"SER ONEKLIGEN LITE BÄTTRE UT ÄN FÖRRA SÄSONGEN"

Publicerad: 2023-08-28
Försäsong
Två säsonger i rad har Leksand slutat åtta i grundserien och därefter åkt ur i åttondelsfinal, men nu finns anledningar att vara positiv om man hejar på Leksand, enligt Falu-Kurirens Ronnie Carlsson. ”Jag tycker att vi ska kunna förvänta oss att Leksand når topp sex”, säger han.


Leksand tog en imponerande tredjeplats i grundserien säsongen 2020/21. Därefter har formkurvan pekat lite nedåt för dalalaget. Både förra säsongen och året innan det blev Leksand åtta i grundserien samt utslaget i åttondelsfinal. Nu är frågan om Björn Hellkvists mannar ska kunna vända skutan och ta sig direkt till kvartsfinal?

– Det ser onekligen ut lite bättre ut nu än förra säsongen tycker jag. Kanske inte sett till namn, men sett till hur man fungerar ihop som grupp, säger Ronnie Carlsson, som bevakar Leksands IF för Falu-Kuriren. 

"Lindholm är den som leder laget"

Ser vi till vad som har hänt under sommarens silly season har Leksand exempelvis tappat Jonas Ahnelöv, Lian Bichsel, Emil Heineman samt Mikael Ruohomaa. Nyförvärven är fem till antalet: Målvakten Filip Larsson, backduon Eddie Larsson och Fred Nilsson (tryout) samt forwardsduon Max Véronneau samt Lukas Vejdemo.

– Backmässigt ser det rätt bra ut. Eddie Larsson har några år kvar på den här nivån. Han ersätter Ahnelöv, som dragits med mycket skador på slutet. Det ser jag som en vinst för laget. Bichsel är absolut ett tungt tapp, men den här Fred Nilsson tror jag absolut de kommer att signa upp över hela säsongen. Han har en grundstabilitet i sig, säger Carlsson.

Det kanske viktigaste beskedet för Leksands backsida är att landslagsmannen Anton Lindholm är kvar i laget. I en intervju med SHL.se lyfte TV4:s nye expert Almen Bibic fram Lindholm som den spelare i ligan som är mest värdefull för sitt lag. 

– Jag ska inte säga att det betyder allt att Lindholm är kvar, men otroligt mycket, säger Ronnie Carlsson.

– Han är den som leder laget med sitt sätt att vara. Han hjälper de yngre killarna i laget. Han är verkligen en viktig person för det här laget, inte bara på isen utan även utanför.

Den stora snackisen på forwardssidan är förstås att Max Véronneau är tillbaka. Han smällde in 60 poäng, fördelat på 34 mål och 26 assist, för två säsonger sedan. I fjol hade han en skadedrabbad säsong och det blev bara 31 AHL-matcher (nio poäng).

– Var Véronneau står återstår att se. Hur snabbt kommer han att komma tillbaka från sin axelskada? Han räknar med att vara tillbaka till seriestart. Han tränar på is, men kör inte i några närkampsövningar. Sedan får man se hur lång tid det tar att hitta tajmingen när han har missat nästan en hel säsong. Hittar han tillbaka till 80 procent av den kapacitet han hade när han lämnade SHL som MVP kan han vara den där bidragande orsaken till att Leksand når kvartsfinal, säger Ronnie Carlsson.

"Tycker att vi ska kunna förvänta oss att de når topp sex"

Två spelare som kom in under den förra säsongen var återvändarna Marek Hrivík och Peter Cehlárik, men ingen av dem kom upp i den nivå som Leksand hade hoppats på. Hrivík gjorde 14 poäng på 23 grundseriematcher medan Cehlárik stod för fyra poäng på elva matcher. I åttondelsfinalerna mot Rögle noterades duon för en assist på tre matcher, men nu tycker Ronnie Carlsson att man kan skruva upp förväntningarna på firma Hrivík/Cehlárik.

– Med tanke på att de är här från början och att båda är skadefria kan vi förvänta oss mer av dem. Även om de är slovaker har de byggt upp ett hjärta för föreningen. När Leksand åkte ur mot Rögle kom de ut till intervjuerna med tårar i ögonen och kände att de hade velat prestera så mycket mer för föreningen och fansen. Men den revanschlusten, att de är skadefria och att de är här redan nu tror jag gör att de kan prestera bättre, säger Carlsson.

CHRISTIAN ÖRNBERG / Bildbyrån

Ronnie Carlsson tycker att vi kan förvänta oss mer av Marek Hrivík den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Vad ser du för frågetecken i det här truppbygget?
– Det stora frågetecknet är om Mantas Armalis skulle gå sönder sönder. Är Filip Larsson redo att ta ett så stort ansvar? Det återstår att se.

Vad tycker du vi kan ha för förväntningar på Leksand kommande säsong?
– Jag tycker att vi ska kunna förvänta oss att de når topp sex. Jag tror inte att de är med i den absoluta toppen, men topp sex och en kvartsfinal är en rimlig förväntning. Det stora orosmolnet är Björn Hellkvist (huvudtränaren) och hans sjukdom och operationen han gjorde som inte gav önskad effekt. Därför var han sjukskriven de första tre veckorna av försäsongen.

Vad behöver Leksand förbättra spelmässigt jämfört med förra säsongen för att nå topp sex?
– Målskyttet framförallt. Där underpresterade Leksand förra året sett till truppen de hade. För att göra mål behöver de kanske justera vissa detaljer i spelet. De behöver få ett bättre powerplay, som var bedrövligt före jul förra säsongen. Även i spelet fem mot fem behöver Leksand bli rakare, mer obekväma och gå mer mot mål. Där var de lite svaga förra året. Jag är helt säker på att lagledningen har tittat på det. Det var nog också en anledning till att Cehárik kom in sent förra året och Véronneau nu. Även om de har mycket skicklighet i sig är det två killar som inte är rädda för att ta en smäll för laget.

Ronnie Carlsson tippar Leksands...

…poängkung: ”Max Véronneau.”

…assistkung: ”Anton Lindholm, en högoddsare.”

…målkung: ”Max Véronneau.”

…största överraskning: ”Fred Nilsson.”

…MVP: ”Marek Hrivík.”

…bästa värvning: ”Sett till vad laget behöver säger jag nog Lukas Vejdemo.”

…tabellposition: ”Sexa.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners