20 FRÅGOR MED VICTOR BRATTSTRÖM

Publicerad: 2023-08-04
20 frågor
Victor Brattström, 26, är tillbaka i svensk hockey efter två år i Nordamerika. Här berättar HV71:s nye målvakt om fotointresset, jongleringsrutinen innan match, lärdomarna från den tuffa tiden i USA samt att Henrik Lundqvist är anledningen till att han började med ishockey.

1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-målvakt, vad hade du valt?

– Får jag ta någon som spelade i ligan tidigare? För i så fall hade jag velat ha Frederik Andersens (Frölunda, säsongen 2011/12) lugn och tålamod.

2. Vilka rutiner har du en matchdag?

– 45 minuter innan matchstart har jag en rutin och då går jag in i mig själv. Drar jag allt jag gör under de där 45 minuterna har du två A4-sidor bara om det, haha.

3. Hur jobbigt blir det om något skulle strula under förberedelserna?

– Det är inte jobbigt alls. Jag har förståelse för att det kan bli annorlunda och att förutsättningarna ändras. Jag blir inte alls hysterisk om något skulle hända.

4. Kan du nämna en grej du gör under matchrutinen?

– Jag jonglerar.

5. Hur bra är du på att jonglera?

– Jag är riktigt bra för jag har gjort det i över tio år. Jag jonglerar mycket mot väggen.

6. Vem håller du som den bäste spelaren du har mött?

– Det måste vara Alexander Ovetjkin eller Sidney Crosby. Jag säger Ovetjkin. Det var häftigt.

7. När har du varit som mest starstruck?

– Jag har träffat många som jag borde ha blivit starstruck av, men när jag pratade med Henrik Lundqvist över telefon blev jag väldigt starstruck. Då pratade jag bara med honom i telefonen, vilket säger en del.

8. Var Henrik Lundqvist din förebild när du växte upp?

– Ja, han är anledningen till att jag började med ishockey. Vi gick och kollade när han spelade i Frölunda och då gick jag på förskolan. Han var värsta rockstjärnan i Frölunda då. Jag ville bli som honom.

9. Hur kom det sig att ni snackade med varandra över telefon?

– Det var jag som ville komma i kontakt med honom innan jag skulle åka över till USA. Jag ville ha lite tips och trix, och han hjälpte mig massor. Han är grym.

10. Vad har du för intressen utanför hockeyn?

– Tennis brukar jag spela och sedan har jag kört en del frisbeegolf. Sedan gillar jag att ta kort. Det kanske inte är det typiska intresset för en hockeyspelare, men jag tycker det är avslappnande.

11. Hur länge har du varit intresserad av att fota?

– Det började när jag var i Timrå. Jag kände att jag behövde någon hobby och blev intresserad av att fota. Man kommer ut och får röra på sig. Det är något meditativt med att vara ute och fota.

12. Vad var det senaste du googlade?

– Jag måste kolla… ”Kan en hundvalp äta banan?” var min senaste googling. Det svaret kommer du inte att få av någon fler spelare, haha. Och det visade sig att valpar kan äta banan, med måtta. 

13. Vad var höjdpunkten den här sommaren?

– Jag åkte till Neapel med min frus systers man. Vi kollade på fotboll. Den veckan säkrade Napoli ligatiteln. Det var ren tur att de gjorde det då och att vi fick vara med på firandet. Det var helt sjukt. Alla firade, till och med husdjuren. Det var helt galet. 

14. Vilket är ditt sämsta köp?

– Det är ett dyrt padelracket, eftersom att jag aldrig spelar padel.

15. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Det finns många, men det första som kommer upp är den dagen jag blev draftad. Hela släkten var här, men inte för att det var draft utan för att det var någon VM-match för Sverige i fotboll vi skulle kolla på. Dagen var helt perfekt och sedan ringde det på kvällen och jag hade blivit draftad. Allt bara stämde den dagen.

16. Hur var det samtalet när du fick reda på att du var draftad?

– Vi satt i soffan och kollade lite på draften, men sedan bytte vi till VM-matchen. Precis när vi hade bytt till matchen fick jag ett sms från Filip Hållander. För tidigare hade jag grattat honom till att han var draftad. Då svarade han någon timme senare ”Haha, grattis själv”. Jag fattade ingenting, men sa att vi nog skulle byta kanal och titta på draften. Sedan började det ringa i telefonen. Jag gick in i på toaletten för att prata i telefonen och då ropade de från tv-soffan att jag var draften.

17. Vem var du i skolan?

– Jag var ganska ordentlig. Jag ville ta skolan lika seriöst som jag tog hockeyn, i alla fall under gymnasietiden. Jag hade kul i skolan.

18. Vilken är din största motgång?

– Det måste vara förra säsongen. Jag fick inte spela så mycket och ville egentligen inte vara där jag var, samtidigt åkte jag på en skada. Det var riktigt tufft. Förra året är min största motgång skulle jag säga.

19. Känner du att du har kommit förbi det nu?

– Absolut. Det är en motgång jag är tacksam för nu. Jag fick ställa frågor till mig själv vad jag verkligen ville. Jag är tacksam för det nu, för jag stärktes av det och jag vet att det kommer att visa sig på isen.

20. Funderade du på att lägga av?

– Ja, på den nivån var det faktiskt innan jag samlade mig och insåg att det var det här jag vill. Jag kände att jag inte kunde ge upp. Jag har haft bra hjälp av en mental coach, Mikael Lörnstam, under tiden i USA. Han hjälpte mig mycket. Jag är glad att jag stod pall varje gång jag föll ner och nu känns det som att inget kan rå på mig. Jag känner mig stark. Det var två tuffa och lärorika år. 

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners