Högberg förlängde matchserien – övertidshjälte på bortaplan

Publicerad: 2024-04-14
#SKEFHC
Frölunda hade 3-0 inför den tredje perioden, men Skellefteå kom ikapp till 3-3 och tog matchen till övertid. Där klev Frölundabacken Linus Högberg fram och satte avgörande 4-3. Nu är det 3-2 i matcher till Skellefteå.

Förutsättningarna var enkla för Frölunda inför matchen: Vinn, annars är säsongen över. Och göteborgarna inledde klart bäst i Skellefteå Kraft Arena. Bland annat hade Jere Innala några hyfsade chanser inledningsvis, men i stället var det en något mer otippad spelare som öppnade målskyttet, nämligen backen Isac Heens. Efter ett vackert Frölundaspel och en delikat assist från Malte Strömwall skickade Heens upp pucken i krysset. Frölunda fortsatte trycka på efter 1-0-målet. Isac Born hade öppet läge i slottet, men då hann Linus Söderström över i sidledsförflyttningen. 2-0-målet skulle dock komma och det var slutspelets poängkung Jere Innala som gjorde det.

Frölunda inledde den andra perioden som de avslutade den andra och kom till en rad heta chanser att göra 3-0, men Linus Söderström gjorde flera fina parader, bland annat på ett friläge från Linus Nässén. Skellefteå fick ett powerplay en bit in i mellanperioden, men fick inte in pucken och kort senare utnyttjade Frölunda en spelvändning när David Edstrom tryckte in pucken. Kort efteråt tog Skellefteå timeout, men hemmalaget hade fortsatt svårt att skapa något rejält tryck framåt.

Skellefteå fick en drömstart på den tredje perioden när Simon Robertsson höll sig framme på en retur och tryckte in reduceringen. Vilket ökade ljudnivån i arenan och även fick hemmaspelarna att höja intensiteten. När västerbottningarna fick powerplay kom ytterligare en reducering från hemmalaget, genom Dylan Sikura. Historien upprepade sig senare i perioden. Powerplay Skellefteå och ytterligare ett hemmamål (Filip Sandberg). Ett mål som tog matchen till övertid.

Skellefteå hade spelövertaget även i den fjärde perioden, men det var Frölunda som gjorde det fjärde målet. Linus Högberg hittade luckan bakom Linus Söderström och såg till att förlänga matchserien.

Period 1

11:45 0-1 (EQ) FHC 26 Isac Heens (1)
Assist: 88 Malte Strömwall (5), 39 Mikael Ruohomaa (5)

18.56 0-2 (EQ) FHC 21 Jere Innala (9)

Period 2

10:59 0-3 (EQ) FHC 75 David Edstrom (1)
Assist: 21 Jere Innala (4), 67 Jayden Halbgewachs (4)

Period 3

02:40 1-3 (EQ) SKE 26 Simon Robertsson (1)
Assist: 52 Arvid Lundberg (4), 44 Elias Salomonsson (3)

10:49 2-3 (PP1) SKE 29 Dylan Sikura (4)
Assist: 16 Linus Lindström (3), 11 Max Lindholm (3)

16:00 3-3 (PP1) SKE 43 Filip Sandberg (3)
Assist: 24 Oscar Lindberg (7), 5 Axel Sandin Pellikka (4)

Period 4

10:33 3-4 (EQ) FHC 33 Linus Högberg 
Assist: Nicklas Lasu, Albin Sundin

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Bra powerplay. Tredje är betydligt mycket bättre än de två andra. Vi släppte det vi hade gjort inför tredje och spelar med den intensitet vi vill, sa Skellefteås Filip Sandberg om hemmalagets upphämtning

– Tredje och fjärde perioden är bra. Det är de första två som inte är bra. Från minut tio till 40 är jättedåligt. Vi stämplade in och började åka skridskor i tredje. Det blev ett jäklaranamma där, sa Skellefteås tränare Robert Ohlsson.

– Sjukt mycket lättnad, speciellt när vi faller igenom i tredje. Då är det extra skönt att ta det i overtime. Vi byter momentum ganska ofta, nästan varannan period, sa Frölunda matchhjälte Linus Högberg.

I punktform

- Skellefteå har 3-2 i matcher.

- Isac Heens spelade inte en minut i den fjärde semifinalen, men i match fem fick han chansen och efter drygt elva minuter gjorde han 1-0. Heens bröt därmed en 51 matcher lång måltorka.

- Malte Strömwall hade assist på 1-0-målet och har nu gjort poäng i fyra av fem semifinaler.

- Slutspelets poängkung Jere Innala (1+1) har gjort åtta mål på de åtta senaste matcherna.

- Skellefteå gjorde både 2-3 och 3-3 i spel fem mot fyra.

- Linus Högberg spelade i Skellefteå förra säsongen, men nu klev han fram och sänkte sin tidigare klubb.

Highlights

2024-04-14
Skellefteå AIK - Frölunda HC

Kommande matcher

Skellefteå: Frölunda borta, tisdagen den 16 april

Frölunda: Skellefteå hemma, tisdagen den 16 april

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners