Rögle vann dramatisk match mot MoDo - avancerar till slutspel

Publicerad: 2024-03-12
#RBKMODO
Det blev en högdramatisk avslutning på grundserieomgången när tabellnian Rögle och tabelltian MoDo ställdes mot varandra. Inför ett utsålt Catena Arena dominerade Rögle fullständigt, men skärpan i avsluten saknades och matchen var otroligt nog mållös efter tre perioder. I förlängningen klev Rögles Daniel Zaar fram och satte matchens enda mål till en vild hemmapublik. Därmed vann Rögle grundseriens sista match med 1-0 mot MoDo. Förlusten innebar dessutom att MoDo missar slutspel precis, eftersom Örebro gick om i tabellen efter straffvinst mot Linköping parallellt under kvällen.

Period 1

-

Period 2

-

Period 3

-

Period 4

1-0 (EQ) RBK 00:37 72 Daniel Zaar (7)
Assist: 15 Simon Ryfors (20), 56 Adam Engström (18)

Highlights

2024-03-12
Rögle BK - MoDo Hockey

Matchupptakten blev precis så jämn som tabelläget visade mellan Rögle och MoDo. De värnade om sin defensiv så pass att första skottet på mål inte kom förrän efter drygt åtta minuters spel. Sedan var det hemmalaget Rögle som skapade mest offensivt och fick bra energi av sina hemmasupportrar i ett fullsatt Catena Arena. MoDo fick däremot chansen till spel i numerärt överläge mot slutet av första perioden, men skapade inte mycket där heller. Rögle vann skotten med tydliga 9-2, men matchen höll sig mållös efter första perioden.

Rögle tog vid där man slutade i första perioden och inledde mittenakten intensivt. Intensiteten renderade även i ett powerplay, men Rögle var tydligen vassare i fem mot fem spelet än i numerärt överläge. Strax därefter fick de nämligen chansen på nytt i powerplay, men den sista skärpan saknades i avsluten från Rögles sida. Inte ens ett tredje powerplay hjälpte för Rögle, som annars dominerade fullständigt ute på isen. Efter två spelade perioder visade skotten 23-6 till Rögles fördel, men hockey går som bekant ut på att göra mål och det lyckades man inte med. 

Tro det eller ej, men MoDos Lassi Lehtinen fick jobba febrilt mellan stolparna när Rögle fortsatte avlossa skott även i tredje periodens upptakt. Nu var dock MoDo mer med i matchen och skapade några fina lägen de med. Ju närmre klockan tickade mot 60 minuter, desto tajtare blev det ute på isen. Inte så konstigt med tanke på vikten av poängen. Det blev ordentligt nervös mot slutet när Rögle återigen fick en chans till powerplayspel, men 0-0 stod sig efter ordinarie speltid. I övertid ödslade Rögle dock ingen tid och det tog bara 37 sekunder innan matchen fick se sitt avgörande - till hemmapublikens stora jubel. Daniel Zaar klev fram med avgörandet och matchens enda mål när Rögle vann med 1-0. Förlusten innebär även att MoDo missar slutspel (eftersom Örebro vann på straffar parallellt i Linköping). 

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Halvseg match, kändes konstigt där ute. Är förvånad över att det blev som det blev, men skönt att vi får med oss två pinnar. Nu har vi en skön känsla i gruppen efter en säsong som inte gått som vi velat, men nu har vi hittat spelet senaste tiden och går in i slutspelet med en bra känsla, säger matchvinnaren Daniel Zaar efter slutsignal.

– Det är väl allt förutom glädje. Det är sjukt tungt, en tomhet. Vi följde Örebromatchen i omklädningsrummet. Det är klart att det är svårt att vara mycket närmare än vad vi var. Tyvärr förlorar vi och Örebro vinner, summerar en besviken Mattias Karlin från MoDo-lägret till TV4 Play efter att ha missat slutspel med minsta möjliga marginal. 

I punktform

- Rögle avancerar vidare till åttondelsfinal medan MoDos säsong tar slut i och med att Örebro vann mot Linköping på straffar parallellt ikväll.

- Daniel Zaar gjorde matchens enda mål i förlängning.

- Catena Arena var slutsålt för kvällens högdramatiska möte, där det rådde otrolig stämning i Ängelholm. 

- I Rögle spelade Lian Bichsel sin 100:e SHL-match. En fin milstolpe!

- Även MoDos Sam Vigneault nådde tresiffrigt jubileum i matcher, när han spelade sin 100:e match i svenska högstaligan.

- MoDos Lassi Lehtinen stoppade 29 av 30 skott. Rögles Christoffer Rifalk räddade alla 12 som han fick emot sig.

- Adam Engström spelade fram till övertidsmålet och förlängde därmed poängsviten till fyra raka matcher.

Erik Landsjö
SHL:s huvudpartners