Frölunda bröt rivalernas enorma segersvit

Publicerad: 2024-03-09
#FHCFBK
Det blev en underhållande och jämn match mellan Frölunda och Färjestad där publiken onekligen fick valuta för biljetterna. Mängder av mål, målchanser, utvisningar och heta känslor var bara några av ingredienserna. Ordinarie speltid visade sig inte vara tillräckligt och efter en fartfylld förlängning krävdes straffar för ett avgörande. Där gjorde Mikael Ruohomaa enda målet och Frölunda tog därmed fjärde segern av fyra möjliga mot Färjestad under grundserien 23/24. Frölundas 5-4 seger innebar även att Färjestads segersvit på 12 matcher tog slut.

Period 1

0-1 (EQ) FBK 02:58 34 Michael Lindqvist (13)
Assist: 92 Liam Öhgren (7)

1-1 (EQ) FHC 06:09 12 Max Friberg (15)
Assist: 88 Malte Strömwall (24), 75 David Edstrom (12)

2-1 (EQ) FHC 19:34 17 Isac Born (3)
Assist: 33 Linus Högberg (21), 43 Tom Nilsson (2)

Period 2

3-1 (EQ) FHC 08:18 75 David Edstrom (7)
Assist: 88 Malte Strömwall (25), 12 Max Friberg (27)

3-2 (PP2) FBK 12:33 32 Magnus Nygren (5)
Assist: 96 David Tomasek (18), 14 Victor Ejdsell (21)

4-2 (SH1) FHC 13:20 12 Max Friberg (16)

4-3 (PP1) FBK 19:59 26 Joel Nyström (8)
Assist: 10 Marcus Nilsson (27), 34 Michael Lindqvist (17)

Period 3

4-4 (SH1) FBK 10:35 13 Joel Kellman (12)
Assist: 52 August Tornberg (14), 11 Joakim Nygård (23)

Avgörande straff

5-4 (EQ) 39 Mikael Ruohomaa (12)

Highlights

2024-03-09
Frölunda HC - Färjestad BK

Gästande Färjestad fick en drömstart i rivalmötet mot Frölunda. Efter problem i Frölundaförsvaret snodde Michael Lindqvist åt sig pucken och kunde kyligt lägga in 0-1 för värmlänningarna, knappt tre minuter in i första perioden. Bara minuter senare kom kvitteringen. Ett fullsatt Scandinavium exploderade när kaptenen Max Friberg satte 1-1 för sitt Frölunda. Perioden fortsatte i ett intensivt tempo där båda lagen skapade farliga anfall, men viss fördel Frölunda sett till både puckinnehav och skott på mål. Frölundas spelövertag resulterade till slut även i ett 2-1 mål, precis innan periodslut. Därmed hade Frölunda vänt underläge till ledning under matchens första 20 minuter.

Färjestad var i inledningen av andra perioden en ribbträff från kvittering, men i spelsekvensen efter plockade Malte Strömwall fram trollstaven när han delikat serverade David Edstrom för 3-1 Frölunda. I princip alla trodde sedan att Frölundas Max Friberg gjort 4-1 i boxplay, men göteborgarna var en man för mycket på isen och Färjestad fick istället chansen till spel i fem mot tre med 3-1 intakt på tavlan - och då kom reduceringen. Magnus Nygren bombade in 3-2 och Färjestad fick fortsatt spela vidare i powerplay. Då klev Max Friberg fram med ett NYTT boxplaymål, som den här gången var godkänt. Kaptenens andra för dagen innebar en ledning med 4-2 för Frölunda. Göteborgarna skulle dock dra på sig periodens andra utvisning gällande just för många spelare på banan och även den blev oerhört kostsam. Med fem tiondelar kvar av mittenakten reducerade Färjestad på nytt till 4-3.

Frölunda fick inleda tredje perioden i boxplay, men där var de perfekta i sitt försvar och dödade den utvisningen med bravur. Färjestad skulle få en gyllene kvitteringsmöjlighet, men skytteligaledaren David Tomasek fick ingen ren träff på pucken och det blev inte ens något avslut. Kvitteringen skulle däremot komma, i boxplay. I en flygande kontring fick Färjestads Joel Kellman en halvträff som ställde Lasse Johansson helt och 4-4 var ett faktum. Så jämn som matchen var stod det nästan skrivet i stjärnorna att matchen skulle gå till förlängning, vilket den även gjorde. I förlängning utbytte båda lagen flertalet vassa målchanser, men straffar krävdes för att skilja lagen åt. Då såg Mikael Ruohomaa till att Frölunda vann det fjärde mötet av fyra möjliga mot Färjestad och tog bonuspoängen efter resultatet 5-4.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Det var intensivt, två tuffa och bra lag mot varandra. Det kändes som playoff-mode. Vi lärde oss att vinna efter en sån här tillställning, vilket är viktigt inför slutspelet. Underbara fans som såg till att det var fullt hus idag så det är underbart, kommenterar matchvinnaren Mikael Ruohomaa efter slutsignal till ett sjungande Scandinavium.

– Tråkigt att förlora, självklart. Det är tajta matcher. Jag hoppas vi får möta de i ett slutspel igen. Vi spelar osäkert och lite för lätt idag. Vi är inte tillräckligt ödmjuka i jobbet för att spela bra hockey idag. Det är ändå en bra dag även fast vi förlorade mot antagonisten, eftersom vi vann serien, summerar en inte allt för besviken Linus Johansson till TV4 Play.

- Föga överraskande var Scandinavium slutsålt för dagens rivalmöte mellan Frölunda och Färjestad.

- Max Friberg noterades för milstolpen 200 SHL-poäng i och med flera poäng idag (2+1).

- Malte Strömwall förlängde sin poängsvit till fyra raka matcher.

- Även Marcus Nilsson gjorde poäng för fjärde matchen i följd.

- Mikael Ruohomaa är fortsatt hundraprocentig i straffavgörande. Han har satt samtliga tre som han slagit.

- Både Frölunda och Färjestad gjorde varsitt boxplaymål i matchen.

- Inför match blev Frölundas Lasse Johansson prisad som årets målvakt säsongen 23/24.

- Trots förlust är Färjestad klara seriesegrare säsongen 23/24. Vi lyfter på hatten och säger grattis!

Frölunda: Skellefteå hemma, tisdagen den 12 mars

Färjestad: Luleå hemma, tisdagen den 12 mars