Ruohomaa sänkte sitt tidigare lag och kvitterade matchserien

Publicerad: 2024-03-24
#FHCLIF
Leksand gick från 0-2 till 2-2, men endast en dryg minut efter kvitteringen gjorde Frölunda 3-2. Målskytt: Mikael Ruohomaa, som mellan 2021 och 2023 spelade i Leksand. Frölunda gjorde sedan 4-2 i tom kasse och det är nu 1-1 i matcher.

Period 1

4:06 1-0 (PP1) FHC 12 Max Friberg (1)
Assist: 7 Henrik Tömmernes (1), 88 Malte Strömwall (1)

Period 2

3:162-0 (EQ) FHC 43 Tom Nilsson (1)
Assist: 86 Erik Thorell (1), 33 Linus Högberg (1)

5:25 2-1 (EQ) LIF 22 Lukas Vejdemo (1)
Assist: 10 Anton Johansson (1), 38 Olle Alsing (1)

Period 3

13:05 2-2 (EQ) LIF 34 Peter Cehlarik (1)
Assist: 25 Lucas Elvenes (1)

14:12 3-2 (EQ) FHC 39 Mikael Ruohomaa (1)
Assist: 88 Malte Strömwall (2), 12 Max Friberg (1)

4-2 (EQ) FHC 22 Linus Nässén (1)
Assist: 39 Mikael Ruohomaa (1)

Frölunda inledde starkt och fick med sig ett tidigt powerplay. Väl där behövde hemmalaget bara elva sekunder på sig för att näta, efter en styrning från Max Friberg. En ledning som Frölunda höll perioden ut, men Leksand saknade inte chanser. Hemmalagets målvakt Lasse Johansson fick göra ett par fina parader. Bland annat hade Max Veronneau ett friläge, men då sträckte Johansson ut och klarade med vänsterbenet.Frölunda inledde starkt och fick med sig ett tidigt powerplay. Väl där behövde hemmalaget bara elva sekunder på sig för att näta, efter en styrning från Max Friberg. En ledning som Frölunda höll perioden ut, men Leksand saknade inte chanser. Hemmalagets målvakt Lasse Johansson fick göra ett par fina parader. Bland annat hade Max Veronneau ett friläge, men då sträckte Johansson ut och klarade med vänsterbenet.

Frölunda satte fart framåt direkt i andra och hade ett par bra byten i offensiv zon innan 2-0 kom tre minuter in i mellanperioden. Skottet kom från Tom Nilsson och pucken styrdes in via en Leksandsklubba. Men gästerna lät sig inte nedslås. Två och en halv minut efter 2-0 satte Lukas Vejdemo reduceringen, återigen via en styrning. Ett mål som tände gästerna, som kom i anfallsvåg efter anfallsvåg i den andra perioden. Leksand hade 12-2 i skott på mål efter reduceringen, men Lasse Johansson fortsatte att imponera och såg till att hemmalaget hade ledningen inför period tre.

Drygt fem minuter in i period tre fick Frölunda chans att spela fem mot tre i 1.28. 29 sekunder in i det numerära överläget tog Frölunda timeout och skickade ut samma fem spelare igen. Men Leksand gjorde ett strålande jobb med både en och två spelare färre på isen. Med sju minuter kvar av tredje perioden fick Peter Cehlarik Leksandsfansen i ett fullsatt Scandinavium att jubla. Detta efter att ha tagit raka vägen mot mål och tryckt in 2-2. Men glädjen för gästerna blev kortvarig. Endast 67 sekunder senare klev Mikael Ruohomaa, den tidigare Leksandsspelaren, fram och satte 3-2. Leksand satte in en högre växel i slutet av perioden i jakten på kvittering, men det kom aldrig något 3-3-mål. I stället gjorde Frölunda 4-2 när gästerna tagit ut målvakten.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen 

– Vi kommer tillbaka bättre i tredje. De hade momentum i andra och fick långa anfall. Bra att vi svarar tillbaka i tredje. Vi kom in mer i vårt spel och fick lite längre anfall. Vi lyckades skapa tillräckligt med lägen för att vinna matchen, sa Frölundas kapten Max Friberg.

– Vi slarvar bort det. Vi inleder andra dåligt, men sedan äger vi dem totalt från sex, sju minuter och framåt. Där behöver vi få utdelning. När vi får kvitteringen får vi inte släppa in ett mål så snabbt, sa Leksandstränaren Challe Berglund.

_____________________________

I punktform

- Frölunda kvitterade matchserien till 1-1 i matcher. Nu väntar två matcher i Leksand.

- Filip Larsson stod första matchen, men saknades i den här. Därmed fick Mantas Armalis chansen mellan Leksands stolpar. Han svarade för 22 räddningar.

- Lasse Johansson räddade 28 av 30 skott.

- Malte Strömwall (0+2) har varit inblandad i tre av fem Frölundamål i den här serien.

- Även matchvinnaren Mikael Ruohomaa (1+1) noterades för två poäng i den andra kvartsfinalen.

- Tre spelare hade över 22 minuters speltid: Frölundas Henrik Tömmernes samt Leksandsduon Anton Lindholm samt Matt Caito.

Highlights

2024-03-24
Frölunda HC - Leksands IF

Kommande matcher

Frölunda: Leksand borta, tisdagen den 26 mars 

Leksand: Frölunda hemma, tisdagen den 26 mars 

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners