VECKANS SHL - NYHTER FRÅN DEN GÅNGNA VECKAN

Publicerad: 2023-10-16
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Joel Persson skrivit ett rekordlångt kontrakt med Växjö och Rögle har förlängt med två spelare.

Unger Sörum tillbaka i Leksand

Felix Unger Sörum, 18, har i säsongsinledningen varit på Carolina Hurricanes camp. NHL-klubben draftade honom i andra rundan i somras och i juli skrev den högerfattade forwarden på för Hurricanes. Det blir dock inte NHL-spel redan i år. I stället har Unger Sörum återvänt till Leksand på lån.

Unger Sörum gjorde sju SHL-matcher förra säsongen.

PETTER ARVIDSON / Bildbyrån

Felix Unger Sörum är tillbaka i Leksand.

Persson förlänger till 2030

Joel Persson blir kvar i Växjö till 2030. Lakerskaptenen har skrivit på ett nytt sexårskontrakt, vilket är det längsta kontraktet Smålandsklubben någonsin har skrivit med en spelare.

– När vi började prata så insåg vi ganska snabbt att vi ville samma sak. Vi hade samma bild av vad Växjö Lakers är och var vi ska vara. En fantastisk lösning för alla parter, för Joel själv, för organisationen och för alla fans som älskar att följa både oss och Joel, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Persson kom till Växjö 2017 och där har han blivit kvar bortsett från en säsong i Edmonton Oilers. På sina drygt fem säsonger i Lakers har Persson snittat 0,63 poäng per match och han har varit med och vunnit tre SM-guld.

– Att ha kommit överens om ett så långt kontrakt känns väldigt bra. Det är en trygghet för mig och klubben där vi vi vet var vi har varandra. Att hitta ett samarbete över längre tid känns som en väldigt bra lösning för båda parter. Målet här i Växjö Lakers är alltid att vinna sista matchen varje säsong och stå som vinnare, säger Joel Persson till klubbens hemsida.

Rögleduo stannar

Både Michael Kapla och Brady Ferguson har skrivit på ett nytt ettårsavtal med Rögle.

29-årige Ferguson gör sin fjärde säsong i Rögle. Sedan förra säsongen är han också assisterande lagkapten i laget. 

– Brady kom hit under pandemin och har etablerat sig som en väldigt, väldigt stabil spelare i Europa och i SHL. Jag är väldigt glad att Brady och hans familj stannar i Ängelholm ytterligare minst ett år, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Kapla kom till Rögle från Skellefteå inför den förra säsongen. Backen gjorde 28 poäng förra säsongen och har inlett den här på ett bra sätt. Även han har alltså förlängt med ytterligare ett år.

– Alla som ser Michael och som är runt honom ser hur professionell han är. Han vill vara en så bra spelare han kan vara. Han är mån om att få ut det bästa av sig själv och sin kropp. Jag älskar att se hur fokuserad han är varje dag och det visar sig på isen, säger Abbott.

MATHILDA AHLBERG / Bildbyrån

Michael Kapla är en av två amerikaner som har förlängt med Rögle den gångna veckan.

Två SHL-spelare lånas ut

Skellefteå lånar ut forwarden Theo Keilin till Piteå i HockeyEttan, och det gäller tills vidare. Keilin spelade 33 SHL-matcher förra säsongen och fem den här säsongen.

Även Oskarshamn har valt att låna ut en forward. Det handlar om Mikkel Øby Olsen, som är utlånad till allsvenska BIK Karlskoga. Lånet gäller tills vidare.

– Mikkel har haft sparsamt med speltid under inledningen av säsongen. Han är i ett stadie i karriären där han måste spela så mycket som möjligt för att fortsätta utvecklas. Att han får möjlighet att spela i BIK Karlskoga under den närmaste tiden är positivt, säger IK Oskarshamns General Manager Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Zdráhal lämnar Luleå

Patrik Zdráhal fick det inte att stämma i SHL och den tjeckiske forwarden har nu lämnat Luleå Hockey. Han noterades för åtta matcher (noll poäng). Zdráhal har i stället skrivit på för moderklubben HC Vitkovice.

Nyheter i korthet

- Det här är väl när hockey är som bäst? En Röglesupporter ger en kille i HV71-tröja matchpucken – och pojkens genuina glädje för att få den souveniren är värd att se både två och tre gånger. Kolla in klippet här.

- Zeb Forfjäll gjorde säsongens första mål i lördags och det gick inte att ta miste på Skellfteåtalangens farfars glädje efter det. Här kan ni se reaktionen.

- Den gångna veckans 14 SHL-matcher sågs av sammanlagt 82 671 åskådare.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners