Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2023-11-27
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Frölunda värvat två spelare, Riley Woods har bestämt sig för att stanna i MoDo och Skellefteå har förlängt med båda båda sina assisterande tränare.

Dubbelvärvning av Frölunda

Frölunda plockade in två spelare den gångna veckan – målvakten Frans Tuohimaa samt forwarden Jayden Halbgewachs. Den sistnämde var med och vann SM-guld med Växjö förra säsongen. Han gjorde 20 poäng (10+10) i grundserien och följde upp det med fyra poäng på 17 slutspelsmatcher. Säsongens dessförinnan noterades den 26-årige forwarden för tre NHL-matcher i San Jose Sharks. Men nu är Halbgewachs tillbaka i SHL. Kontraktet med Frölunda gäller till den 7 januari.

- Jayden har varit i Växjö och det är en kille vi sett och har koll på. Att han spelat i SHL tidigare är en fördel, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Även Frans Tuohimaa är tillbaka i SHL. Han kom till Skellefteå från Jukurit under förra säsongen. Han stod fyra SHL-matcher i grundserien samt en i slutspelet. Tidigare i karriären har han spelat en säsong i KHL, nio säsonger i den finska högstaligan samt varit med och vunnit både OS och VM 2022. Tuohimaas avtal med Frölunda gäller resten av säsongen.

– Vi har valt att agera och plockar in en rutinerad målvakt som kan stötta upp Lasse (Johansson), säger Fredrik Sjöström.

MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Frans Tuohimaa debuterade i Frölunda i lördags.

Woods stannar i Örnsköldsvik

Riley Woods gör sin första säsong i SHL och den 25-årige kanadensaren har växlat upp rejält den senaste tiden. Han står noterad för 15 poäng på 20 matcher och nu står det klart att han blir kvar i MoDo. Woods, som gör sin tredje raka säsong i klubben, har skrivit ett nytt avtal som gäller till 2026 – ett nytt tvåårskontrakt alltså.

– Vi har diskuterat ett tag och det är kul och skönt att vi nu har gått i mål. Riley har varit här under hela min tid och därför känns det extra kul att vi får behålla honom, säger MoDos sportchef Henrik Gradin till klubbens hemsida.

Assisterande tränare förlänger med Skellefteå

Skellefteås båda assisterande tränare Andreas Falk och Pierre Johnsson har förlängt sina avtal med Skellefteå. Andreas Falk kom till Skellefteå inför säsongen 2020/21. Det här är alltså hans fjärde säsong i klubben och nu står det klart att den forwardsansvarige tränaren stannar till 2026.

Pierre Johnsson kom till Skellefteå 2021 från Frölundas juniorverksamhet och därmed gör han sin andra säsong i SHL som assisterande tränare. En roll han kommer att ha i tre år till, för hans nya avtal gäller över säsongen 2026/27.

– Andreas och Pierre har gjort ett väldigt bra jobb och det känns kul att få förlänga med dem. De är bra människor som får andra att växa runt omkring sig. Vi har ett tränarteam som vi tycker fungerar bra tillsammans och med detta får vi en bra kontinuitet för flera år framåt, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Värmhed förlänger – men lånas ut

I veckan skrev den 20-årige centern Dennis Värmhed ett nytt kontrakt med Timrå - till 2026. Den här säsongen har han noterats för 17 SHL-matcher, men frågan är om det blir fler? För Värmhed lånas tills vidare ut till allsvenska Tingsryd.

– Dennis är en talang som vi tror mycket på och han utvecklas som hockeyspelare hela tiden. Nästa steg i hans utveckling är att få mycket speltid i seniorsammanhang och därför ser vi en utlåning till Tingsryd som det bästa för hans utveckling just nu, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Dennis Värmhed stannar i Timrå till 2026.

Notiser från veckan

- Joni Ortio stod för en otrolig räddning i matchen mot Timrå. Kolla in klippet här.

- Henry Bowlby var nära att bli målskytt i Rögledebuten, men bara nära...

- Fem av sju arenor var fullsatta i helgen – och vilken stämning vi bjöds på! De här bilderna från helgen visar varför det är så underbart att gå på SHL-hockey.

- Totalt var det 102 240 åskådare på de 14 SHL-matcherna som spelandes den gångna veckan. Imponerande! 

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners