Fyra värvningar presenterade – och fyra spelare har skrivit NHL-kontrakt

Publicerad: 2024-06-17
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Mathias Bromé skrivit på för Luleå, HV71 har värvat Hugo Alnefelt och fyra spelare har skrivit NHL-kontrakt.

Bromé klar för Luleå

Mathias Bromé byter Örebro mot Luleå. Den 29-årige forwarden återvände till Örebro 2023, efter ett år i Nordamerika och ett i Schweiz. Men i slutet av förra säsongen var han utanför laget och nu står det alltså klart att han lämnar Närke. Ny klubb blir Luleå och kontraktet är skrivet till våren 2027.

– När man får chansen att få tag på en svensk hockeyspelare av Bromés kaliber så gäller det att vara med. Det känns även som att det är ett väldigt bra kvitto på att vi har en bra verksamhet att han ville flytta upp till oss i Norrbotten, säger Luleås GM Thomas Fröberg.

Under karriären har Bromé spelat 280 matcher i SHL och på dessa har han gjort 184 poäng. På meritlistan finns även 26 NHL-matcher samt ett OS.

Malmö värvar back

Robin Salo är tillbaka i SHL. Den finske backen spelade 63 SHL-matcher i Örebro Hockey under 2020 och 2021. De senaste tre säsongerna har han tillhört New York Islanders. Där har han noterats för 32 NHL-matcher. Han har även gjort 146 matcher i AHL och hela den gångna säsongen tillbringade han i Bridgeport Islanders, där han gjorde 24 poäng på 68 matcher.

Salo och Malmö är överens om ett tvåårskontrakt.

– I Robin får vi in en klassback. Han är mycket användbar i alla spelformer och kan logga många minuter, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

210425 Örebros Robin Salo under semifinal tre i SHL mellan Örebro och Växjö den 25 april 2021 i Örebro. 
Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0052
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league semifinal semifinals örebro växjö JOHAN BERNSTRÖM / Bildbyrån

Robin Salo i Örebrotröjan. Nu är han klar för spel i Malmö.

Alnefelt tillbaka i HV71

Precis som Robin Salo är Hugo Alnefelt tillbaka i SHL efter tre säsonger i Nordamerika. Den 23-årige målvakten har tillhört Tampa Bay Lightning de senaste säsongerna och han noterades för en NHL-match säsongen 2021/22. Den gångna säsongen blev det 30 AHL-matcher, och av dessa vann Syracuce Crunch 14 och Alnefelt hade drygt 89 i räddningsprocent. Nu har Alnefelt skrivit på ett treåskontrakt med HV71. Klubben han SHL-debuterade i 2018/19 och har gjort 40 SHL-matcher i.

– Hugo är en väldigt talangfull målvakt och har trots sin unga ålder samlat på sig mycket erfarenhet både nationellt och internationellt. Han har sin bästa tid framför sig och kommer att bilda en spännande målvaktstrio tillsammans med Frederik Dichow och Olof Glifford, säger Chris Abbott, General Manager i HV71.

Växjo plockar in Henriksson

Den 23-årige centern Karl Henriksson är Växjö Lakers senaste nyförvärv. Henriksson SHL-debuterade med Frölunda säsongen 2018/19. Han gjorde 94 SHL-matcher i Göteborgsklubben innan han 2022 flyttade över till Nordamerika för att försöka ta plats i New York Rangers. Men de två senaste säsongerna har det bara blivit spel i AHL och Hartford Wolf Pack. Kontraktet med Växjö gäller över säsongen 2026/27.

– Vi har gillat Karl sen han debuterade i Frölunda. Väldigt smart och hårt arbetande, på många sätt personifierar han Lakers hockey trots att han aldrig gjort en match i vår tröja. Det känns därför väldigt kul att han nu kommer spela för oss kommande tre säsongerna, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

220403 Frölundas Karl Henriksson jublar efter sitt 1-2 mål under kvartsfinal två i SHL mellan Växjö och Frölunda den 3 april 2022 i Växjö. 
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0113
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals växjö frölunda jubel JONAS LJUNGDAHL / Bildbyrån

Karl Henriksson har skrivit på ett treårskontrakt med Växjö.

Fyra spelare skriver NHL-kontrakt

Jere Innala imponerade stort den gångna säsongen i Frölunda. Han gjorde 16 mål i grundserien och följde upp det med elva fullträffar i slutspelet. Nu har Innala skrivit på ett ettårskontrakt med Colorado Avalanche.

Även Rodrigo Abols ska föröka slå sig in i NHL. Den lettiske centern, som spelade i Rögle den gångna säsongen, har skrivit på ett ettårigt tvåvägskontrakt med Philadelphia Flyers.

Den finske VM-spelaren Oliver Kapanen skrev på för Timrå tidigare i våras, men nu har 20-åringen skrivit på för Montreal Canadiens, som draftade honom i den andra rundan 2021.

Den fjärde spelare som har skrivit NHL-kontrakt den gångna veckan är HV71:s danske talang Oscar Fisker Mølgaard. 19-åringen har signat ett treårigt rookieavtal med Seattle Kraken, som draftade honom i den andra rundan 2023.

Spelare som lämnar sina klubbar

Den gånga veckan stod det klart att varken backen Kārlis Čukste eller målvakten Jared Coreau följer med Brynäs upp i SHL.

Jayden Halgbewachs, som den gångna säsongen spelade i Frölunda, är klar för KHL-klubben Kunlun Red Star.

Backen Anton Berglund byter Färjestad mot allsvenska Östersunds IK.

Danick Martel avslutade den gångna säsongen i Örebro. Nu är det klart att han spelar i HC Kosice kommande säsong.

Bobby Nardella och HV71 går skilda vägar. HV71 har också meddelat att de lånar ut den 19-årige backen Axel Landén till IK Oskarshamn kommande säsong.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners