSE-MARIE JONSSON

Publicerad: 2023-09-24
#Jaghållerpå
När Linköping HC spelade sin hemmapremiär mot IK Oskarshamn var det inför ögonen på bland andra stora LHC-supportern Rose-Marie Jonsson. Linköping vann matchen med 4-1, men frågan är om inte Rose-Marie rev ner det största jublet när hon zoomades in på jumbotronen, detta efter en uppmärksammad supporterinsamling som resulterade i att hon fick säsongskort på bästa plats i Saab Arena och kan följa sitt hjärtas lag.

På rad sju på sektion H i Saab Arena kommer man den här säsongen hitta Rose-Marie Jonsson och hennes barnbarn Zabina, 16 år. De har nämligen säsongsbiljetter där, men att Rose-Marie skulle få se sitt lag live även denna säsong var långt ifrån självklart. Pensionär som hon är, och med stigande priser på det mesta i samhället, berättade hon i lokaltidningen Östgöta Correspondenten – där hon intervjuades om sin passion för ishockey och LHC, som fått henne att tatuera in LHC-loggan i nacken – om risken att hon inte skulle ha råd att förnya sitt säsongskort.

"Jag blev berörd av detta och tycker att vi tillsammans kan samla in till två stycken säsongskort så att Rose-Marie tillsammans med någon kan fortsätta gå på hockey och stolt bära sin tatuering i Saab Arena, inte i sin soffa! Är ni med?"

Målvakten bakom supporterskapet

Så skrev LHC-supportern Hampus Evald i ett inlägg i ett supporterforum på Facebook, och reaktionerna lät inte vänta på sig. På nolltid hade pengar samlats in med råge – överskottet skänktes senare till supporterföreningens tifogrupp – och två säsongskort kunde köpas in till stora LHC-supportern Rose-Marie Jonsson, 82 år, som ursprungligen kommer från Kalmar.

– Vi flyttade till Linköping 2002, och i vårt bostadsområde bodde även flera ishockeyspelare, berättar Rose-Marie själv om hur supporterskapet började.

– När Rastislav Stana flyttade in 2006 började vi prata med honom och blev nyfikna på hockey, så det är hans fel att vi är hockeytokiga, skrattar hon vidare.

Och med ”vi” menar Rose-Marie främst sig själv, dottern Marie och barnbarnet Zabina, som delar kärleken till Linköping HC.

– När det inte är hemmamatch brukar jag se matcherna hemma hos min dotter Marie och hennes barn, men till premiären mot HV71 hade jag först tänkt följa matchen via resultatuppdateringar på telefonen. Då ringde barnbarnet Zabina och sa ”mormor nu kommer du hit, utan dig är det inte hockey”, så då var det bara att åka dit, säger Rose-Marie med ett skratt.

”Aldrig tatuerat LHC-loggan på en 70-åring förut”

Den generationsöverskriande kärleken till LHC var också upphov till en Mors dag-present för tio år sedan, som i sin tur nu kastat in Rose-Marie i en medial cirkus hon nog aldrig trodde att hon skulle få uppleva.

– För tio år sen fick jag en tatuering med LHC-motiv i Mors dag-present, och när jag gick till tatueraren bad jag honom göra en liten tatuering nere vid ankeln. Han sa att det inte skulle funka med ett så detaljerat motiv, så då blev det en lite större tatuering i nacken i stället. ”Jag har aldrig tatuerat LHC-loggan på en 70-åring förut”, sa han men det blev ju riktigt bra, skrockar Rose-Marie.

Linköping HC

Rose-Marie med sitt barnbarn Zabina.

Det var alltså med anledning av tatueringen och supporterskapet Rose-Marie uppmärksammades av lokaltidningen Corren och artikeln ledde till uppropet i sociala medier där LHC:s supporterkollektiv raskt samlade ihop pengarna som behövdes för att Rose-Marie skulle få se varje match i Saab Arena SHL-säsongen 2023/24 från bästa plats.

– Det blev en del uppmärksamhet efter artikeln i Corren, men jag hade inte en aning om insamlingen, berättar Rose-Marie. Det var Zabina som sa att hon beställt biljetter till hemmapremiären och behövde ha med mig till Saab Arena eftersom hon inte kunde hämta ut dem som omyndig. Jag gick på det och när vi kom till arenan stod Corren-journalisten Erik Winell, LHC:s marknadschef Jimmy Bergvall och nye klubbdirektör Carl-Johan Stålhammar där, berättar Rose-Marie.

– Jaha, har du lurat mig nu, sa jag till Zabina för jag förstod ju att nåt var lurt, skrattar Rose-Marie.

”När de läste upp brevet kom tårarna”

Rose-Marie fick brevet skrivet av initiativtagaren Hampus Evald, två säsongskort på sektion H i Saab Arena och en present från klubben.

– Calle (Stålhammar) sa att LHC inte ville vara sämre nu när supportrarna samlat in pengar till säsongskort så jag fick ta med mig fyra personer och se hemmapremiären i restaurangen i Saab Arena och så fick jag en matchtröja signerad av alla spelare i laget, berättar Rose-Marie.

– När de läste upp brevet och jag förstod att supportrarna samlat in pengar för att jag skulle få se LHC kom tårarna, medger Rose-Marie. Det går inte att sätta ord på känslorna, men det finns väldigt snälla människor i världen.

När det väl var dags för SHL-premiär i Saab Arena satt Rose-Marie i restaurangen och följde spelet tillsammans med dottern Marie och barnbarnen Zabina, Zack, 13 år och Zion, fem år. Linköping fick en fin start på säsongen och besegrade Oskarshamn med 4-1, men frågan är om inte det största jublet kom när Rose-Marie zoomades in på jumbotronen.

– Jag hörde att ljudet steg i arenan och så sa Zabina att jag var på jumbotronen. Först vinkade jag och sen gjorde jag ett handhjärta för att tacka alla och då hörde jag hur klacken började ropa ”Rose-Marie, Rose-Marie”. Det var en otrolig känsla, berättar hon med ett leende.

Tatueringen som startade allt kan följas av en till

Intervju i lokaltidningen, uppmärksammad på jumbotronen och på shl.se, men det slutar inte där. Under matchen kom kommentatorn Jörgen Larsson fram till Rose-Marie och sa att TV4 också ville göra ett inslag med henne under säsongen.

– Han berättade att de skulle följa mig under en hemmamatch under säsongen. ”De kan väl inte ha en kameraman som följer dig under matchen, du sitter ju bara på din plats hela matchen, även i pauserna”, sa min dotter, men jag får ta det som det kommer, konstaterar Rose-Marie med ett skratt.

Mycket uppmärksamhet har det blivit, allt på grund av en tatuering. Men Rose-Marie avslöjar nu att det kan bli tal om ytterligare en.

– Jag har ju lovat att hänga i tio år till, och sa till Calle (Stålhammar) att om LHC vinner guld så tatuerar jag in det bredvid loggan i nacken. Då sa han att han i så fall följer med till tatueraren, så nu har vi en överenskommelse!

Johan Hagesund
SHL:s huvudpartners