"VI SKA GÖRA ALLT FÖR ATT SLÅ DET DÄR REKORDET"

Publicerad: 2023-09-28
Intervju
Örebro är en seger från att få en historiskt bra start. Aldrig tidigare har klubben inlett en SHL-säsong med fem raka vinster. ”Det blir en tuff match, men vi ska göra allt för att slå det där rekordet”, säger Filip Berglund i en intervju om sitt nya treårskontrakt, middagen hos Mathias Bromé samt vilka tre favoritställen har har i Örebro.

Örebro Hockey är det enda laget som än så länge är obesegrat i SHL. Klubben har tagit tre trepoängare (mot Leksand, Luleå och Skellefteå) samt en övertidsvinst mot Rögle.

– Det känns som att vi som grupp byggde upp något under fjolåret och under sommaren. Vi tror på det här. Sedan är det så klart bra att få lite resultat med sig tidigt, men det gäller att vara ödmjuka för det är en lång säsong. Men det har börjat bra i alla fall, säger Filip Berglund, 26.

Nästan historiskt bra faktiskt. För blir det vinst i kväll sätter Örebro nytt klubbrekord. Aldrig tidigare har klubben inlett en SHL-säsong med fem vinster i följd.

– Jaså? Det hade varit kul om vi lyckas med det. Sedan blir det en tuff match, men vi ska göra allt för att slå det där rekordet, säger Berglund.

Senast Örebro inledde med fyra raka vinster var säsongen 2020/21. Då var det Malmö som stoppade Örebros segersvit. Vilka möter Örebro i kväll? Just det, Malmö.

– Haha, var det så? Då får vi se till att knäcka dem den här gången, säger Berglund.

"Vi har en grymt bred trupp"

Inför säsongen var det nog många tabelltippare som hade svårt att placera Örebro. De startar säsongen utan Leo Carlsson, tappade kaptenen Rodrigo Abols till Rögle, men har samtidigt kvar en stor del av stommen som tog laget till semifinal förra säsongen. 

– Vi hade en bra säsong i fjol och det har blivit bra med Johan (Hedberg, huvudtränare). Han är sjukt kunnig. Vi har tagit in bra spelare också. Vi kanske inte har fått in de här superstjärnorna som vissa andra lag har fått. I stället har vi en grymt bred trupp, vilket jag tror kan gymma oss i längden. Vi tror att det här ska ge oss mycket poäng i slutändan. Vi har många olika som kan kliva fram varje kväll, säger Berglund.

Ser du någon fara i att ni kanske inte har en riktigt lika tydlig spets som vissa andra lag?
– Det får tiden utvisa. Vi visade förra säsongen att vi var ett bra lag och förhoppningsvis kan vi bli ännu bättre den här säsongen. Samtidigt har vi spelare som kan kliva fram och producera, som Bromé och några till. Vi har en bra mix tycker jag, säger Filip Berglund.

Han är inne på sin andra säsong i klubben – och det är inget snack om att Örebro gillar vad den Bergsbyns SK-fostrade backen har bidragit med. För under förra veckan kom parterna överens om ett nytt treårskontrakt.

– ”Nicke” (sportchefen Niklas Eriksson) ringde tidigt, i april/maj kanske, och vi bollade lite. Jag sa tidigt att jag trivs jättebra och att jag absolut kan tänka mig att stanna. Sedan sa vi att vi skulle ta upp det längre fram. Det blev mer konkret för tre, fyra veckor sedan och de sista två veckorna gick det ganska fort. Vi har bollat fram och tillbaka och nu har vi kommit fram till en lösningen.

"Bromé levererade en salsicciapasta"

Den lösningen landade i ett treårskontrakt. Vilket alltså innebär att Filip Berglund spelar i Örebro till 2027.

– På det privata planet trivs jag och tjejen bra. Hon har börjat plugga och då känns det bra med lite lugn och ro. Hockeymässigt är jag i den åldern där jag vill vinna. Det här är ett bra ställe att kanske kunna göra det på. Vi tog oss till semifinal i fjol och det är en förening som gör mycket rätt. Som du vet har jag flyttat runt lite de senaste åren och nu kände vi att det skulle vara skönt att bli kvar och ha det lugnt och skönt. På alla sätt och vis blev det väldigt bra, säger han.

Bortsett från hockeyn, vad är det som gör att ni trivs så bra i Örebro?
– Vi har ett otroligt skönt lag. Vi har tre finländare och resten är svenskar, och många är i vår ålder. Tjejen umgås med många av de andra spelarnas flickvänner. Mycket sånt som har bidragit till att vi trivs. Sedan är det en jäkligt trevlig stad också, säger Filip Berglund.

Vem var den senaste i laget ni bjöd hem på middag?
– Vi var hem till Bromés i går (tisdags) kväll faktiskt. Det var den senaste middagen.

Hur är Bromé som kock?
– Bra faktiskt. Han leversade en salsicciapasta. Väldigt bra, så nu får jag bjuda igen.

Vad blir det då?
– Jag får nog slänga ihop en risotto. Den brukar jag och tjejen göra rätt ofta. Lite kockegenskaper har jag, haha.

Filip Berglund plockar ut tre Örebrospelare som han tycker att vi ska hålla ett extra öga på

Jonthan Lekkerimäki
”Väldigt spännande. Han blir nyttig för oss den här säsongen"

Samuel Johannesson
”Han är rolig att kolla på och kommer att göra en hel del poäng”

Mathias Bromé
”Precis som Johannesson är han rolig att kolla på. Skapar mycket rubriker.”

Filip Berglunds tre favoritställen i och kring Örebro

Lanna Golfklubb
”En otroligt fin golfbana där vi spenderar mycket tid.”
Hur står du dig golfmässigt i laget?
”Relativt bra. Vi har många som ligger lågt, typ tre, fyra, fem i handicap. Jag är där i mitten någonstans och härjar.”

Örebro slott
”Jag gillar att gå dit. Där är fint där”

Naturens Hus
”En bra restaurang, vid Hjälmaren. Den är i ett naturreservat med bra promenadstråk. Där brukar vi vara en del.”

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners