LEKKERIMÄKI: "VILL GÖRA DET BÄTTRE DEN HÄR SÄSONGEN ÄN DEN FÖRRA"

Publicerad: 2023-09-04
Intervju
Jonathan Lekkerimäki är inte helt nöjd med sin fjolårssäsong. Nu vill 19-åringen höja sig ett snäpp i Örebro. ”Såklart vill jag göra det bättre den här säsongen än förra. Jag tar förra säsongen som en läropeng”, säger Lekkerimäki i en intervju om klubbvalet, skotträningen samt hur det ska bli att möta de tidigare Djurgården-lagkamraterna i SHL.

NHL-draften 2022 blev väldigt lyckad ur ett svenskt perspektiv. Hela fyra spelare draftades i förstarundan och först av dessa valdes Jonathan Lekkerimäki. Vancouver Canucks tingade den offensivt skicklige forwarden som nummer 15 totalt och i maj skrev skrev Lekkerimäki på sitt första NHL-kontrakt. Men innan han ska försöka slå sig in i värdens bästa hockeyliga väntar nu spel i SHL med Örebro.

– Jag och Vancouver hade en dialog efter den förra säsongen kring vad jag ville och vad de ville. Jag var rätt tydlig med att jag ville ha minst ett år till i Sverige och de tyckte att det lät bra. Sedan får vi se hur det går den här säsongen, säger han.

Vad var det som lockade med Örebro?
– Jag hade en bra dialog med dem. Jag kände att jag skulle få en bra roll, och en möjlighet till bra utveckling både med fys och is. Jag kände att jag hade en bra chans att utvecklas här och då vill jag testa det.

Många timmar på skottrampen

När Lekkerimäkis styrkor lyfts fram är det nästan alltid skottet och den offensiva skickligheten som nämns först, vilket inte är så konstigt när man kollar hans statistik. Han har alltid gjort mycket mål och poäng, och han berättar att det är mycket skotträning som ligger bakom det fruktade skottet.

– Jag har stått och tränat på skottrampen hemma. Så det blivit en hel del skott genom åren, säger han.

Hur tidigt kom skottrampen in i ditt liv?
– Det var rätt tidigt. Jag minns inte riktigt, men jag har alltid gillat att skjuta så det har kommit rätt naturligt.

Skulle du att du har en talang för att skjuta eller är det något du har tränat upp?
– Lite både och tror jag. Jag gillade det nog för att jag var rätt bra på att skjuta. Sedan har jag fortsatt med det och då blev det ännu bättre.

"Tar förra säsongen som en läropeng"

Lekkerimäki debuterade i SHL med Djurgården säsongen 2021/22. Han gjorde då nio poäng, varav sju mål, på 26 matcher. Förra säsongen var tanken att han skulle ta en ännu större roll i Djurgården i HockeyAllsvenskan, men Lekkerimäki fick det inte riktigt att lossna.

– För egen del gick det väldigt mycket upp och ner. Bättre mot slutet och i slutspelet. Som lag gjorde vi en bra resa tycker jag och vi höjde oss i slutspelet, men det räckte inte hela vägen. En lärorik säsong skulle jag säga, säger Lekkerimäki, som också åkte på en hjärnskakning runt jul.

– Det var faktiskt min första hjärnskakning, men det var rätt lugnt. Jag kunde träna på egen hand, med lite fys och på is. Men det klart att det var tufft.

Till slut blev det nio poäng i HockeyAllsvenskan förra säsongen. En siffra han inte är nöjd med.

– Såklart vill jag göra det bättre den här säsongen än förra. Jag tar förra säsongen som en läropeng, säger han.

Vad kan du lära från förra säsongen?
– Att inte alltid puckarna studsar med och att det inte alltid blir mål och poäng. Det gäller att vara ödmjuk inför varje match och träning, och att alltid ge sitt yttersta.

Hur hanterar du när du får en liten motgång likt förra säsongen?
– Jag var rätt öppen och pratade med folk runtomkring. Jag försökte jobba ännu hårdare och kämpa ännu mer.

Ställs mot sina tidigare lagkamrater

Han är en av fyra talangfulla spelare från Djurgården som har tagit livet upp i SHL till den här säsongen. Målvakten Carl Lindbom har skrivit på för Färjestad vilket även Liam Öhgren har gjort medan centern Noah Östlund numera tillhör Växjö Lakers. Förutom att kvartetten har spelat ihop under flera säsonger i Djurgården har de också spelat tillsammans i olika ungdoms- och juniorlandslag, men nu kommer Lekkerimäki alltså att ställas mot sina kompisar.

– Det blir lite annorlunda. Jag, Noah och Liam har lirat ett bra tag tillsammans. Det ska bli roligt möta dem och förhoppningsvis kan jag göra något mål på Lindbom, haha.

Ni försökte inte få till att ni skulle hamna i samma SHL-lag?
Nja, inte riktigt. Vi hade våra egna dialoger med de olika lagen.

Är ni bra kompisar utanför isen?
– Vi har varit väldigt bra polare och hängt utanför. Det känns lite annorlunda nu när de inte är i ens lag och att vi ska mötas.

Räkna med att Lekkerimäki, Carl Lindbom och Liam Öhgren ser extra mycket framemot den 7 oktober. Då möts nämligen Örebro och Färjestad i Behrn Arena. 

FEM SNABBA

Vad har du för förväntningar på sig själv?

– Bara göra det så bra som möjligt för laget.

Hur tror du att din roll blir?

– Jag hoppas på en offensiv roll och att jag ska få spela offensiv hockey.

Vad gör du i ett friläge?

– Vi får se, haha. Det kan bli lite vad som helst.

Vad har du för målgest?

– Då gör jag nog svärdet. 

Vad blir nyckeln för att laget ska lyckas?

– Jag skulle säga lagsammanhållning och att vi har ett och samma mål, som vi är ödmjuka inför. 

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners