Veckans SHL - nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2023-12-04
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis är Lian Bichsel klar för Rögle och Frederik Dichow har skrivit på för HV71.

Målvakten byter Frölunda mot HV71

Frederik Dichow kom till Frölunda inför den förra säsongen från en succéartad säsong i Kristianstad. Den danske målvakten har dock inte haft den utveckling han hoppats på i Frölunda. Han stod 16 matcher förra säsongen och har stått sex den här – men fler blir det inte i Frölundatröjan. För Dichow har nämligen skrivit på för HV71. Ett kontrakt som gäller resen för säsongen. Där återförenas han med målvaktstränaren Joel Gistedt, som hade Dichow i Kristianstad.

- Frederik är en stor och modern målvakt och vi känner att vi behöver förstärka målvaktssidan. Han har jobbat bra ihop med Joel innan och vi tror att han kan avlasta Joni på ett bra sätt. Samtidigt har Victor Brattström uttryckt att han vill ha en större roll och spela fler matcher. Det är naturligtvis inte hållbart med tre målvakter och vi jobbar på att hitta en lösning för Victor, säger HV:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Bichsel klar för Rögle

Efter två säsonger i Leksand (sammanlagt 71 SHL-matcher) har backen Lian Bichsel, 19, försökt slå sig in i Dallas Stars den här säsongen. Schwiezaren, som 2022 draftades i den första rundan som nummer 18 totalt, har dock inte fått chansen i NHL. I stället har det blivit 15 matcher i AHL (sex poäng). Nu står det dock klart att han återvänder till SHL, men till Rögle. Lånet börjar gälla från i dag.

JESPER ZERMAN / Bildbyrån

Liam Bichsel kommer att spela resten av säsongen i Rögle.

Örebro har lånat in målvakt

Örebro har målvakten Jonas Arntzen på skadelistan. I torsdagens match mot HV71 hade närkingarna med Herman Liv, 17, som backup, men han är tillbaka i J20-laget. I stället har Örebro lånat in Isak Johansson under en vecka. 23-årige Johansson har den här säsongen vaktat målet i tio matcher för Hudiksvall i HockeyEttan.

– I den rådande situation som vi har på målvaktssidan har vi valt att låna in Isak under en vecka. För oss är det viktigt att Herman får matcher och nu kommer han kunna fokusera fullt ut på J20. Det här blir även en bra möjlighet för oss att stifta bekantskap med en ung lovande målvakt som Isak är. Vi vill rikta ett stort tack till Hudiksvall för möjligheten att låna in Isak med kort varsel, säger Örebros sportchef Niklas Eriksson till klubbens hemsida.

JEANETTE DAHLSTRÖM / BILDBYRÅN

Isak Johansson var under lördagens match mot Skellefteå backup till Jhonas Enroth.

Notiser från den gångna veckan

- Roger Rönnberg blev i lördags historisk. Då vann han sin 396:e match som SHL-coach och har därmed passerat Roger Melin.

- Daniel Eliasson såg 65 av 70 av Växjö Lakers matcher på plats förra säsongen. Vilken imponerande bedrift! Klipp från TV4 ser ni här

- Omgång 21 spelades i torsdags och under den samlades pengar in till Börje Salmings ALS-stiftelse. Här berättar några lagkaptener i SHL-klubbarna vad Salming har betytt för dem. 

- Publiksnittet i SHL fortsätter att öka och i ett inslag på TV4 berättar flera åskådare varför de väljer att gå på SHL-ishockey.

- Den gångna veckans 20 SHL-matcher sågs av sammanlagt 109 573 personer.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners