Leksand är obesegrat med Caito i laget: "Ovärderlig för oss"

Publicerad: 2023-11-17
Intervju

Med Matt Caito på skadelistan vann Leksand fyra av tolv matcher. Med den 30-årige backen i laget har Leksand radat upp fem raka trepoängare. ”Matt är en stor anledning till att vi har vunnit mycket på slutet”, säger lagkamraten Kalle Östman.

Leksands förvandling de senaste veckorna är imponerande. Under mitten av oktober hade laget fyra raka förluster och läget såg minst sagt mörkt ut. Sedan åkte dalalaget på Norrlandsturné och bortabesegrade både Luleå samt Skellefteå. Därefter har segertåget rullat vidare och Leksand har tagit tre poäng mot Timrå, Malmö och Örebro.

– Det är alltid mycket lättare när man vinner, inget snack om det. Vi alla spelar för att vinna, men vi har en väldigt stark grupp i Leksand och jag tycker inte att vi stressade upp oss alltför mycket när vi torskade några matcher i rad. Sådana perioder kommer och då får man försöka göra de så korta som möjligt. Samtidigt som man vill ha sådana sviter som vi har nu så långa som möjligt, säger Kalle Östman.

Hyllar Matt Caito

En intressant detalj är att Leksands vändning sammanfaller med Matt Caitos återkomst. På grund av skada missade den spelskicklige backen säsongsinledningen, men han kom tillbaka till Luleåmatchen och har alltså ännu inte förlorat någon match den här säsongen.

– Det är väl lite tillfälligheter att vi har vunnit alla sedan han kom tillbaka, men Matt är extremt viktig för oss och han har kommit in direkt från skadan och bidragit. Att spela på den nivån som han gör är imponerande med tanke på hur länge han var borta. Klart att han är en stor anledning till att vi har vunnit mycket på slutet, säger Östman.

På de fem matcher Caito har spelat har han snittat 20:41 minuters istid per match och han har hamnat i poängprotokollet i fyra av fem matcher – totalt har det blivit sex poäng (1+5).

– Matt sprider ett lugn omkring sig. Han är lugn med pucken och skicklig både offensivt och defensivt. Han är ovärderlig för oss, säger Östman.

JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Kalle Östman nätade för tredje matchen i rad i går mot Örebro.

Stark defensiv

Östman lyfter även fram målvaktsduon Filip Larsson och Mantas Armalis. Dalalaget har nämligen bara släppt fem mål på de fem senaste matcherna.

– Vi har två helt fantastiska målvakter. Oavsett vem som står känner alla i laget en jäkla trygghet i det. Det ger en annan trygghet i försvarsspelet också. Filip och Mantas har verkligen steppat upp när vi har varit tillbakatryckta i matcher och gjort flera avgörande räddningar, säger Östman, som också har visat fin form på slutet.

Efter att ha gjort ett mål på sina tolv första matcher har Östman nu nätat i tre raka matcher.

– I rätt så många matcher i rad har det känts bra för egen del. Det känns som att alla i laget har fått en skjuts av vinsterna, säger Östman.

För Leksand väntar i morgon nästjumbon HV71, som Leksand har besegrat i tre matcher i rad.

Lördagens SHL-omgång

Luleå Hockey-Frölunda HC
IK Oskarshamn-Rögle BK
Växjö Lakers-Linköping HC
Timrå IK-Skellefteå AIK
Färjestad BK-Örebro Hockey
HV71-Leksands IF
Malmö Redhawks-MoDo Hockey

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners