"Blir nog en annan anspänning i match sju"

Publicerad: 2024-04-03
Intervju
En minst sagt speciell kväll väntar Frölundas dalmas Isac Heens i kväll. Det är dags för den sjunde kvartsfinalen mellan Frölunda och Leksand – och i motståndarklacken står en av hans bästa kompisar. ”Spännande och lite nervöst lär det bli”, säger Heens.

Förra säsongen gick tre av fyra kvartsfinaler till sju matcher. Den här säsongen var tre matchserier slut redan efter fyra matcher, men i en kvartsfinalserie får vi en helt avgörande kvartsfinal – mellan Frölunda och Leksand, och den spelas i kväll.

– Det ska bli väldigt roligt. En tajt matchserie ska ta slut. Spännande och lite nervöst lär det bli, säger Frölundabacken Isac Heens.

Du räknar med att det blir mer nervöst än i de tidigare kvartsfinalerna?
– Ja, det tror jag är svårt att hålla sig ifrån. Det blir nog en annan anspänning i match sju. För min egen del har jag hållit nervositeten på en bra nivå hittills under slutspelet och jag hoppas att det ska fortsätta så, säger Heens, som gör sin första säsong i högstaligan.

"Spelat mer än vad jag hade räknat med"

Han snittade drygt 16 minuters istid i grundserien och har i slutspelet varit på isen i snitt 18 minuter och 52 sekunder per match, vilket är femte mest i Frölunda.

– Jag har spelat mer än vad jag hade räknat med, så det är jag väldigt nöjd med.

Vad hade du förväntat dig?
– Jag kom från allsvenskan och vi var åtta backar från början. Jag tänkte nog att det skulle bli mer att se och lära och att jag skulle sitta lite mer på sidan, säger Heens.

För den 24-årige backen från Vansbro i Dalarna är det förstås speciellt att hans första serie i SM-slutspelet är mot just Leksand.

– Det har varit grymt häftigt. Eftersom jag är från Dalarna har det såklart varit en extra krydda att möta just Leksand. Det har varit häftigt. Mycket kompisar och familj har varit på läktaren.

Vad tänkte du när du insåg att ni skulle möta just Leksand?
– Lite blandade känslor. Jag blir lätt nervös och jag var lite rädd att det skulle ta över, men samtidigt var det otroligt kul att det blev just Leksand. Jag kollade mycket på dem när jag var liten och jag drömde att spela sådana här matcher.

240401 Frölundas Isac Heens och Leksands Lucas Elvenes under kvartsfinal sex i SHL mellan Leksand och Frölunda den 1 april 2024 i Leksand. 
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0222
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarter final quarter finals leksand frölunda DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Isac Heens har snittat nästan 19 minuters istid per match under slutspelet.

Av familj och polare, hur stor andel hejar på Frölunda och hur många på Leksand?
– Jag tror att alla vill att det ska gå bra för mig, men jag har många polare som är leksingar. Jag har en av mina närmare vänner som står i Leksandsklacken både under hemma- och bortamatcher. För honom är det nog lite kluvet. Han är en riktig urleksing. Men familjen hejar på mig.

Hur mycket har du och din kompis hörts under slutspelet?
– Vi pratar lite då och då. Han kom fram efter matchen senast och snackade. Så vi hörs rätt frekvent, och det blir lite hockeysnack och vi går igenom matcherna.

Avslutningsvis, vad tycker du talar för er i den avgörande matchen?
– Det känns som att det kan gå lite hur som helst, men i de tre senaste matcherna har vi tagit steg framåt även om det bara har blivit en vinst. Sättet vi spelar på har varit bra och fortsätter vi så har vi en bra chans, säger Heens.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners