Vann TV-pucken tillsammans – nu möts tränarduon

Publicerad: 2024-01-19
Intervju
För 30 år sedan vann de TV-pucken med Ångermanland. Nu är Klas Östman (Linköping) och Mattias Karlin (MoDo) huvudtränare i SHL – och under lördagen ställs de mot varandra. ”Det är alltid roligt att vinna mot MoDo, och så har det varit sedan jag var en liten pojk”, säger Östman.

Ångermanlands 1979:or vann TV-pucken 1993/94 och i laget fanns två spelare som i dag är huvudtränare i SHL – nämligen MoDos Mattias Karlin och Linköpings Klas Östman.

– Jag var utfyllnad. Jag var ett otroligt bra stöd till våra stjärnspelare som Karlin och Sedinbröderna. Jag kan ta inte åt mig mycket av äran i den där vinsten. Det var några som var bättre än mig, säger Östman.

Karlin prisade under TV-pucken

Utöver nämnda bröderna Sedin, Klas Östman och Mattias Karlin hade Ångermanland även spelare som Pär Styf, Magnus Gästrin och Niklas Nordgren. Efter guldet prisades Mattias Karlin som turneringens bäste forward.

– Välförtjänt. Han var väldigt bra, säger Östman

Så här beskriver Karlin sin dåvarande lagkamrat Klas Östman som spelare.

– Hans största styrka var hans spelförståelse. Han var bra med puck. Känslan är att han hade kunnat bli bättre än vad han blev, men han slutade också ganska tidigt. Han hade väl inte drivet för att nå den högsta nivån och satsade på tränarkarriären i stället, men en spelskicklig back, säger Karlin.

Bildbyrån

Mattias Karlin under en av sina SHL-matcher med MoDo.

Även om Karlin och Östman spelade tillsammans i TV-puckslaget tillhörde de olika klubbar. Mattias Karlin spelade i MoDo medan Östman tillhörde IF Älgarna.

– Det var David och Goliat kan man säga, men vi vann oftast mot MoDo, säger Östman.

Kommer Karlin att säga samma sak om jag frågar honom?
– Nja, han kanske har annan bild. Ska jag vara helt objektiv kanske det var 50/50 i segrar, säger Östman.

Karlin kontrar på det påståendet.

– De hade ett ganska bra lag, men vi hade ett bättre lag. Jag tror att Klas far lite med osanning känns det som, säger Karlin.

Är det på något sätt speciellt att möta Klas nu?
– Klas har jag känt i många år eftersom vi har blivit gamla. Klart att det blir lite speciellt. Men när väl pucken släpps är det bara fokus på spelet. Vilka ledare det är på andra sidan lägger jag inte något fokus på. Han lika väl som jag vill vinna den där matchen. Om det är mot Klas eller någon annan lägger jag ingen värdering vid.

Östman:

– I den här ankdammen har man en bakgrund med alla höll jag på att säga. Men det är alltid roligt att vinna mot MoDo, och så har det sedan jag var en liten pojk. MoDo var storklubben i regionen som man alltid ville vinna mot. Att det är bra att slå MoDo finns kvar där i bakhuvudet, och jag är van att göra det, avslutar Östman.

Den här säsongen är det 1-1 i inbördes möten mellan Linköping och MoDo.

Fyra snabba till Klas Östman

Vem av du och Mattias Karlin hade bättre skott som spelare?
”Karlin hade definitivt bäst skott.”

Vem hade bäst spelsinne?
”Han hade ruggigt bra spelsinne, men just i spelförståelsen kanske jag kunde matcha honom. Men eftersom jag inte hade några av de andra verktygen var det svårt att utföra allt jag tänkte.”

Vem av er jobbade hårdast?
”Karlin hade definitivt bäst kämparglöd, utan att det var en spetsegenskap för honom.”

Vem av er hade bäst skridskoåkning?
”Där var han var vassare. Han var bättre på det mesta.”

Lördagens SHL-omgång

Malmö Redhawks-Luleå Hockey (15:15)
Skellefteå AIK-Frölunda HC (15:15)
MoDo Hockey-Linköping HC (15:15)
Färjestad BK-Rögle BK (15:15)
Leksands IF-HV71 (18:00)
Växjö Lakers-Örebro Hockey (18:00)
IK Oskarshamn-Timrå IK (18:00)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners