"KLUBBEN HAR FATTAT BESLUT MED HJÄRNAN OCH INTE HJÄRTAT"

Publicerad: 2023-08-22
Försäsong
Frölunda spänner musklerna inför den här säsongen. Gustav Rydahl, Henrik Tömmernes, Linus Öberg samt Carl Klingberg är några av värvningarna samtidigt som det blir första säsongen på många år utan Joel Lundqvist i laget. ”Jag tycker det ser oerhört lovande ut för Frölunda”, säger Johan Rylander på Göteborgs-Posten.

Frölunda är ett av lagen i SHL där det har hänt mest under sommaren. Kvar finns exempelvis inte spelare som Loui Eriksson, 38, Patrik Carlsson, 35, Ryan Lasch, 36, och Joel Lundqvist, 41. De tre sistnämnda har alla har varit med och bidragit till Frölundas två senaste SM-guld. 

– Frölunda bygger om rejält. Klubben har fattat beslut med hjärnan och inte hjärtat för det är med spelare som Carlsson och Lasch som Roger Rönnberg har vunnit titlar. Även om det är spelare som fansen har älskat är det helt rätt beslut. Laget var ålderstiget, men med de utköp klubben har gjort samt med de spelare som har kommit in har Frölunda sänkt medelåldern i laget med tre år, vilket är jättemycket, säger Johan Rylander, som bevakar Frölunda HC för Göteborgs-Posten.

Hur tror du att det kommer att märkas på isen?
– Av de matcher jag har sett hittills, tre stycken, går det snabbare och Frölunda går rakare på mål. Det blir kanske så med spelartyper som Gustav Rydahl, Carl Klingberg, Linus Högberg och Henrik Tömmernes. Det ser oerhört lovande ut tycker jag.

"Får in en av Europas bästa backar"

Den som kanske lämnar störst tomrum efter sig, i alla fall i omklädningsrummet, är den tidigare lagkaptenen Joel Lundqvist. Han meddelade under förra säsongen att han slutar med ishockey efter fyra SM-guld, fyra CHL-titlar och över 900 SHL-matcher. I hans frånvaro är Max Friberg ny lagkapten.

– Jättesvårt att säga vad Lundqvists uttåg kommer att betyda. Det kan nog vara på både gott och ont. Med Joel Lundqvist fanns det en moral och en vilja i laget, men med Max Friberg blir det inte sämre. Han är precis lika tjurig och driven som Joel. Jag vet inte hur Max leder eller hur verbal han är i omklädningsrummet, men sett till arbetsmoral och jävlaranamma blir det inte sämre, säger Rylander.

I skrivande stund har Frölunda nio nya spelare till den här säsongen och det är inga dåliga spelare som klubben har plockat in. Henrik Tömmernes kommer hem från sex säsonger i Schweiz där han förra säsongen vann ligatiteln och poängligan bland backar. Carl Klingberg spelar i Frölunda igen efter 13 år på andra platser och närmast kommer han från sju säsonger i det schweiziska storlaget EV Zug. Lägg därtill att Frölunda har värvat Gustav Rydahl, som hade en nyckelroll när Färjestad vann guld för två år sedan, Linus Öberg, som gjorde fem slutspelsmål för Örebro förra säsongen, Linus Högberg, som imponerade stort i Skellefteå i fjol, samt Malte Strömwall, som gjorde 51 poäng på 68 matcher i AHL förra säsongen.

– Frölundas silly season får fyra starka fyrar av fem. De får hem Tömmernes, som är en av Europas bästa backar. För en gångs skull har klubben en back som kommer att ligga högt upp i poängligan. Men den som har överraskat mest på mig bland backarna är Linus Högberg. Jag fattar inte hur Skellefteå kunde släppa honom, men de hade väl inte plats för honom. Det ser ut att bli kanonvärvning. Han kan skjuta direktskott också, vilket är något Frölunda har saknat på backsidan, säger Rylander och fortsätter:

– Framåt kommer Carl Klingberg att betyda jättemycket. Frölunda har saknat spelare som går in på kassen för att på så sätt skapa chanser. De har tjatat i flera år om att skapa mer trafik framför motståndarmålet, men nu har de både Rydahl och Klingberg.

Tippar Frölunda som seriesegrare

Även om det ser väldigt bra ut på papperet hissar Johan Rylander ett varningens finger för centersidan.

– Där är det lite tunt. Visst, du har Nicklas Lasu, men skulle Rydahl gå sönder saknas det en toppcenter. Vad jag förstår har de någon på gång, och det skulle behövas. Häromdagen spelade Frölunda med Erik Borg, Noah Hasa, David Edstrom och Lasu som centrar och det kanske inte räcker över tid. Edstrom kommer att bli en NHL–spelare och kan säkert blomma oerhört på en säsong, men jag skulle nog tycka att Frölunda behöver en bra center till, säger Rylander.

Vilken är Frölundas starkaste lagdel enligt dig?
– Backsidan. Frölunda har egentligen fyra landslagsbackar. Tömmernes, Christian Folin, Linus Högberg och Tom Nilsson är alla landslagsmässiga bra dagar. Det är inte många SHL-lag som matchar den backsidan. På det har Frölunda fortfarande Lasse Johansson i målet, som har fått ett år att anpassa sig till SHL och förmodligen kommer att göra det ännu bättre den här säsongen.

MICHAEL ERICHSEN / Bildbyrån

Lars Johansson blir en av nyckelspelarna i Frölunda den här säsongen. Foto: Bildbyrån.

Avslutningsvis, hur tror du att det går för Frölunda den här säsongen?
– Frölunda ska alltid vara med och spela minst semifinal. Det är det uttalade målet, och det tror jag att laget kommer att greja. Men vinner de grundserien? Det har Frölunda aldrig lyckats med under Roger Rönnbergs tid som tränare. Jag såg att Almen Bibic tippade Frölunda etta, men har Frölunda ett lag som är byggt för det? De kanske har det. Frölunda har kanske föryngrat så pass mycket och fått in den hungern som behövs för att vinna grundserien.

Sätter du Frölunda som etta?
– Jag gör nog det. Tidigare har de haft en sådan som Lasch, som kanske inte tänder till i omgång 20 i november eller december. Nu har Frölunda ett hungrigare lag och därför kanske de vinner grundserien för första gången med Roger Rönnberg.

Johan Rylander tippar Frölundas...

…poängkung: ”Henrik Tömmernes.”

…assistkung: ”Henrik Tömmernes. Han gör 47 assist tror jag.”

…målkung: ”Jere Innala.”

…största överraskning: ”Jag tror inte att folk riktigt har koll på Linus Högberg och därför säger jag han. Jag tror han kommer att göra det väldigt bra.”

…lagets MVP: ”Tömmernes.”

…bästa värvning: ”Tömmernes.”

…tabellposition: ”Jag säger etta. Det var längesen jag tippade Frölunda etta. Även om Skellefteå, Luleå och många andra lag ser bra ut.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners