Örebro vände sent - säkrade slutspelsplats

Publicerad: 2024-03-12
#LHCÖRE
Det såg länge ut som om Örebros säsong var över, men med ett par minuter kvar kvitterade Örebro borta mot Linköping och tack vare extrapoängen vid straffsegern klev man förbi MoDo upp på sista slutspelsplatsen. Matchen slutade 2-3.

Period 1

1-0 LHC 13:46 (PP1) 19 Patrick Russell (21)
Assist: 41 Broc Little (24)

Period 2

1-1 ÖRE 24:16 (PP1) 24 Hannes Björninen (6)
Assist: 11 Danick Martel (2), 8 Samuel Johannesson (15)

2-1 LHC 36:33 (EQ) 41 Broc Little (17)

Period 3

2-2 ÖRE 57:23 (EQ) 37 Glenn Gustafsson (10)
Assist: 88 Jonathan Lekkerimäki, 8 Samuel Johanneson

Straffar

2-3 Samuel Johannesson (11)

Efter en lite trevande start kom matchens första stora chans när Örebro spelade powerplay. Chansen stod dock Linköping och Remi Elie för, som snodde åt sig pucken, tunnlade sin motståndare och kom helt fri med Jonas Arntzen som dock räddade avslutet. Hemmamålet kom i stället när man själva hade en man mer på isen, då Broc Little hittade in med en nätt liten passning till Patrick Russell som satte 1-0 vid bortre stolpen.

Powerplay var melodin den här matchen, för det var med en match mer som Hannes Björninen från en position bakom förlängd mållinje lyckades valla in kvitteringen 1-1. Örebro gjorde en bra period och hade bud på mer, men så bröt Broc Little en back-back-passning på egen blålinje och fri med Jonas Arntzen trädde han iskallt upp pucken i krysset.

Den tredje perioden kom mycket att handla om Örebros jakt på kvittering och slutspel. Linköping kontrollerade mestadels spelet bra, och Örebro hade svårt att vaska fram heta chanser. Samuel Johannesson hade ett tidigt avslut i stolpen, och backen var en av matchens förgrundsfigurer. Han spelade mest, och var sedan involverad när Örebro, med plockad målvakt, fick in kvitteringen. Lekkerimäki slängde en puck på mål som damp ner vid målgården och där kunde Glenn Gustafsson skicka in 2-2. Det blev resultatet efter 60 minuter och övertid, och sedan avgjorde Örebro på straffar. Straffhjälte? Samuel Johannesson.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Jag försöker bara njuta av stunden. Jag har tagit stora kliv från förra året. Jag har tagit steg i den mentala mognaden, både jag och laget har hittat nåt. Jag har tagit kliv i skridskoåkning, spelförståelse och framför allt att det bara är gå in och spela, sa Linköpings Jesper Myrenberg efter matchen.

– Vi gör en bra match, andra perioden är riktigt bra. Vi får ett tufft mål på oss, men på det stora hela tycker jag det är rättvist att vi vinner den här matchen, sa Örebros tränare Niklas Eriksson till TV4 efter matchen.

I punktform

- Örebro bröt en fyra matcher lång förlustsvit och säkrade den tionde och sista slutspelsplatsen.

- Samuel Johannesson hade två assist, avgörande straff mål och spelade över 24 minuter.

- Patrick Russel gjorde sitt 21:a mål för säsongen och är därmed den dansk som gjort flest SHL-mål under en säsong någonsin.

- Inför nedsläpp skrev Linköpings målvakt Marcus Högberg på en kontraktsförlängning till 2028.

- William Worge Kreü gjorde sin 200:e SHL-match.

- Broc Little gjorde 1+1 och avslutade säsongen med åtta poäng (5+3) på sex matcher. 

2024-03-12
Linköping HC - Örebro Hockey

Johan Hagesund
SHL:s huvudpartners