Jag håller på Malmö: Saga Bengtsson

Publicerad: 2024-02-10
#Jaghållerpå
När Malmö mötte Färjestad senast vände man 0-3 till seger 4-3 efter straffar. På tv-bilderna kunde tittarna både följa kampen på isen – och den på läktaren mellan Saga, 16 år, och hennes pappa Janne. Malmösupportern Saga fick jubla och klippet har blivit en viral succé. Nu berättar huvudpersonerna själva om matchen, klippet och hur det kommer sig att de håller på olika lag.

Följer man SHL i sociala medier har man nog inte undgått klippet på 16-åriga Saga och hennes pappa Janne iklädda sina respektive favoritlags tröjor på läktaren i Malmö Arena. I ett klipp med 28 tusen visningar bara på plattformen X ses Saga dansa och fira Malmös straffseger medan pappa Janne deppar i sin Färjestadströja. Så vi ställde oss helt enkelt frågorna:

Vilka är de?

Och hur gick det här till?

Familjen Bengtsson bor i Karlskrona och är en riktig hockeyfamilj. Pappa Janne är som sagt Färjestadssupporter, något han blev i unga år.

– När man var yngre skulle man ju hålla på något lag och då var Färjestad bäst… Plus att Håkan Loob har spelat i Karlskrona, så det var ett lätt val, konstaterar Janne.

Men hur kommer det sig att du håller på Malmö, Saga?
– När jag var lite yngre höll faktiskt jag också på Färjestad, erkänner Saga, som kunde hela Färjestadshymnen ”På den sköld du klär” utantill.

– Men sen började det med att jag gillade Daniel Zaar, och han spelade i Malmö. Då fick jag upp ögonen för dem och senare blev Emil Sylvegård en stor favorit. Så på den vägen är det. Tyvärr spelar ju ingen av dem kvar i Malmö, konstaterar hon.

Blekinge saknar som bekant representation i SHL, men just Karlskrona HK var uppe i SHL under tre säsonger 2015–2018.

– Jag var för liten för att ha så mycket minnen av det, berättar Saga.

– Vi var där och kollade några matcher, men då skulle vi ju se Färjestad förstås, skrattar hon.

"Snackas mycket hockey i skolan"

Saga går i årskurs nio på Nättrabyskolan i Karlskrona och trots att KHK inte längre spelar i SHL vittnar hon om ett stort hockeyintresse på skolan.

– Ja, det snackas mycket hockey i skolan. Det blir mest fokus på SHL. Här är det många som håller på Växjö men också Färjestad.

Är det fler än du som håller på Malmö?
– Nej, jag är nog den enda, haha. Man kan få en del skit när de förlorar, men det är alltid med glimten i ögat och på skoj.

Har det varit tufft att "försvara sig" nu när det varit ett par jobbiga säsonger för Malmö?
– Det har varit lite berg- och dalbana, men jag håller på Malmö i med- och motgång. De har ju börjat säsongerna bra, men tyvärr vinner man inga SM-guld i början av säsongen, konstaterar Saga krasst.

Förra säsongen var den kanske tyngsta på länge för Malmö som slutade på 14:e och sista plats, vilket betydde ett ångestfyllt kvalspel mot Brynäs.

– Jo, det var väldigt nervöst men också spännande. Det gick ju bra för Malmö så det var blandade känslor. När de vann kvalet var det mest en lättnad, berättar Saga.

Firade födelsedag i arenan

Att Malmö blev kvar i SHL innebär att familjen Bengtsson nu kunde hålla liv i vad som blivit lite av en tradition: Nämligen att de runt Sagas födelsedag åker de två timmarna från Karlskrona till Malmö för att se Malmö spela mot Färjestad.

– Ja, förra året var det Malmö mot Färjestad på min födelsedag och i år dagen innan, så det har passat väldigt bra, säger Saga.

– Det har blivit som en liten weekendtrip där vi bor på hotellet i Malmö Arena och shoppar på Emporia dagen efter, lägger hon till.

Det här var tredje gången familjen åkte till Malmö för att bevittna just detta möte, och vid båda de två tidigare tillfällena hade hemmalaget Malmö avgått med segern. Den här gången såg det dock mörkt ut för Sagas lag.

– Ja, i början var det inte så kul för mig, medger Saga. Det var så jag tänkte att ”det är ju jag som fyller år i morgon, inte pappa”, haha. Men sen när Malmö vände var det helt underbart.

Hur upplevde du det, pappa Janne?
– Ja, du. Innerst inne undrade jag hur fan de kunde tappa 3-0, skrattar han.

Segerdans på läktaren

Det svängde fram och tillbaka under matchen, men för tv-tittarna (och senare följarna i SHL:s kanaler på sociala medier) var det först i den dramatiska straffläggningen Saga och Jannes interna kamp hamnade i blickfånget. Först ut att näta var Malmös Carl Persson – jubel från Saga. Med kniven mot strupen kvitterade Färjestads David Tomasek – Jannes tur att jubla. Men med den sista ordinarie straffen avgjorde Lauri Pajuniemi (en av Sagas favoriter tillsammans med Janne Kuokkanen i årets trupp) tillställningen och då bröt både jubel och segerdans ut på läktaren samtidigt som även mamma Linda drogs med i euforin och jublade över segern.

– Det var så mycket som hände och så mycket känslor. Men när de vann var det så klart en otrolig glädje, konstaterar Saga.

– Jag fattar inte att det ska vara så svårt att slå Malmö, muttrar Janne i bakgrunden.

På tv-bilderna ser man hur åskådare runtomkring familjen också dras med i glädjen, och både Saga och Janne hyllar Malmöpubliken.

– De är så himla goa och efteråt kramade de om pappa, det var bara positiva och glada miner, säger Saga.

Ännu mer plåster på såren fick Janne när familjen sprang på delar av Färjestads lag på hotellet.

– Magnus Nygren pekade på pappa och sa ”du har snyggast tröja”, berättar Saga med ett skratt.

– Då var ju min lycka gjord trots förlusten, säger Janne vars favorit är Joakim Nygård.

– Jag fick hans tröja signerad av hela laget i 50-årspresent, berättar han.

Fått många kommentarer efteråt

Förra året uppmärksammade Malmö Redhawks kanaler Saga och Janne när de var på besök i arenan, den här gången blev de tv-kändisar och har blivit virala.

– Jag har fått väldigt många kommentarer efteråt, ”jag såg dig på SHL” och såna saker, berättar Saga med ett leende.

Men olika favoritlag undrar man ju hur ni gör en vanlig matchkväll hemma i tv-soffan?
– Ja, då kollar vi på det lag som det går bäst för, skrattar Saga.

Än så länge har det varit just matcherna mellan Malmö och Färjestad i Malmö Arena som familjen spetsat in sig på, men framöver finns några önskemål om att utöka den listan.

– Ja, vi får väl åka upp till Karlstad och se Färjestad ta emot Malmö så jag har en chans att bryta förlustsviten, säger Janne som alltså sett sitt lag förlora tre av tre gånger.

– Och för mig vore det en dröm att se Malmö mot Rögle, det skulle kännas skithäftigt, säger Saga.

Okej, det är bara slutspurten på grundserien kvar och sen kval- och slutspel. Hur tror ni att det kommer att gå för era lag?
– Det är dags att damma av den där bucklan, det blir guld! svarar Janne självsäkert.

– Det är en bit ner till bottenlagen men en bit upp till slutspel också, så jag tror att Malmö slutar i ingenmansland, gissar Saga lite mer ödmjukt.

Klippet:

2024-02-09
SOME-240125-MIF-FBK-Jublande-Malmö-Supporter-Efter-Segern_169

Johan Hagesund
SHL:s huvudpartners