Veckans SHL - nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2023-11-06
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Lucas Ekeståhl Jonsson återvänt till Rögle, Lukas Wernblom har lämnat Malmö och David Tomasek har förlängt med Färjestad.

Ekeståhl Jonsson tillbaka i Rögle

Lucas Ekeståhl Jonsson spelade i Rögle i två säsonger (2020-2022) och 2021/22 gjorde han hela 36 poäng på 52 matcher. Vilket gav ett kontrakt med EHC Kloten i Schweiz. Förra säsongen gjorde Ekeståhl Jonsson 30 poäng, men den här säsongen stannade han på tre assist på 16 matcher. Nu är Ekeståhl Jonsson tillbaka i Ängelholm och kontraktet gäller resten av säsongen.

– Jag kan se Lucas hjälpa vårt powerplay, men också ge oss mer stabilitet i vår backuppsättning när det kommer till spelet med puck och vara delaktig i offensiven. Vi är glada att ha honom tillbaka, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Tomasek och Färjestad överens om ett nytt avtal

David Tomasek, 27, kom in till Färjestad med höga förväntningar och dessa har han infriat – och kanske med därtill. Den spelskicklige tjecken har gjort tolv poäng (8+4) på 16 matcher. I torsdags, innan toppmötet mot Luleå, gick Färjestad ut med att parterna är överens om en kontraktsförlängning, över säsongen 2025/26.

– David har, med sina offensiva kvalitéer, gett oss det vi hoppades så här långt. Det är en anpassning att spela i SHL och där hade vi en tanke att ha lite tålamod innan vi får fram hela potentialen. Dock tycker vi att anpassningen gått såpass bra att vi nu känner oss bekväma med att bygga vidare på samarbetet med Tomášek, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

JEANETTE DAHLSTRÖM / BILDBYRÅN

A-lagskontrakt för Landén

Axel Landén, 18, har HV71 som moderklubb och har tagit sig hela vägen upp i a-laget. Backen har spelat 16 SHL-matcher den här säsongen och nu har Landén skrivit på ett a-lagskontrakt.

– Axel är en stor talang som redan visat en mognad i sitt spel. En modern back med bra speluppfattning som har en ljus framtid till mötes. Extra roligt naturligtvis att han är en HV-produkt, säger sportchefen Kent Norberg till klubbens hemsida.

Costmar och Brattström lånas ut

Arvid Costmar är inne på sin sjätte säsong i Linköpings a-lag, men har han stundtals fått lite mindre speltid den här säsongen. Nu lånas han ut till Djurgården.

– Just nu är vi, ta i trä, fulltaligt på forwardsidan samtidigt som vi går in i ett landslagsuppehåll. Vi tycker att Arvid har gjort det bra hos oss och vi behöver ha honom i kontinuerligt spel framöver vilket han får möjlighet till i Djurgården. Vi ser långsiktigt med det här beslutet då vi vet att det kommer ett Junior-VM strax där vi förmodligen kommer ha med två forwards, och väl då kommer vi att behöva en Arvid Costmar i god matchform, säger LHC: sportchef Peter Jakobsson.

Victor Brattström återvände till Sverige inför den här säsongen efter en säsong i Finland samt två i Nordamerika, men han har mest fått sitta på bänken så här långt. Brattström har stått tre SHL-matcher, men har nu lånats ut till Björklöven under två matcher. 

Wernblom flyttar till Finland

Lucas Wernblom, 23, kom till Malmö inför den förra säsongen. Efter att ha gått skadad i inledningen blev det till slut 44 matcher (fem assist). Han hade sedan en nyckelroll när Redhawks kvalade sig kvar i våras, men har inte fått det att lossna den här säsongen. Nu lämnar han Malmö för spel i finska TPS.

Luleå förlänger med de assisterande tränarna

Luleås assisterande tränare Roger Kyrö samt Antti Alamäki har båda förlängt sina avtal med tre år, över säsongen 2026/27. Kyrö är inne på sin sjunde säsong som assisterande tränare i a-laget medan Alamäki gör sin andra som assisterande tränare till Thomas Berglund.

– Vi är väldigt nöjda med det arbete som våra tränare lägger ner på sitt lag på en daglig basis och det känns därför bra att vi även fortsättningsvis kan jobba vidare med kontinuitet för att tillsammans ta nästa steg i verksamheten, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson.

Notiser från den gångna veckan

- I veckan uppmärksammades Peter Åström samt Harriet Widmark i TV4 – och det välförtjänt. De gör sin 53:e respektive 52:a säsong i Luleå Hockey. Respekt! 

- I torsdags bjöds vi på 51 mål! Inte sedan den 22 januari 1998 har det gjorts så många mål under en matchkväll. Kolla in samtliga 51 mål här.

- Lasse Johansson gjorde en jätteräddning mot MoDo och Patrik Westberg konstaterade att Frölundamålvakten är "mjuk som en bebis".

- Veckans 14 SHL-matcher sågs av sammanlagt 98 181 personer.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners