ISAC HEENS: "ATT ETT SHL-LAG SKULLE HÖRA AV SIG FANNS INTE PÅ KARTAN"

Publicerad: 2023-08-22
Intervju
Isac Heens beskriver det som en chock när Frölunda hörde av sig, men faktum är att den 23-årige backen nu ska göra SHL-debut i Göteborgsklubben. Här berättar Heens om hur han ser på konkurrensen på Frölundas backsida, relationen med den bortgångne Leksandsikonen Ulf Skoglund samt sin krokiga väg till SHL. ”Att spela i HockeyAllsvenskan eller SHL är verkligen inte något jag tar för givet och jag är väldigt tacksam för den här chansen”, säger Heens.

Frölunda har stärkt laget rejält den här säsongen. De har plockat in spelare som exempelvis Gustav Rydahl, Malte Strömwall, Henrik Tömmernes och Carl Klingberg. Ett något mindre meriterat nyförvärv är Isac Heens. Den 23-årige backen kommer från fyra raka säsonger i HockeyAllsvenskan, varav de tre senaste i Mora IK.

– Jäkligt häftigt att Frölunda ville ha mig. Det hade jag verkligen inte räknat med. Jag tyckte att min förra säsong var bra, men att ett SHL-lag och en klubb som Frölunda skulle höra av sig fanns inte på kartan. Det var en chock när de hörde av sig. Allt var klart med Mora egentligen, men jag kände att en sådan här chans får jag nog bara en gång i livet och att jag behövde testa, säger Heens.

Backen, som ursprungligen är från Vansbro i Dalarna, har tagit en minst sagt krokig väg till högstaligan. Han har aldrig spelat några landskamper, spelade division 2-hockey i Malung fram till att han var 18 år och han tog inte plats i TV-pucken. Något som tog väldigt hårt på honom.

– Jag ska inte säga att jag gav upp hockeyn när jag inte kom med i TV-pucken, men det var tufft. För jag visste att jag inte skulle komma in på något bra hockeygymnasium då. Jag stod lite i valet och kvalet mellan fotboll och hockey. Jag funderade lite på om jag skulle välja fotboll, men jag är glad att jag valde hockeyn.

Har du någon gång gett upp tankarna på att spela så här högt?
– Jag har verkligen inte räknat med att få spela SHL, det var en jäkla överraskning. Att spela i HockeyAllsvenskan eller SHL är verkligen inte något jag tar för givet och jag är väldigt tacksam för den här chansen.

Gick hockeygymnasium i Malung

I och med att det inte blev något spel i TV-pucken tog sig Heens inte in på någon av de mer etablerade hockeygymnasierna. I stället blev det Malung för honom.

– I Malung startade de hockeygymnasium mitt första år. Vår tränare i a-laget och på hockeygymnasiet var Ulf Skoglund, den gamle Leksandsspelaren, säger Heens.

Skoglund gjorde åtta säsonger med Leksand i dåvarande Elitserien, mellan 1977 och 1987, och efter karriären gjorde han några säsonger i klubben som ledare. Han och Heens fick en speciell relation under åren i Malung.

– Ulf var väldigt hjälpsam. Han gjorde att jag fick chansen i Malungs a-lag och han ville verkligen att jag skulle utvecklas. Han jobbade mycket med mig individuellt. Under somrarna gjorde han fysprogram och vi hade många samtal. Han fick mig att få tillbaka självförtroendet efter att ha missat TV-pucken. Han har egentligen betytt allt för mig.

Michael Campanella/BIldbyrån

Isac Heens har spelat med Mora de tre senaste säsongerna.

Skoglund gick bort i början av 2021, 62 år gammal. Ett besked som förstås tog hårt på Heens som då spelade i Mora.

– Efteråt var det bara tomt. Vi hade kontakt ända fram till att Ulf gick bort. Vi snackade om allting, men självklart mycket hockey. Vi hade många samtal om hur det gick och jag fick lite feedback. Perioden när han gick bort var väldigt jobbig, säger Heens.

Efter gymnasiet flyttade Heens till Södertälje, 2018. Där fick han göra sina åtta första matcher i HockeyAllsvenskan innan flyttlasset gick vidare till AIK.

– Det var det enda alternativet jag hade för att få spela kvar i HockeyAllsvenskan. Annars hade det blivit Hockeyettan.

"Verkligen ingen dålig backsida"

Han spelade 50 matcher med AIK säsongen 2019/20 och därefter hörde Mora av sig, vilket resulterade i en flytt hem till Dalarna.

– Jag har alltid velat spela i Mora eller Leksand och det kändes kul och skönt att komma närmare hem. Dessutom kändes det intressant med Johan Hedberg som tränare, säger han.

Höll du på Leksand eller Mora när du växte upp?
– Jag höll mig ganska neutral, men annars i Vansbro var det rätt 50/50. Kanske lite fler leksingar. Men jag gick på både Leksands och Moras matcher när jag växte upp.

Vid sidan av hockeyn har Heens de senaste året pluggat både matte och företagsekonomi, men det är oklart om han fortsätter med det i Göteborg i och med att hockeyn tar lite mer tid den här säsongen. Något som han däremot vet är att han kommer att konkurrera om istiden med bland andra Henrik Tömmernes, Christian Folin, Tom Nilsson och Linus Högberg.

– Det är verkligen ingen dålig backsida jag har kommit till. Det är stor konkurrens och jag har inte räknat med att det blir lika mycket speltid som förra året i Mora. Jag känner ändå att det är en väldigt bra miljö att utvecklas i. Tränarna är bra och vill ens bästa. Även om det inte blir mest speltid i år tror jag kommer att utvecklas ändå, säger han.

Är det någon som har imponerat extra på dig så här långt?
– Kollar man till backarna är det häftigt att se en sådan som Henrik Tömmernes. Det är klass på alla aktioner han gör, speciellt med pucken. Även Tom Nilsson blir jag imponerad av. Han är väldigt smart. Han är inte den största killen, men det är svårt att komma förbi honom, säger Heens, som för drygt fem år sedan precis hade spelat klart ännu en säsong i division 2.

Om några veckor är det dags för honom att göra SHL-debut.

FEM SNABBA

Vad har du för förväntningar på dig själv? 

– Att fortsätta utvecklas och våga ta plats, både defensivt och offensivt.

Hur tror du att din roll blir?

– I de matcher jag spelar kommer jag nog att få ha en lite mer defensiv roll. Samtidigt vill Frölunda att alla backar ska bidra offensivt, men lite mer defensivt tror jag.

Vad gör du i ett friläge?

– Jag tror att jag fintar skott och drar en backhand högt.

Vad har du för målgest?

– Ingen bra. Jag åker mot klacken och jublar.

Vad blir nyckeln för att laget ska lyckas?

– Att vi lyckas bibehålla farten och intensitet som vi har haft så här långt på försäsongen. Vi ger hundra i alla moment.

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners