PUDAS: "BEHÖVER INTE LETA KÄNSLORNA – KOMMER ATT KOMMA AV SIG SJÄLVT"

Publicerad: 2023-10-20
#SKELHF
Lördag, mycket folk på läktaren, toppmatch mellan formstarka lag och säsongens första rivalmöte mellan Skellefteå och Luleå. Ingredienserna finns för en högintressant kväll i Skellefteå i morgon. ”Det är bara att suga in atmosfären och njuta”, säger Jonathan Pudas.

Skellefteå tog en seger på ordinarie matchtid på de fyra första matcherna – men därefter har förra säsongens finallag fått upp farten rejält. De har tagit sex trepoängare på de sju senaste matcherna och är med det formstarkast i ligan. 

– Offensivt har vi pratat mycket om att vi har en bra backsida och vill involvera den så mycket som möjligt med ett rörligt anfallsspel. Det har vi börjat göra mer och mer. Då blir vi jobbiga att möta. Det är väl det vi har pratat mest om, säger Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas.

Men den kanske största anledningen till att Skellefteå är tvåa i tabellen är defensiven. På de sju senaste matcherna har laget endast släppt in sju mål, varav tre kom i den första perioden mot Rögle i går.

– Vi har ett bra försvar, ett gediget system. Vi har bra spelare som köper in på systemet vi har. Vi har lagt sjukt stort fokus i början av säsongen på att sätta en bra defensiv. Nu har vi gjort det och den sista veckan har vi lagt större fokus på offensiven. Kul att vi har fått utdelning, säger Pudas.

Vände 0-3 till 6-3

När shl.se får tag i Pudas är det en timme kvar innan lagets ska samlas för att förbereda sig inför morgondagens match mot Luleå. Västerbottningarna fick lite sovmorgon efter att ha kommit hem sent från Ängelholm i natt. 

Hur blir sömnen efter en sen hemkomst?
– Det går ändå bra. Det är mer att när barnen (tre och fem år gamla) vaknar kommer de in och väcker en, men det är mysigt. Jag får ta igen lite sömn i natt i stället.

Det blir inget långt fredagsmys i kväll?
– Det finns en stor risk att jag somnar i soffan, haha.

OLA WESTERBERG / Bildbyrån

Skellefteås bortaturné (CHL-match i tisdags och vidare till Ängelholm efter det) avslutades med en riktigt stark vändning. De låg under med 0-3 efter den första perioden mot Rögle, men gjorde sex raka mål och vann med 6-3. En vändning som Pudas tror kan ha stor betydelse för laget resten av säsongen.

– Sjukt viktigt att få en sådan här match tidigt på säsongen. Vi kommer att hamna i liknande lägen senare under säsongen och i slutspelet också, och då är det skönt att ha med sig det här. Alla kommer att komma ihåg vändningen. Vi kan säga att vi har vänt stora underlägen tidigare. Sjukt bra för moralen på det sättet, säger Pudas som satte 4-3, och därmed gjorde säsongens första mål.

"Roligaste matcherna i grundserien"

Med den vändningen i ryggen kliver Skellefteå in med stort självförtroende i säsongens första rivalmöte mot Luleå. Men det gör även gästerna. Norrbottningarna har fyra vinster i rad och sett till de sju senaste matcherna är det endast Skellefteå som har bättre form än Thomas Berglunds mannar.

– Det här är de roligaste matcherna i grundserien, vilket jag tror att alla i både vårt och deras lag skriver under på. Det blir en extra krydda till serien. Jag ser väldigt mycket fram emot de här matcherna. Extra kul också att det är en lördagsmatch den här gången.

Finns det risk för övertändning eller hur hanterar du adrenalinet inför en sådan här match?
– Det blir en känslosam inramning, med mycket folk. Perfekt att få en sådan match och lära sig att hantera det. Bra träning inför ett slutspel att hitta rätt mental närvaro i matchen. Det är lätt att bli för het, men det är bättre att bara låta det komma. Man behöver inte leta känslorna utan det kommer att komma av sig självt. Det är bara att suga in atmosfären och njuta, säger Pudas.

Brukar bli övertid

När dessa två lag möts brukar det bli jämnt. De fem senaste mötena har slutat oavgjort efter full tid. Av dessa har Skellefteå vunnit fyra, men senast drog Luleå det längsta strået.

– Det har väl blivit 2-2 i flera av de senaste matcherna? (I tre av matcherna, reds anm). Så det blir väl 2-2 och straffar i morgon. En riktigt toppmatch och det ska bli spännande att se hur vi står oss.

Vem tror avgör den här gången, vid eventuell övertid eller straffar?
– Jag tror att Dylan (Sikura) kliver fram. Han är fin på straffar. Han kan kliva fram.

Matchen blir lite extra speciell för hemmalagets Arvid Lundberg. Den 29-årige backen gör nämligen sin 500:e match i SHL. Samtliga dessa har Lundberg spelat i Skellefteå samt Växjö, och på meritlistan finns två SM-guld.

– Jäkligt imponerande. Han har alltid spelat i topplag och han vet vad som krävs föra att vinna. En av ligans bästa defensiva backar. Det är en stor milstolpe han når. Han har spelat mycket och är sällan skadad. Han gör det bra, avslutar Pudas.

Elva spelare som under lördagen gjorde säsongens första mål

Anton Heikkinen, Skellefteå
Jonathan Pudas, Skellefteå
Thomas Grégoire, Rögle
Anton Strålman, HV71
Kalle Östman, Leksand
Jeremy Boyce, Timrå
Simon Forsmark, Timrå
Filip Berglund, Örebro
Carl Persson, Malmö
Samuel Johannesson, Örebro
Hynek Zohorna, Oskarshamn

Sex snabba

Vem i laget har imponerat mest på dig den här säsongen?
– Det får bli Sandin Pellikka. Alla i laget visste vilken nivå han hade, men han har imponerat.

Vem i laget styr musiken i omklädningsrummet?
– Jag tor Max (Lindholm) är där mest, men det är mest när jag och (Oskar) Nilsson styr. Vi har liknande musiksmak. Han borde få större ansvar. 
Vad gillar ni för musik?
– Då kan det bli en del Hooja och fler klassiker. Men det är inte lika många som uppskattar vår musik.

Vem i laget åker du helst på semester med och varför?
– Vi har sjukt tajt lag så det finns många jag hade velat ta med, men det hade varit roligt med 58:an (Oskar Nilsson) på semester. Han hade kunnat få följa med på en jakt- eller fiskeresa.

Vem i laget är sämst förlorare?
– Huggen (Rickard Hugg) kanske.

Vem i Luleå sätter du helst in en fin tackling på i morgon?
– Det får bli Brendan Shinnimin eller Juhani Tyrväinen. Det hade nog uppskattats mest i Skellefteå Kraft.

Vem i Luleå hade du helst värvat till ert lag?
– Jag hade inte velat byta ut någon i vårt lag mot någon i deras.

Lördagens sju matcher

Örebro Hockey-Linköping HC
HV71-Malmö Redhawks
Rögle BK-Timrå IK
Skellefteå AIK-Luleå Hockey
Leksands IF-Växjö Lakers
Färjestad BK-Frölunda HC
IK Oskarshamn-MoDo Hockey

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners