Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2023-12-23
Veckans SHL
Innan vi går på julledigt ska vi blicka tillbaka och se vad som har hänt i SHL-klubbarna den gångna veckan. Exempelvis har Jonas Berglund förlängt med Luleå, Dominik Badinka har skrivit nytt kontrakt med Malmö och det står klart att Jayden Halbgewachs blir kvar i Frölunda.

Jayden Halbgewachs stannar i Frölunda säsongen ut

I november skrev Jayden Halbgewachs ett korttidskontrakt med Frölunda och kanadensaren har gjort fyra poäng (3+1) på fem matcher. Han har imponerat så pass mycket att Frölunda velat förlänga avtalet och nu är parterna överens om ett nytt kontrakt – som sträcker sig över resten av säsongen.

– Det var ju förhoppningen redan från början, att vi skulle hitta någon vi gillade. Jayden har imponerat på oss. Han är spelskicklig och blir en bra lösning för oss under resten av säsongen, säger sportchefen Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

... och Hasa har skrivit nytt kontrakt

Nyligen förlängde Noah Hasa sitt avtal med Frölunda. Nu står det klart att även storebror Filip Hasa stannar i föreningen. Den 23-årige backen, som har noterats för sju poäng den här säsongen, blir kvar i Frölunda till 2026.

– Han har tagit steg och växt sedan han kom tillbaka till oss. Filip är en härlig kille som vi vill fortsätta att jobba tillsammans med. Vi är glada och nöjda med att vi förlängt med honom, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

MICHAEL ERICHSEN / Bildbyrån

Filip Hasa stannar i Frölunda

Berglund och Luleå överens om förlängning

Jonas Berglund har spelat tolv a-lagssäsongser i Luleå Hockey, varav  sju i rad – och fler kommer det att bli. Publikfavoriten har förlängt sitt kontrakt med Norrbottensklubben till 2026.

– Vi är jätteglada över att ha förlängt med Jonas som har en riktig bra säsong i ryggen. Jonas är en riktig stålman som alltid gör jobbet, är skicklig i många roller och nyttig i viktiga situationer, säger sportchefen Stefan "Skuggan" Nilsson till klubbens hemsida.

Berglund har den här säsongen gjort nio poäng – vilket är lika många som han gjorde på hela förra säsongen. 33-åringen representerade Luleå under sin juniortid och debuterade i a-laget 2008/09. Nu står han noterad för 396 SHL-matcher i klubben.

Rookiekontrakt för Badinka

Dominik Badinka, 18, har spelat över 100 minuter i SHL och nu kommer belöningen – ett rookiekontrakt med Malmö Redhawks. 

– Dominik Badinka är en av Europas absolut största talanger i hans årskull och vi är stolta och glada att vi fick honom till Malmö, säger Malmös sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Den tjeckiske backtalangen kom till Redhawks från Jokerit inför den här säsongen. Badinka har spelat elva SHL-matcher samt 15 J20-matcher (tolv poäng).

Oscarson stannar i två år till

Örebro och Milton Oscarson är överens om en kontraktsförlängning. Den Kumlafostrade forwarden är inne på sin tredje SHL-säsong i Örebro och han har gjort åtta poäng på 25 matcher den här säsongen. Oscarson, som är draftad av Chicago Blackhawks, har förlängt kontraktet med två år, alltså till våren 2026.

– Den resa som Milton har gjort är häftig. Han är från närområdet och har gjort hela resan via vår utvecklingsverksamhet. Jag tycker att Miltons utveckling sticker ut då det har hänt väldigt mycket på kort tid, säger Örebros sportchef Niklas Eriksson till klubbens hemsida.

Sheen lämnar Rögle

Riley Sheen och Rögle har gått skilda vägar. Den 29-årige kanadensaren kom till Ängelholmslaget inför den förra säsongen, efter två framgångsrika år i Tyskland. Han har inte fått det att stämma lika bra i Rögle. Totalt blev det 32 poäng på på 52 SHL-matcher. Sheens nästa klubbadress är ännu inte klar.

– Det är tuff konkurrens om platserna och Riley är en spelare som ska spela högre upp i laguppställningen. Den speltiden kan vi inte erbjuda just nu, säger Rögles tillförordnade sportchef Hampus Sjöström till klubbens hemsida.

Två lån från Tingsryd

Malmö har lånat in Emil Forslund från Tingsryd, och den förra Växjöspelaren fick en kalasstart i Redhawks. Han gjorde 1+1 mot Timrå i tisdags. Malmö skriver på sin hemsida att "lånet gäller kortsiktigt från match till match".

Även HV71 har lånat in en spelare från Tingsryd. Det handlar om Gustav Olhaver, 26. Lånet gäller HV71:s annandagsmatch mot Linköping.

– Vi har en hel del skador på forwards och Gustav är en spännande spelare. Han är en stor och fysisk forward som har gjort det bra i HockeyAllsvenskan i år, säger HV71:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Notiser från den gångna veckan

- Musikhjälpen gick nyligen i mål, och visst är det ändå lite överraskande att den fjärde mest önskade låten var HV-låten?

- Det spelades sex matcher den gångna veckan och dessa sågs av sammanlagt 37 138 personer.

- Vi har några härliga hockeydagar framför oss efter jul. Som vanligt spelas det matcher till på annandagen – sex stycken till antalet. Sedan är det ytterligare tolv mellandagsmatcher på schemat.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners