Johnsson: "Sugna på att spela hockey igen"

Publicerad: 2024-08-07
Försäsong
I kväll drar försäsongsmatchandet igång och först ut av SHL-lagen att lira är Linköping. "Kommer nog vara lite ringrostigt, men det är bara att köra", säger LHC-förvärvet Johan Johnsson.

21 september är det premiär i SHL.

Redan gångna veckan samlades de flesta SHL-lagen efter semestern och den här veckan smygstartar försäsongsmatchandet med två matcher där SHL-lag är inblandade.

Linköping är först ut att spela och möter Oskarshamn på bortaplan i kväll. I morgon ställs Växjö mot Nybro.

– Vi har varit på is i tre dagar och det här är nog den tidigaste försäsongsmatchen som jag har spelat, så det kommer nog vara lite ringrostigt på många händer och fötter. Samtidigt handlar försäsongen att komma in i grejerna, så det är bara att köra, säger LHC-förvärvet Johan Johnsson.

– De första dagarna är tuffa: utrustningen är obekväm, det känns klumpigt, fötterna värker i skridskorna. Jag vet att de första veckorna kanske inte är säsongens roligaste, man är så ovan vid allt och det skaver lite överallt, men de här veckorna måste göras, och sedan kommer man in i det.

Vad förväntas av en sådan här tidig match?
– Förväntningarna på spelet ska nog inte vara skyhöga och det är mycket nytt att anpassa sig till med spelsystem, lagkamrater och utrustning. Samtidigt är jag, och säkert många andra, sugen på att äntligen få spela igen.

"Börjar med ett tomt blad"

För Johan Johnsson själv är det än mer nytt eftersom han spelar i en ny klubb, då han lämnade Oskarshamn för spel i Linköping till i år.

Den rutinerade 31-åringen har 282 SHL-matcher på sitt cv och kan bäst beskrivas som en pålitligt tvåvägscenter.

– Jag trivs väldigt bra, säger han.

– LHC gjorde en bra säsong i fjol och det är en positiv anda i klubben. Framgång föder intresse. Sedan vet vi att varje säsong lever sitt eget liv, att det inte går att leva på gamla meriter, utan vi börjar med ett tomt blad och jag både tror och hoppas att vi kan göra en lika bra, eller bättre, säsong jämfört med i fjol.

Johan Johnsson 2

Hur ser du på dina egna förväntningar?
– Laget är alltid viktigast, det gäller att vinna så många matcher som möjligt, men sedan är det klart att man vill vara så stor del av spelet och laget som möjligt. Jag är väl tänkt en bit ner i hierarkin från start, men sedan handlar det om hur du spelar och presterar, och jag ska jobba för att få spela så mycket som möjligt.

Matcher runt om i landet

Noterbart kring försäsongen är att många SHL-klubbar spelar runt om i Sverige.

Det kommer bland annat, för att ta några exempel, spelas försäsongsmatcher i Hudiksvall, Kungsbacka, Strömstad, Värnamo, Halmstad, Visby, Mariestad, Borlänge, Kalix, Trelleborg och Alvesta.

– För mig spelar det ingen roll var vi spelar, men säkert kul för många att vi kommer ut till andra arenor och andra städer och att de får chansen att se SHL-lag spela. Det drar nog lite mer folk, de får se något annorlunda och många ser det nog som en kul grej, säger Johnsson.

Själv får du börja med att spela i Oskarshamn där du hade hemmaplan i fjol...?
– Ja, det är lite speciellt, men inget nytt då jag gjort samma sak tidigare eftersom jag varit i andra klubbar. Det skapas band och vänner på alla ställen, så det ska bli kul att träffa dem igen.

Läs mer:
Spelschema för SHL-lagen under försäsongen

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners