"Skönt att komma hem – har ett otroligt facit där"

Publicerad: 2024-04-10
Intervju
Endast fyra SHL-lag har vänt 0-2 i matcher till seger. Nu vill Frölunda bli det femte och Linus Högberg är hoppfull inför två hemmamatcher. ”Scandinavium är en svår arena att komma till som motståndare”, säger Frölundabacken, som har gjort alla sina slutspelspoäng på hemmaplan.

Skellefteå är fortsatt obesegrat i det här slutspelet och två av segrarna har kommit mot Frölunda. Vilket gör att Frölunda är i ett 0-2-underläge i den här semifinalserien. Ett underläge som endast fyra SHL-klubbar har vänt till seger sedan slutspelsserierna började avgöras i bäst av sju matcher. Senast det hände var förra säsongen när Skellefteå gick från 0-2 till 4-2 i semifinalserien mot Örebro. Nu är frågan om Frölunda kan lyckas med något liknande?

– Det har varit två jämna matcher. Vi har jobbat oss in i matcherna och senast hade vi chanser att vinna det, men det är små marginaler som avgör, säger Frölundas Linus Högberg, 25.

Som han är inne på hämtade Frölunda upp 0-2 till 2-2 i båda matcherna i Skellefteå, men det räckte inte hela vägen.

– Det är superbra att vi har kommit tillbaka, men det gäller för oss att förvalta det när vi har utjämnat. Men absolut, det är en styrka i sig och ger något till gruppen när vi lyckats med det två gånger, säger Högberg.

240406 Skellefteås Andreas Johnson och Frölundas Linus Högberg under semifinal 1 i ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Frölunda den 6 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0155
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league skellefteå frölunda OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Frölundas Linus Högberg i duell med Andreas Johnson.

Hyllar Frölundapubliken

I den andra semifinalserien var Växjö i 0-2-underläge mot Rögle, men smålänningarna förlorade de inledande matcherna på hemmaplan. Frölunda har förlorat två bortamatcher när serien nu vänder till Göteborg. Och i Scandinavium har Frölunda varit svårslaget den här säsongen. De var tillsammans med Växjö ligans bästa hemmalag i grundserien och har tre raka slutspelssegrar på hemmaplan.

– Nu kommer vi hem till Scandinavium, och där trivs vi. Det ska bli skönt att komma hem, vi har ett otroligt facit där. Det ska bli ruskigt kul att spela inför fullsatta läktare, säger Högberg.

Vad är det som gör er så svåra att möta i Scandinavium?
– Framförallt publiken. Det är en svår arena att komma till som motståndare. Dels med tanke på värmen och dels fansen vi har. De ger oss mycket energi. När vi kan gå på de ångorna är vi svåra att möta.

Hur skulle du beskriva att det är att spela inför ett fullsatt Scandinavium?
– Det är som att man får en knuff i ryggen, en extra push. Det är ett speciellt hockeynäste. 12 044 personer som hejar på oss och det är grymt, säger Högberg.

En som verkar trivas extra bra i just Scandinavium är just Linus Högberg. Han har gjort fyra poäng i det här slutspelet. Samtliga har kommit på hemmaplan.

– Är det så? 

– Det är väl för att det är hemmaplan, och det är där jag trivs som bäst, säger Högberg.

Avslutningsvis, om du får plocka ut en matchvinnare till matchen, vem tror du att det blir?
– Då säger jag Max Friberg. Han har skapat mycket, haft några assist, men nu tror jag att det är han som kliver fram och hänger någon puck, säger Linus Högberg.

Lagen som har vänt 0-2 till seger i matchserien (sedan det blev bäst av sju matcher)

2008: HV71 mot Linköping, i final

2011: Skellefteå mot Luleå, i semifinal

2016: Växjö mot Linköping, i kvartsfinal

2023: Skellefteå mot HV71, i semifinal

Frölundaspelarna som har gjort flest poäng i Scandinavium under slutspelet

1. Jere Innala – 5 poäng, 3+2 (av totalt åtta poäng i slutspelet)
2. Linus Högberg – 4 poäng, 0+4 (av totalt fyra poäng i slutspelet)
3. Mikael Ruohomaa – 3 poäng, 2+1 (av totalt fyra poäng i slutspelet)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners