Hedberg till Färjestad – och två nyförvärv presenterade

Publicerad: 2024-05-27
Veckans SHL
SHL-klubbarna fortsätter att rusta inför kommande säsong. Här går vi igenom vad som har hänt i trupperna under den gångna veckan. Exempelvis är Johan Hedberg klar som assisterande tränare i Färjestad, Leon Bristedt har återvänt till Rögle och Leksand har gjort klart med en ny målvakt.

Hedberg klar för Färjestad

Johan Hedberg fick lämna uppdraget som huvudtränare för Örebro under den gångna säsongen, men nu har Hedberg, som dessförinnan gjorde stor succé i Mora, gjort klart med en ny klubbadress. Han blir ny assisterande tränare i Färjestad.

– Vi har funderat och tagit oss tid att leta och undersöka möjligheterna och hitta en tränare som ger oss någonting som kompletterar vårt coachteam på ett lite annorlunda sätt än vad vi hade. Jag är jätteglad att, när vi sträckte ut en hand till Johan, att han både var sugen och hade möjligheten att ansluta och göra just det, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

Hedberg och Färjestad är överens om ett ettårskontrakt.

240113 Örebros tränare Johan Hedberg efter ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Malmö Redhawks den 13 januari 2024 i Örebro. 
Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0171
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league örebro malmö redhawks JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Johan Hedberg är ny assisterande tränare i Färjestad.

Bristedt tillbaka till Rögle

Leon Bristedt är återigen en Röglespelare. Den skicklige forwarden har skrivit på för fem säsonger.

– Vi tittade dels på var vi trivs med familjen, var vi vill bo och leva. Sen tittade vi på var jag har en chans att vinna. Med de två parametrarna kokades det ner till Rögle och beslutet blev ganska enkelt, säger Bristedt till klubbens hemsida.

Bristedt spelade fyra säsonger i Rögle mellan 2018 och 2022. Som mest gjorde han 46 poäng under en SHL-säsong. Under den sejouren var Bristedt med och vann SM-silver samt CHL-guld, men de två senaste säsongerna har han spelat i Schweiz och HC Davos, men nu är 29-åringen alltså tillbaka i Rögle.

– I Leon får vi en ambitiös kille med höga krav på sig själv och sin omgivning. Han kommer vara en katalysator i det offensiva spelet för oss, säger Rögles sportchef Hampus Sjöström.

Ny assisterande sportchef till Rögle – och duo lämnar

Det har hänt mer i Rögle. Den gångna veckan blev det klart att den assisterande tränaren Janne Larsson inte blir kvar. Inte heller backan Brandon Davidson fortsätter i Rögle BK. Dessutom har klubben meddelat att de lånar ut Felix Nilsson, 18, till Oskarshamn kommande säsong.

– Felix kommer lånas ut till IK Oskarshamn för att få en bra roll i en bra miljö. Vi har stora förhoppningar på vad han kan uträtta där, säger Rögles sportchef Hampus Sjöström.

Dessutom har Rögle meddelat att de ha anställt en ny assisterande sportchef. Det handlar om Jacob Strandberg. 29-åringen har tidigare jobbat i både Växjö och Skellefteå, men kommer närmast från en roll som videocoach för Juniorkronorna.

– Jacob kommer bland annat att få ett tydligt uppdrag med klubbens spelidé, att konkretisera och formalisera den från A-truppen och neråt i organisationen. Han är en väldigt intelligent, organiserad och hockeysmart människa som jag har uppskattat mycket varje gång jag fått chansen att jobba med honom i olika sammanhang, säger Hampus Sjöström.

Leksand har klart med ny målvakt

Leksand tappade succémålvakten Filip Larsson till NHL, men nu har dalalaget gjort klart med en ersättare. Det handlar om Jakob Hellsten, 24. Säsongen 2020/21 spelade han i Halmstad Hammers i HockeyEttan och därefter har det blivit tre collegesäsonger i USA. Nu är han klar för spel i Leksand, och det är hans andra sejour i klubben. Han spelade i klubbens J20-lag under två säsonger, mellan 2018 och 2020.  

–  Det känns otroligt roligt att få tillbaka Jakob till Leksands IF efter att han samlat på sig mer och viktig erfarenhet under några säsonger inom collegehockeyn. Jakob är både talangfull och en hårt jobbande målvakt som har sina styrkor i hur han rör sig, sin spelförståelse och sina händer, säger Leksands målvaktstränare Alexander Millner till klubbens hemsida.

Så blir Brynäs ledarstab

Brynäs tog klivet tillbaka till SHL den gångna säsongen. Sedan tidigare var det klart att huvudtränaren Niklas Gällstedt och analytikern/målvaktstränaren Anthon Hansson skulle bli kvar. Nu är det även klart att de assisterande tränarna Anders ”Masken” Carlsson och Ove Molin fortsätter i Brynäs IF.

– Tränarstaben gjorde verkligen ett bra arbete under den gångna säsongen där man verkligen lyckades få alla att dra åt samma håll. De båda tillsammans med Niklas och Anthon skapade en bra atmosfär där vi tävlar hela tiden men samtidigt har roligt och gör varandra bättre. Detta är något vi vill bygga vidare på, säger sportchefen Johan Alcén till klubbens hemsida.

Båda avtalen med de assisterande tränarna sträcker sig över säsongen 2024/25.

230316 Brynäs tränare Ove Molin under match två i kvalet till SHL mellan Malmö Redhawks och Brynäs den 16 mars 2023 i Malmö. 
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0290
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kval till shl qualifying round qualification malmö redhawks brynäs match 2 depp CHRISTIAN ÖRNBERG / Bildbyrån

Ove Molin blir kvar som assisterande tränare i Brynäs. Det blir även Anders "Masken" Carlsson.

Mer Brynäs. Det står klart att följande fem spelare inte blir kvar: Jacob Blomqvist, Chad Billins, Damian Clara, Noel Nordh och Oskar Kvist.

Fyra kontraktsförlängningar

Tyler Vesel var med och spelade upp Brynäs i SHL den gångna säsongen. Han noterades för 36 poäng i grundserien och gjorde tolv poäng i slutspelet. Nu står det klart att amerikanen, som har gjort en SHL-säsong i HV71, stannar i Brynäs. Kontraktet gäller till våren 2025.

Örebro har skrivit kontrakt med två talangfulla spelare: forwardsduon Melvin Fernström, 18, och Liam Danielsson, 17. Den sistnämnde gjorde 64 poäng på 50 matcher i J20-laget, men han har ännu gjort debut i a-laget. Fernström noterades för sex SHL-matcher den gångna säsongen och gjorde 63 poäng på 45 matcher med J20-laget. Nu har båda skrivit a-lagskontrakt över två säsonger.

Även Växjö har skrivit a-lagskontrakt med en av klubbens tonåringar, nämligen backen Leo Sahlin Wallenius, 18. Han snittade öven en poäng per match J20-laget och utsågs nyligen till den bäste J20-spelaren 2023/2024 av Svenska Ishockeyförbundet. Nu har Sahlin Wallenius skrivit på för två år med Lakers.

Notiser från den gångna veckan

- CHL:s grundserie är lottad, och här kan ni läsa om vilket motstånd som väntar Skellefteå, Färjestad samt Växjö.

- LHC-målvakten Marcus Högberg gjorde en kanonsäsong och fick i veckan pris som Årets Målvakts samt Årets MVP.

- Artikelserien där vi pratar med spelare som den gångna säsongen har lagt av går vidare. I veckan publicerades en intervju med Jonas Junland.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners