TILLBAKA I SKELLEFTEÅ – DÅ HOPPAS LINUS HÖGBERG PÅ TRENDBROTT FÖR SITT FRÖLUNDA

Publicerad: 2023-10-12
Intervju

Förra säsongen tog han SM-silver med Skellefteå – och nu är Linus Högberg för första gången tillbaka i Skellefteå Kraft Arena, men som Frölundaspelare. Här berättar den 25-årige backen om sin fina start i Frölunda, hur de ska lyckas bryta förlustsviten på bortaplan, nycklarna till att lyckas efter ett klubbyte samt vem i Skellefteå han helst sätter in en fin tackling på.

Frölunda gjorde flera namnkunniga värvningar inför säsongen, som exempelvis Carl Klingberg, Gustav Rydahl och Henrik Tömmernes. Men ingen av dessa tre har gjort lika många poäng som Linus Högberg i inledningen av säsongen. Med sina sju assist är 26-åringen trea i backarnas poängliga samt två i SHL:s assistliga.

– Det har varit helt okej, lite upp och ner. Jag har fått bra utdelning i poängkolumnen i alla fall. Men det finns några delar som kan bli bättre, säger Linus Högberg.

Vilka delar är det du tänker på då?
– Lite försvarsspel och lite puckhantering som jag ska justera. Det är ändå en helt okej början. Det tar lite tid att komma in i det.

"Tycker att jag förtjänade mer än jag fick"

Efter fyra raka säsonger i Växjö (ett SM-guld) lämnade han klubben 2020. Han inledde säsongen 2020/21 på lån i Vita Hästen, men åkte sedan över till Nordamerika för att försöka slå sig in i NHL och Philadelphia Flyers. Sammanlagt blev det drygt 100 AHL-matcher samt fem matcher i NHL innan han under förra säsongen valde att återvände till Sverige och Skellefteå, där Högberg var starkt bidragande till SM-silvret.

– När jag flyttade hem ville jag ha lite av en revansch och det tycker jag väl att jag fick. Jag visade att jag är en bra back i SHL. Det var kul att lira i Skellefteå och gå långt i ett slutspel. Jag tycker det gick bra där på slutet.

Revansch säger du, på tiden i Nordamerika då?
– Ja, lite så. Tiden där var väl både bra och dålig. Jag tycker att jag förtjänade mer än vad jag fick, men så kan det vara ibland och då får man ta nya tag.

Eftersom Skellefteå hade fullt på backsidan till den här säsongen var det inte aktuellt med en förlängning där. I stället gick alltså flyttlasset till Göteborg och Frölunda.

– Frölunda har varit intressant för mig en längre tid, och det passade bra den här gången, säger Högberg.

Han är en av flera spelare som bytt klubb inom SHL och fått en bra start i sitt nya lag. Några andra exempel är Marcus Sylvergård, som har bytt Malmö mot Växjö, Erik Walli Walterholm, som lämnade Timrå för MoDo, samt Samuel Johannesson, som fått en stor roll i Örebro.

Vad är viktig när man kommer till en ny klubb, enligt dig?
– Att anpassa sig till spelet i den klubben. Det kan ta lite tid att komma in i det, om laget har andra vanor än man själv.

Finns det något speciellt i Frölunda som du tycker har varit svårt att anpassa sig till?
– Det är mycket puckhantering, vad man ska göra av pucken och de vill sätta igång spelet snabbt. Mycket omställningshockey.

Har gått i skola med Max Lindholm

Frölunda står på 15 poäng så här långt, och noterbart är att det skiljer mycket på lagets hemma- och bortaspel. Hemma har de fem av fem segrar, medan de endast har tagit en poäng på fyra bortamatcher.

– Oftast får hemmalaget ett momentum när de får några bra byten i rad. När de tuggat igång får vi försöka bryta det genom att göra någonting extra. Framförallt får vi inte ge dem något gratis. Det är något vi har snackat om. Vi ska försöka ändra trenden vi har på bortaplan, säger Högberg.

Redan i kväll får Frölunda chansen att bryta förlustsviten när de gästar Skellefteå, en match som förstås blir speciell för Linus Högberg. Det är första gången han är tillbaka i Skellefteå Kraft Arena sedan han lämnade klubben.

– Det ska bli jäkligt kul. Jag byggde upp ganska många relationer under min tid där. Det ska bli sjukt kul att möta dem igen.

Vem i Skellefteå delar du helst ut en fin tackling på?
– Max Lindholm. Han är en av mina bättre kompisar. Vi är från samma ställe Stockholm. Jag ska försöka brotta ner honom, haha.

Vem är starkare av er två?
– Vi får se. Han är lite större än mig, men jag ska nog kunna brotta ner honom ändå.

Hur mycket hörs ni?
– På somrarna ses vi mycket och då blir det mycket golf och träning tillsammans. Vi har gått samma på samma skola under grundskolan, men han är ett år äldre än mig.

FEM SNABBA

Vem var din förebild under uppväxten?
– Nicklas Lidström. Det var en jag kollade på när jag växte upp.

Vilket match tycker du är Frölundas bästa den här säsongen?
– Rögle hemma. Då gjorde vi mycket mål och var ganska stabila.

Vem i Frölunda har har överraskat mest på dig?
– Malte Strömwall. Otroligt skicklig och väldigt snabb.

Vilken fysövning är du starkast i?
– Jag är ganska bra på frivändningar.
Vad tar du?
– 125 kilo tror jag.

Vad har du för flex på klubben?
- 82.

Sju spelare som bytte SHL-klubb inför säsongen – och som har gjort avtryck

Marcus Sylvegård, Malmö-Växjö
Tillbaka i Växjö och har fått en kanonstart i återkomsten. Trea i skytteligan med fem fullträffar efter åtta matcher och på åttonde plats i poängligan (åtta poäng).

Erik Walli Walterholm, Timrå-MoDo
Har som mest gjort 16 poäng under en SHL-säsong tidigare. Nu står han på nio poäng efter åtta matcher, och är med det trea i poängligan. Har gjort två matchavgörande mål.

Oscar Eklind, Brynäs-Luleå
Förra säsongen blev det fem fullträffar på hela säsongen. Nu har Eklind redan gjort tre och är med det målbäst i Luleå tillsammans med Brendan Shinnimin. Noterbart är att två av Eklinds tre mål har varit matchavgörande.

Samuel Johannesson, Brynäs-Örebro
Örebro har imponerat i säsongsinledningen och den 22-årige backen är absolut en faktor i det. Snittar 20 minuters istid per match och har gjort fem poäng (0+5) på åtta matcher.

Linus Högberg, Skellefteå-Frölunda
Imponerade i slutspelet med Skellefteå och har fortsatt på den inslagna vägen i Frölunda. Snittar över 21 minuters istid per match och är tvåa i SHL:s assistliga med sju assist.

Rodrigo Abols, Örebro-Rögle
Kapten i Örebro förra säsongen och toppar nu skytteligan i Rögle med fyra fullträffar på åtta matcher. Två av hans mål har dessutom varit matchavgörande.

Sam Vigneault, HV71-MoDo
Det blev bara en säsong i HV71 och väl tillbaka i MoDo har han börjat levera igen. Har gjort sju poäng (2+5) på åtta matcher.

Torsdagens SHL-omgång

Malmö Redhawks-Leksands IF
Luleå Hockey-MoDo Hockey
Skellefteå AIK-Frölunda HC
Färjestad BK-IK Oskarshamn
Örebro Hockey-Timrå IK
Linköping HC-Växjö Lakers
HV71-Rögle BK

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners