Luleå tvingar fram tredje avgörande - efter dubbel av Connolly

Publicerad: 2024-03-16
#LHFÖRE
Luleå var piskade att vinna dagens match mot Örebro, för att hoppet om kvartsfinal skulle leva kvar. Då kom man ut i ett rasande tempo och dominerade längs hela banan, men ett uppoffrande Örebro lyckades stå emot, tills andra perioden. Där nätade bland annat Jack Connolly två gånger om när Luleå gick upp i en tremålsledning. I tredje perioden spelade Luleå tryggt på sin ledning och vann till slut med 3-0 där Joel Lassinantti höll nollan. Segern innebär en tredje och avgörande match på måndag mellan lagen.

Period 1

-

Period 2

1-0 (EQ) LHF 00:49 20 Jack Connolly (1)
Assist: 43 Oscar Eklind (1), 67 Linus Omark (1)

2-0 (EQ) LHF 04:20 20 Jack Connolly (2)

3-0 (EQ) LHF 09:57 21 Juhani Tyrväinen (1)
Assist: 23 Jesper Sellgren (2)

Period 3

-

Highlights

2024-03-16
Luleå Hockey - Örebro Hockey

Båda lagen satte tidigt sin fysiska prägel på matchen och det var millimeterkamp om varenda yta på isen. Örebro fick sedan en chans i powerplay som kunde öppna upp matchen, men där var det Luleå som skapade den vassaste chansen trots en man mindre på isen. Senare blev det även Luleås tur till spel i numerärt överläge, men trots massiv press lyckades Örebro försvara sig fint i en liten box med en storspelande Jonas Arntzen mellan stolparna. Det uppoffrande försvarsspelet resulterade i en mållös första akt, där Luleå vann skotten med förkrossande 12-4. För att tydliggöra dominansen ännu mer; Luleå hade häpnadsväckande 39 skottförsök i den inledande perioden. 

Luleå tog vid i andra perioden där man slutade i första, men skillnaden från första perioden? Nu lyckades man göra mål. Jack Connolly, som är inne på sista dansen med Luleå och som lägger av efter säsongen slog in sin egen retur för 1-0. Minuter senare fick Connolly (med bra hjälp av en studs på Örebrospelare) hela Coop Norrbotten Arena att koka på nytt när han även gjorde 2-0. Det såg ut att bara vara ett lag på banan, Luleå dominerade fullständigt. Innan halva matchen var spelad hann även Juhani Tyrväinen plocka fram sitt prickskytte när hans puck letade sig upp perfekt i krysset för 3-0 Luleå.  

Örebro stod för sin absolut bästa prestation i den tredje periodens inledning, där man var så när som en ribbträff ifrån att reducera. Ett ordentligt uppvaknande för Luleå, som sedan såg ut att hitta tillbaka till sitt spel. Resterande tid av tredje perioden blev i princip en transportsträcka och det hjälpte inte att Örebro ådrog sig utvisningar. Luleå kunde bekvämt ro segern i hamn med slutresultatet 3-0 och som pricken över i:t fick Joel Lassinantti hålla ytterligare en nolla för sitt Luleå. Därmed väntar en avgörande tredje match på måndag om vem som tar den sista kvartsfinalbiljetten.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Fantastisk match rakt igenom. Vi får proppen ur i andra där vi sätter tonen direkt och spelar av matchen väldigt bra i tredje. Det känns såklart jättebra nu, men det är på måndag det gäller, kommenterar Luleåkaptenen Erik Gustafsson efter dagens seger.

– Vi är alldeles för passiva rent generellt. Luleå vinner 80-20 i kamper och då är det svårt att vinna hockeymatcher. Vi måste driva ett eget spel och det gör vi inte idag. Vi var inte redo att spela från start idag, vi måste vara mycket mer redo till nästa match, sammanfattar Niklas Eriksson från Örebrolägret till TV4 Play.

I punktform

- Coop Norrbotten Arena var naturligtvis utsålt för eftermiddagens måstematch och det var elektrisk stämning innanför väggarna.

- Joel Lassinantti höll nollan och räddade de 12 skott han fick emot sig.

- Inför dagens drabbning hade Örebro vunnit sju raka matcher mot Luleå. En svit som Luleå nu lyckades bryta.

- Jack Connolly stod för dubbla fullträffar.

- Jesper Sellgren förlängde sin poängsvit till fyra matcher.

- Luleå hade 39 (!!!) skottförsök i den första perioden, men fick "endast" 12 av dessa på mål.

- Nu väntar en tredje avgörande match på måndag kväll mellan lagen. Vinnaren tar den sista kvartsfinalbiljetten.

Kommande matcher

Luleå: Örebro hemma, måndagen den 18 april

Örebro: Luleå borta, måndagen den 18 april

Erik Landsjö
SHL:s huvudpartners