BJÖRNINEN I TEKNINGSTOPP: "GÄLLER ATT LITA PÅ SIN FÖRMÅGA"

Publicerad: 2023-10-18
Intervju
Hannes Björninen dominerar i tekningscirkeln just nu. Örebrocentern är den ende spelaren i ligan som vinner över 60 procent av sina tekningar. Här berättar 27-åringen vad som gör honom till en bra tekare, varför han sällan tränar tekningar efter den ordinarie träningen samt vem som är den svåraste spelaren han har mött i tekningscirkeln.

Två säsonger i rad är det Joel Lundqvist som har varit ligans bästa tekare, men med tanke på att Frölundaikonen nu har slutat är tronen ledig för en ny arvtagare. Så här långt är det Hannes Björninen som intagit rollen som den nye tekningskungen. Den finske Örebrocentern har under de tio inledande matcherna vunnit 92 av 149 tekningar. Vilket ger en vinstprocent på 61,74 och med det är han ensam i ligan att vara över 60 i tekningsprocent.

– Efter matcherna brukar jag kolla hur jag har tekat, men jag brukar inte ha koll på hur det ser ut över hela säsongen, säger Björninen.

Har du någon målsättning kring vilken tekningsprocent du ska uppnå?
– Nej, jag har inga siffror jag strävar efter. Jag försöker bli bättre varje dag och varje säsong.

"Vill verkligen vinna varje tekning"

Att Björnen är en skicklig tekare är ingen nyhet. Förra säsongen var han SHL:s tionde bästa tekare (bland spelarna som gjorde över tio matcher) med en vinstprocent på 54,6. På VM i våras vann han 65,54 procent av tekningarna och var därmed turneringens tredje bästa tekare. Vid VM 2022 var han femma i den statistiken (60,84).

Men hur kommer det sig att han är så bra på att teka?

– Det är en fråga jag har frågat många gånger, men jag har inget bra svar. Det beror nog på flera saker. En viss skicklighet finns nog, men också att jag verkligen vill vinna varje tekning, säger Björninen.

Målskyttar pratar ofta om att de stannar kvar efter den ordinarie träningen för att öva på sitt skott, men Björninen berättar att han sällan stannar kvar för att nöta tekningar.

– Jag upplever att det är så pass stor skillnad om det är en domare som släpper pucken jämfört med om det är en tränare eller spelare som gör det. Ibland kan vi göra det efter träning, men under säsongen lär man känna sina motståndare och försöker lära av dem.

Anpassar du dig om du möter exempelvis Fredrik Händemark?
– Självklart försöker man ser hur de gör, men jag tror att man först och främst får lita på sin egen förmåga och ge allt i varje tekning. Det tror jag är det viktigaste.

JOHAN BERNSTRÖM / Bildbyrån

Hannes Björninen toppar den interna poängligan i Örebro.

Svårt för tjeckisk NHL-veteran

Björninen toppar alltså SHL-tekningsliga och han jagas närmast av två finska landsmän. Juhani Tyrväinen, Luleå (59,22) är tvåa och trea är Tommi Tikka, HV71 (58,65). På fjärdeplatsen hittar vi den förste svensken – Fredrik Händemark, som tre gånger har haft SHL:s bästa tekningsprocent (2017/18, 2019/20 och 2020/21). Men att finländare skulle vara extra bra på att teka tror inte Björninen.

– Det finns väldigt många bra tekare i den här ligan, och många bra svenska tekare. Jag tror mer att det är en tillfällighet. Även om det är kul att det är tre finländare i toppen just nu.

Vilka håller du som svåraste spelarna i ligan att teka mot?
– Jag kan inte nämna en, för det är så många bra tekare i ligan. Jag har sagt det förut, men allt är på en så hög nivå i den här ligan. Så det är svårt att plocka ut någon speciell som är svår att möta.

Du som har gjort många internationella matcher, finns det någon speciell motståndare där som du har haft extra svårt mot i tekningscirkeln?
– David Krejci, en tjeckisk spelare (med över 1 000 NHL-matcher på meritlistan), mötte jag många gånger för två säsonger sedan då vi mötte Tjeckien i flera landskamper. Han var riktigt bra, säger Björninen, som inte bara har tekat bra den här säsongen.

Finländaren toppar Örebros interna poängliga med nio poäng (1+8), och därmed har han fått en väldigt bra start i sin nya klubb Örebro.

– Det har varit väldigt bra så här långt. Staden är bra och väldigt fin. Dessutom är det en väldigt bra organisation och vi har bra träningar. Jag är väldigt glad att vara här, säger han.

För Björninen och hans lagkamrater väntar i morgon hemmamatch mot HV71.

SHL:s bästa tekare den här säsongen:

1. Hannes. Björninen, Örebro - 61,74 procent
2. Juhani Tyrväinen, Luleå - 59,22 procent
3. Tommi Tikka, HV71 - 58,65 procent
4. Fredrik Händemark, Malmö - 58,24 procent
5. Josh Dickinson, MoDo - 57,6 procent

Spelarna som har haft bäst tekningsprocent i SHL mer än en säsong

Joel Lundqvist – 5 gångeer
Fredrik Händemark - 3 gånger
Nichlas Falk - 3 gånger
Joakim Eriksson - 3 gånger
Jan Hrdina - 2 gånger
Erik Norbäck - 2 gånger

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners