Veckans SHL - nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2023-12-11
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har MoDo värvat Logan Hutsko, Adam Brodecki har skrivit på ett nytt korttidskontrakt och Linköping har gjort klart med Tony Mårtensson som assisterande sportchef från och med den 1 maj.

Tomi Sallinen till Malmö

Malmö har i veckan förstärkt med rutinerade Tomi Sallinen. Han har 304 SHL-matcher på meritlistan, och Malmö blir Sallinens sjätte SHL-klubb. Förra säsongen representerade han Luleå, där han gjorde fyra poäng på 28 grundseriematcher. Kontraktet gäller resten av säsongen.

– Vi har sökt efter en spelare som kan vara så funktionell som möjligt. I Tomi får vi en spelare som kan spela både center och ytterforward och i många olika spelformer. Vi är därför glada att vi lyckats addera Tomi som med sin gedigna erfarenhet vet vad SHL innebär och som kan hjälpa laget i så många delar som möjligt, säger sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida. 

OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Malmö blir Tomi Sallinens sjätte SHL-klubb.

Mer Malmö: På grund av skador på backsidan lånade Malmö in Oskar Lindgren från Vimmerby den gångna veckan.

Byter Oskarshamn mot MoDo

Logan Hutsko, 24, anslöt till Oskarshamn inför den här säsongen, efter två raka säsonger i AHL. På 20 matcher i Oskarshamn gjorde Hutsko sju poäng, men därefter kom parterna överens om att bryta kontraktet. I stället har Hutsko nu flyttat till Örnsköldsvik för att spela i MoDo. Avtalet gäller resten av den här säsongen.

– En offensivt skicklig spelare med bra fart under rören. Han kommer in och blir en bra förstärkning till vår nuvarande grupp, säger MoDo Hockeys sportchef Henrik Gradin till klubbens hemsida.

Nytt korttidskontrakt för Brodecki

Den högerskjutande forwarden Adam Brodecki har ett SM-guld och 338 SHL-matcher på meritlistan. Förra säsongen spelade han i den tjeckiska högstaligan och efter att han inlett säsongen utan klubb fick han chansen i fyra matcher med Växjö, när Lakers hade skadeproblem. Där blev det dock ingen fortsättning, men nu har Brodecki skrivit på ett nytt korttidskontrakt, med Frölunda. Anledningen är att Frölunda har tre spelare på JVM (David Edstrom, Isac Born och Otto Stenberg).

– Vi nyttjar möjligheten att plocka in en spelare under JVM-perioden. Adam är i stan och det är en kille med erfarenhet, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Johannesen lämnar Rögle – och Hellnemo lånas ut

Johannes Johannesen, 26, gjorde en väldigt bra säsong i Mora förra säsongen och skrev därefter på för Rögle. Där har norrmannen dock haft tufft att spela till sig en plats. Han står noterad för 14 SHL-matcher, men nu har han och Rögle gått skilda vägar. Han är i stället klar för spel i finska Pelicans.

Rögle har även gjort klart med att Alexander Hellnemo lånas ut till Storhamar. Den 19-årige målvakten har tidigare den här säsongen varit utlånad till allsvenska Kalmar, där han har stått fem matcher. Men nu lånas Hellnemo ut den kommande månaden till Storhamar.

Pettersson sannar i MoDo

Lucas Pettersson, 17, har gjort sina två första SHL-matcher den här säsongen. I J20-laget har han noterats för 26 poäng på 26 matcher 17-åringen har imponerat så mycket att MoDo nu har skrivit ett kontrakt med honom till 2027.

–  Lucas stämmer väl in på det DNA som vi vill ha i MoDo Hockey. Han är en spelare som tävlar varje dag, på både träning och match, och vill framåt, säger sportchefen Henrik Gradin.

Jeff Jakobs blir kvar i LHC - och Mårtensson återvänder till klubben

Efter två och en halv säsong som assisterande tränare i Oskarshamn har Jeff Jakobs nu haft den rollen till Klas Östman i Linköping. En roll han kommer att fortsätta att ha. I veckan kom nämligen LHC och Jakobs överens om ett nytt ettårskontrakt.

– Signeringen av Jeff Jakobs innebär som sagt först och främst att vi har en huvudtränare och två assisterande kontrakterade även över nästa säsong, vilket såklart känns väldigt bra. Jeff har ett tydligt ansvar för vår defensiv och jobbar väldigt strukturerat och noggrant med främst våra backar – och gör det väldigt bra, säger LHC:s sportchef Peter Jakobsson.

DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Jeff Jakobs stannar i LHC.

En annan nyhet på ledarsidan i Linköping är att Tony Mårtensson från och med den 1 maj återigen tillhör Linköping HC. Han får rollen som assisterande sportchef till Peter Jakobsson.

– Hans inriktning främst kommer att vara mot scouting på såväl senior- som juniorsidan, hålla ansvar för första kontakt med spelare som ansluter till truppen samt vara ett bollplank mot ledarstaben för att se till att LHC har ett hållbart spel över tid, säger Jakobsson om Mårtenssons roll.

Mårtensson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig där han exempelvis vann VM-guld (2006), spelade över 400 SHL-matcher samt var med och vann Gagarin Cup (KHL) två gånger. Efter karriären har han varit sportchef i Almtuna, men nu återvänder han alltså till LHC.

– Jag har följt och haft ett öga på LHC hela tiden och spelet har väl hackat lite emellanåt, kan man säga. Men när jag var nere tidigare i år så tyckte jag att det kändes annorlunda. Det började komma lite mer publik till matcherna och det har bara tagits vid under den här säsongen, säger Mårtensson till klubbens hemsida.

Lindbom stannar i HV71

HV71 valde tidigare under säsongen att göra en förändring på ledarsidan, då Tomas Montén fick lämna och in klev Johan Lindbom. Det är andra säsongen i rad som Lindbom tar över i rollen som huvudtränare. Efter hans intåg har HV71 börjat gå bättre och nu står det klart att Lindbom, som förde HV71 till SM-guld som tränare 2017, blir kvar även över nästa säsong.

– Jag, sportchefen Kent Norberg och Johan Lindbom har haft en dialog angående om hur organisationen ska se ut framåt och vi är övertygade om att det bästa för HV71 är att Johan fortsätter som tränare. Han har erfarenhet, trygghet och står för det ledarskap vi vill ha. Vi behöver en stabil grund att stå på och den har Johan, säger Andreas Davidsson, tf ordförande i HV71.

Det här innebär också att Lindbom lämnar rollen som klubbdirektör.

– Det är klart att jag fått blodad tand på att vara tränare igen. Nu är det fullt fokus på den innevarande säsongen och att vi ska klara av den situationen vi är i. Sedan kan vi blicka framåt och kunna bygga något bra på sikt, säger Johan Lindbom.

Notiser från den gångna veckan

- Luleås Isak Hedqvist, 18, är en av många unga spelare som tar för sig i SHL. Kolla in den här dragningen i lördagens match mot LHC.

- I torsdags var det rivalmöte mellan MoDo och Timrå. Då välkomnade MoDofansen sina spelare med ett läckert tifo.

- 79 116. Så många åskådare var det på den gånga veckans 14 SHL-matcher.

- En av alla åskådare förra veckan var självaste tomten.

Johannes Häggglund
SHL:s huvudpartners