Dubbelvärvning av MoDo – och målvakt till Brynäs

Publicerad: 2024-07-22
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har MoDo värvat två spelare, Frölunda har plockat in en ny forward och Ludvig Persson är klar för Brynäs.

Två MoDovärvningar

MoDo har den gångna veckan plockat in två nya backar – Ludwig Byström samt Paul LaDue. Den sistnämnde är en 31-årig amerikan som har gjort sammanlagt 70 NHL-matcher, i följande klubbar: Los Angeles Kings och New York Islanders. De två senaste säsongerna har han enbart spelat i AHL – Bridgeport Islanders. Nu ska LaDue för första gången representera en klubb i Europa och kontraktet med MoDo gäller en säsong.

– Det är en rightare som är bra defensivt och har spelat stora minuter där borta, med boxplay och powerplay som sina stora styrkor, säger MoDos sportchef Henrik Gradin.

Även Ludwig Byström har skrivit på ett ettårsavtal med MoDo och för 30-åringen betyder det en återkomst i moderklubben. Byström SHL-debuterade i MoDo säsongen 2010/11, och han spelade ytterligare två år i klubben innan han lämnade. Därefter har han spelat SHL-hockey i både Färjestad och Timrå, spelat fyra säsonger i AHL, fyra år i Finland och förra säsongen tillhörde han tyska Nürnberg Ice Tigers.

– Ludwig är en bra skridskoåkare och besitter ett fint spelsinne. Han är en bra tvåvägsback som vi tror att vi kommer att ha mycket nytta av. Sedan skadar det naturligtvis inte att han är uppvuxen här i Örnsköldsvik och har MoDo i sitt hjärta redan, säger Henrik Gradin.

150309 Färjestads Ludwig Byström jublar efter mål under ishockeymatchen i Kval till kvartsfinal mellan Brynäs och Färjestad den 9 mars 2015 i Gävle.Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / Cop 115 Simon Hastegård / Bildbyrån

Ludwig Byström i Färjestadströjan. Nu är han tillbaka i moderklubben MoDo.

Frölunda värvar forward

Precis som Ludwig Byström har Linus Weissbach vänt hem till sin moderklubb – Frölunda HC. Den 26-årige forwarden noterades för en SHL-match i klubben 2015/16, men säsongen därpå flyttade han till Nordamerika – och där har han spelat sedan dess. Efter fyra säsonger på college har han de tre senaste säsongerna spelat i AHL med Rochester Americans, Buffalo Sabres farmarlag. Den gångna säsongen gjorde han 33 poäng på 55 matcher. Nu väntar alltså återigen spel i Frölunda.

– Vi har tappat två offensivt skickliga spelare i Malte och Jere. Vi ville få in offensiv skicklighet och ”Weiss” är just det. Han är en skicklig forward med bra ”speed” och spelar som en mönsterbrytare. Han passar det vi ville ha, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Brynäs stärker målvaktssidan

Brynäs har spikat sin målvaktssida kommande säsong via värvningen av Ludvig Persson, 24. Sedan tidigare har Brynäs plockat in Erik Källgren och nu har Persson skrivit på ett ettårskontrakt.

– Han har haft en spännande resa där han alltid på sitt eget sätt hittat en väg till att nå nästa nivå. Precis som vi beskriver i vår identitet är han en person som tar ansvar för sin egen utveckling, nyttjar de förutsättningar som finns och gör andra bättre, säger Brynäs sportchef Johan Alcén.

Ludvig Persson, 24, flyttade till Nordamerika efter att ha spelat juniorhockey i Frölunda. Han har gjort fem raka säsonger i USA, varav de fyra senaste i collegeligan NCAA. 

– Det ska bli fantastiskt roligt och motiverande att få representera en så historisk och framgångsrik förening som Brynäs. Samtidigt är det en grym möjlighet för mig att få testa mig själv i SHL, säger Persson.

Byter LHC mot Västervik

Elias Sjöström har tillhört Linköping de två senaste säsongerna, men den gångna säsongen var han utlånad till Västervik. Nu är det klart att Sjöström går till Västervik permanent.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners