MoDo säkrade SHL-kontraktet – men extrapoängen till Luleå

Publicerad: 2024-03-05
#MODOLHF
MoDo kom tillbaka från 0-2 till 2-2 mot Luleå, och den poängen säkrade Ö-vikslagets SHL-kontrakt. I förlängningen klev Brendan Shinnimin fram och satte avgörande 3-2 till Luleå.

Period 1

0:57 0-1 (EQ) LHF 43 Oscar Eklind (16)
Assist: 96 Pontus Andreasson (16), 23 Jesper Sellgren (10)

Period 2

08:05 0-2 (EQ) LHF 39 Pontus Själin (2)
Assist: 3 Frédéric Allard (5)

Period 3

04:16 1-2 (EQ) MODO 10 Sampo Ranta (17)
Assist: 40 David Bernhardt (17), 32 Theodor Niederbach (6)

58:39 2-2 (PP1) MODO 25 Sam Vigneaul (7)
Assist: 7 Pontus Nässén, 10 Sampo Ranta

Övertid

0:44 2-3 (EQ) LHF 24 Brendan Shinnimin
Assist: 21 Brendan Shinnimin

Luleå fick en smakstart mot MoDo. Redan efter en knapp minut hade Oscar Eklind öppnat målskyttet. Luleå var det spelförande laget i stora delar av den första perioden. MoDo saknade dock inte chanser och närmast en kvittering under de första 20 minuterna var Theodor Niederbach. Han träffade dock stolpen och därför var det 1-0 till Luleå efter en period.

Spelbilden var sig lik i den andra perioden. Luleå var det bättre laget första halvan och precis som i den första perioden var det en bortaspelare som bröt en lång måltorka. Pontus Själin gjorde 2-0 och det var hans första mål sedan den 4 november. Drygt halvvägs in i mellanperioden fick MoDo spela powerplay och då skapade hemmalaget rejält tryck framåt. De behöll trycket även efter det att Luleå blev fulltaligt, men fick inte in någon reducering innan paus.

Energin som MoDo hade i slutet av den andra perioden hade de även i inledningen av tredje och den här gången resulterade det i ett mål när Sampo Ranta tryckte dit pucken. Båda lagen hade ett några målchanser innan det hettade till rejält i slutet av perioden. När MoDo tog ut målvakten i jakten på kvittering drog Luleå på sig en utvisning och därmed kunde MoDo spela sex mot fyra. Då kom också 2-2 genom Sam Vigneault. Ett mål som tog matchen till övertid, men där dröjde det bara 44 sekunder innan Brendan Shinnimin sköt extrapoängen till Luleå.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Det klart att det är något vi har strävat efter och nu är det klart. Skönt att ha det undanstökat. Klart man blir väldigt glad när vi får in kvitteringen. Starkt att komma tillbaka efter 0-2. Luleå har första 30 och jag tycker att vi har de sista 30 minuterna. En bra comeback, sa MoDos huvudtränare Mattias Karlin.

– Det var väldigt skönt mål. Riktigt snyggt att han (Pontus Andreasson) ser den. Jag försökte bara samla fart och bra att han spelar den på ytan. Vi har börjat ganska bra offensivt, men vi slarvar lite defensivt, sa Luleås Oscar Eklind till TV4 Play efter den första perioden och bruten måltorka.

I punktform

- MoDo säkrade SHL-kontraktet i och med poängen. Örnsköldsvikslaget klättrade dessutom upp till tionde plats i tabellen.

- Efter tolv mållösa matcher fick Oscar Eklind näta igen.

- Målet var Eklinds 16:e för säsongen. Med det toppar han Luleås interna skytteliga tillsammans med matchhjälten Brendan Shinnimin, som också har 16 fullträffar.

- Pontus Själin gjorde sitt första mål sedan den 4 november.

- Sampo Ranta (1+1) har gjort mål i tre av de fyra senaste matcherna.

- Erik Gustafsson hade mest speltid i matchen, 24:14.

Highlights

2024-03-05
MoDo Hockey - Luleå Hockey

Kommande matcher

MoDo: Leksand borta, torsdagen den 7 mars

Luleå: Frölunda hemma, torsdagen den 7 mars

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners