"JAG TÄNKTE: VARFÖR RINGER FRÖBERG MIG?"

Publicerad: 2023-08-25
Intervju
När Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg ringde trodde Alexander Anderberg först att det var en felringning – men det var det inte. Nu ska 26-åringen göra sin första hela säsong i SHL och IK Oskarshamn. Här berättar han om klubbvalet, motorintresset samt tiden då han funderade på om det var värt att fortsätta med hockey.

19 mål och 18 assist. Det var Alexander Anderbergs facit i Östersund förra säsongen. Med det var han målbäst bland samtliga backar i HockeyAllsvenskan och succén i Jämtland gjorde förstås att den 26-årige backen drog till sig intresse från andra klubbar. Ändå hade Anderberg svårt att förstå varför Thomas Fröberg, Oskarshamns sportchef, skulle ringa honom.

– Jag har hans nummer inlagt i och med att han värvade mig till BIK Karlskoga för några år sedan. När jag såg det tänkte jag: ”varför ringer Fröberg mig?”. 

Vad trodde du att det skulle handla om?
– Eftersom mina initialer är AA hamnar jag ofta högst upp i folks telefonlistor. Jag tänkte nog att Fröberg hade tryckt fel.

Men självklart hade Fröberg inte ringt fel och parterna kom sedermera överens om ett tvåårskontrakt. 

– Jag kände att det här är ett steg i rätt riktning, att ta steget upp en division. Oskarshamns spelsätt lockar och dessutom har de en bra tränarkonstellation. Det kändes som rätt val för mig. Ibland kanske man kan tycka att det är coolt att spela i en större klubb, men jag kände att när jag ska göra min första SHL-säsong ska det vara i en klubb där jag tror att jag kan utnyttjas bäst. Inte vad som är coolast. Efter samtalen med Oskarshamns ledarstab var det ett rätt lätt val, säger Anderberg.

SHL-debuterade i Örebro

Även om det här blir Anderbergs första hela säsong i SHL har han spelat i ligan tidigare. Som junior fick han chansen i Örebros a-lag säsongen 2015/16. På eliteprospects.com står Anderberg noterad för fyra matcher.

– Fast jag spelade bara i en av dem, säger han.

Och gjorde ett mål. Kan du hålla i det poängsnittet den här säsongen?
– Jag har ett skott på mål i SHL och ett mål. Det är perfekt än så länge, haha.

Johan Axelsson/Bildbyrån

Efter förra säsongens succé i Östersund värvades Alexander Anderberg till IK Oskarshamn.

Fram till den där SHL-debuten i Örebro hade Anderbergs karriär gått stadigt uppåt, men sedan började det hacka lite. Säsongen därpå, 2016/17, blev det 37 matcher i HockeyAllsvenskan med Vita Hästen och därefter två säsonger i Hockeyettan (Huddinge samt Mariestad).

– För mig var det första motgången i karriären. Det är viktigt att lära sig att ta det också. Innan det hade det rullat på hela karriären och jag hade haft ganska mycket medgång. Där stod jag lite i ett vägskäl om jag skulle lägga in en växel till eller om jag skulle skita i det. Men jag kände att jag verkligen ville det här och efter det la jag in en växel till och bara tog tag i allting, säger han.

Hur gjorde du det?
– Jag skaffade en personlig tränare bland annat. Jag gav mig fan på att köra extra och hela den biten. Jag ville inte glida länge, eller vad man ska säga. Jag hade inte glidit tidigare år heller, men det blev lite att polletten trillade ner.

Var du nära att lägga av någon gång?
– Mitt år i Vita Hästen spelade jag inte mycket och det var då jag kände att det var tungt med hockeyn, men sedan var det nog aldrig att jag kände att jag inte skulle dyka upp dagen efter. Det var mer att hockeyn inte gav någon glädje utan att det mer kändes som en börda.

När hittade du tillbaka till glädjen?
– Efter den säsongen egentligen. Jag kom till ett nytt lag och då kände jag ”nu kör vi igen”. Jag fick en nytändning.

Att han hittade tillbaka till glädjen märktes också på isen. Under säsongen 2017/18 i Huddinge smällde han in 17 mål, om man räknar ihop grundserie och kvalserie.

– Kul att känna att det gav någonting att jag hade kört extra och hela den biten.

Har tävlat i folkrace

Efter sina två säsonger i Hockeyettan har Anderberg de fyra senaste åren spelat i HockeyAllsvenskan. Där hade han som mest gjort 15 poäng innan förra säsongens 37 pinnar. Men allt är inte bara hockey för Anderberg, som har Kils AIK som moderklubb. Ett stort intresse vid sidan av isen är bilar och motorer.

– Sedan jag flyttade till Oskarshamn har det blivit mycket golf. De andra gubbarna spelar mycket golf och då hakar jag på. Annars gillar jag fordon och sådana grejar. Här har det varit dåligt med det, men förra året kändes det som att jag härjade runt nästan varje dag med bilar och grejer, säger han.

Härjade runt? Mekade du eller var du ute och sladdade?
– Allt möjligt. Under förra säsongen ägde jag fem bilar tror jag. Jag hade bra kontakt med en kille som har ett företag som håller på med att trimma bilar och sådant. Jag var där mycket och grejade med bilen. Var det nysnö kunde jag sladda lite. Vi var även ute åkte rätt mycket skoter också.

Har motorer och fordon varit ett intresse hela livet?
– Ja, det började när jag ung, och när jag var 15 år började jag köra folkrace. Då började jag med själva tävlandet, vilket jag inte hade gjort innan. Nu har jag inte tävlat på flera år, men det har ändå varit stort intresse, säger Anderberg.

Men fokus i vinter blir inte bilar och motorer, utan SHL-spel i IK Oskarshamn.

– Det blir en härlig utmaning, säger backen.

FEM SNABBA

Vad har du för förväntningar på dig själv?
– Jag vill etablera mig i ligan.

Hur tror du att din roll blir?
– Förhoppningsvis får jag spela i alla spelformer.

Vad gör du i ett friläge?
– Jag tror att jag skulle skjuta under stöten, vänster gubbhörn.

Vad har du för målgest?
– Jag blir oftast euforiglad. Det blir ingen målgest, utan mer något euforivrål.

Vad blir nyckeln för att laget ska lyckas?
– Kontinuitet skulle jag säga.

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners