Steen och Peterson tillbaka i SHL – och ytterligare tre värvningar

Publicerad: 2024-07-15
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Oskar Steen har återvänt till Färjestad och ytterligare fyra värvningar har presenterats.

Återkomst för Steen

Oskar Steen, 26, är återigen en Färjestadsspelare. Hans senaste sejour i klubben var 2018/19. Då gjorde han 37 poäng och därefter har han gjort fem säsonger i Nordamerika. Där noterades han för 60 NHL-matcher (Boston Bruins) samt över 200 matcher i AHL.  Den gångna säsongen gjorde han 34 matcher (ett mål) i Bruins. Men nu blir det alltså spel i Färjestad igen och kontraktet är skrivet på fem.

– Vår förhoppning är att han ska bli en av de stomspelarna som hjälper oss att bygga en bra kultur runt föreningen och sätta den prägeln på laget som vi vill. Även om vi redan har en bra bredd på forwardssidan så tycker vi att Oskar ändå spelar på ett lite annorlunda sätt, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin. 

Finsk forward till Frölunda

Arttu Ruotsalainen, 26, kommer att spela i Frölunda kommande säsong. Den finske forwarden kommer närmast från två raka säsonger i Schweiz. Dessförinnan gjorde han två säsonger i Nordamerika (35 matcher i NHL/70 matcher i AHL). På meritlistan finns även ett VM med Finland (2021) samt 267 matcher i den finska högstaligan.

– Jag är en hårt arbetande och allround spelare med offensiv prägel. Jag vill ha mycket puck och kan spela såväl powerplay som boxplay, säger Ruotsalainen till Frölundas hemsida. 

Kontraktet gäller en säsong.

Växjö stärker truppen

Otto Koivula, 25, är Växjö Lakers senaste värvning. Den 195 cm långe och 102 kg tunge forwarden har de fem senaste säsongerna tillhört New York Islanders organisation. Han står noterad för 28 matcher i NHL. Desto mer tid har han spenderat i AHL (274 matcher).

– Otto är en väldigt spännande spelare som kombinerar storlek med fina individuella skills. Vi tycker att Ottos sätt att spela stämmer överens med Lakers sätt att spela, säger sportchef Henrik Evertsson, Växjös sportchef till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller i två säsonger, till våren 2026.

Peterson överens med Rögle

Jacob Peterson är tillbaka i svensk ishockey. Den 24-årige centern har tre säsonger i följd tillhört Dallas Stars organisation. Han har gjort 83 NHL-matcher, varav sex den gångna säsongen. Nu är Peterson överens med Rögle, och kontraktet är skrivet på 2+1 år. Rögle blir Petersons tredje SHL-klubb. Han har även spelat i Frölunda och Färjestad.

– Det är en ansvarsfull tvåvägscenter som kommer komplettera vår grupp på ett bra sätt. Vi är säkra på att han kommer passa perfekt in i omklädningsrummet och sättet vi vill spela på. Han har skaffat sig fin erfarenhet i Nordamerika, säger Rögles sportchef Hampus Sjöström till klubbens hemsida.

210414 Färjestads Jacob Peterson och Växjös Emil Pettersson under kvartsfinal fyra i SHL mellan Färjestad och Växjö den 14 april 2021 i Karlstad. 
Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0062
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals färjestad växjö FREDRIK KARLSSON / Bildbyrån

Jacob Peterson i Färjestadströjan. Nu är han klar för spel i Rögle.

Timrå plockar in center

Även Timrå har värvat en ny center – Maximilian Eisenmenger, som har både tyskt och svensk påbrå. Han har spelat juniorhockey i både Södertälje SK och Djurgårdens IF. För två säsonger sedan spelade han i allsvenska Tingsryd. Den gångna säsongen gjorde han tio poäng för Adler Mannheim och han noterades även för två landskamper med Tyskland. Eisenmenger och Timrå är överens om ett tvåårskontrakt.

– Vi är väldigt glada över att kunna bredda vår centersida med Maximilian. Han kommer att kunna bidra i viktiga situationer med sin styrka i tekningscirkeln, sen passar hans profil in i vårt lagbygge, han är stor, stark och stark på skridskorna, vi ser fram emot två säsonger med honom, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen.

HV värvar landslagsforward

I går blev det officiellt att även HV71 har värvat en ny spelare. De har nämligen plockat in den finske landslagsforwarden Joona Luoto.

– En stark powerforward som kommer addera ytterligare en nivå till oss med sin aggressiva forecheck, säger Chris Abbott, General Manager i HV71 till klubbens hemsida.

Den 26-årige forwarden har gjort tre säsonger i Nordamerika (23 NHL-matcher), men kommer närmast från schweiziska SC Bern. Där gjorde han 27 poäng på 45 matcher och han noterades även för åtta landskamper med Finland. Han har även vunnit två ligatitlar i Finland (2017 och 2022).

Kontraktet med HV71 gäller kommande säsong.

NHL-kontrakt för Brandsegg-Nygård

Den norske talangen Michael Brandsegg-Nygård har några händelserika månader bakom sig. Efter succén i Mora i HockeyAllsvenskan har 18-åringen skrivit SHL-kontrakt med Skellefteå, spelat VM med Norge och draftats i första rundan (nummer 15 totalt av Detroit Red Wings. Nu har Brandsegg-Nygård även skrivit kontrakt med Red Wings – ett treårigt rookieavtal. Men Skellefteå hoppas att talangen ska spela i SHL kommande säsong.

 – Jag tror inte att kontraktet gör så stor skillnad för oss, utan jag både tror och hoppas att han spelar med oss kommande säsong. Det är de indikationerna som vi har fått också, säger Skellefteås GM Erik Forssell till Norran.

Malmöduo skriver kontrakt med Carolina

Precis som Brandsegg-Nygård blev Dominik Badinka draftad i somras, som nummer 34 totalt av Carolina Hurricanes. Nu har den tjeckiska backtalangen skrivit på ett treårigt avtal med NHL-klubben. Återstår att se om det blir NHL-spel för Badinka eller om han spelar en säsong till i Malmö.

Även Joakim Ryan, Badinkas lagkamrat den senaste säsongen i Malmö, har skrivit på ett kontrakt med Carolina Hurricanes. Ryan, som tillhörde Canes 2020/21, är överens med NHL-klubben om ett ettårigt tvåvägskontrakt.

Övriga nyheter

Erik Andersson, 30, har spelat tre raka säsonger i Timrå, men det blir ingen fortsättning i Medelpadsklubben. Anderssson har även spelat SHL-hockey i Rögle samt HV71.

Brandon Davidson, senast i Rögle, är klar för spel i HC Kometa Brno.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners