Carlsson vill göra som i fjol – och vända 0-2 i matcher: "Inget är kört"

Publicerad: 2024-04-09
Intervju
Växjö ligger under med 0-2 i matcher mot Rögle, men en som var med och vände ett liknande underläge förra säsongen var Gabriel Carlsson. Det slutade med att hans Hershey Bears vann hela AHL-slutspelet. ”Den minnesbilden försöker jag att ta med mig, att även fast man ligger under i 0-2 är det långt ifrån kört”, säger Växjöbacken.

Det regerande mästarlaget Växjö gick in i slutspelet som en av favoriterna, men nu är laget illa ute i semifinalserien. Smålänningarna har förlorat båda hemmamatcherna mot Rögle och behöver nu knipa minst en av de två stundande bortamatcherna för att säsongen inte ska vara över.

– Vi spelar bra hockey. Vi har ett bra offensivt och defensivt spel, men det är små detaljer som avgör. Det är aldrig kul att förlora två matcher, men det är en positiv anda i omklädningsrummet tycker jag. Solen gick upp i dag (läs: måndag) och vi kommer till arenan med ett leende, säger Växjös Gabriel Carlsson.

Vände 0-2 i matcher förra säsognen

I kväll spelas alltså match tre och betydelsen av den är såklart stor. Skulle Rögle vinna den har de 3-0 i matcher, ett överläge ingen klubb i SHL-historien har tappat.

– Klart att det är en viktig match. Man har hört den där statistiken om att inget lag har vänt 0-3 i matcher, men det är inget vi tänker på. Vi tänker period för period och minut för minut. Vårt största fokus är bara att vinna nästa match. Att titta för långt fram eller för långt bak gör ingen gott, säger Carlsson.

Den 27-årige backen återvände till SHL inför den här säsongen efter sex säsonger i Nordamerika – 81 NHL-matcher samt 205 AHL-matcher. Precis som nu var Carlsson med och låg under med 0-2 i matcher förra säsongen. Det var i finalen i AHL-slutspelet när hans Hershey Bears förlorade de två inledande matcherna mot Coachella Valley.

– Då var upplägget att vi hade två borta, tre hemma och sedan två borta igen. Vi låg under med 0-2 och även om vi kanske inte var utspelade var de betydligt mycket bättre än oss. Sedan pratade vi ihop oss som grupp, steppade upp ordentligt och vann tre raka. Jag har varit med om olika storys i slutspelssammanhang där man har vänt matchserier. När jag var i  Linköping ledde vi med 2-0 i matcher mot Växjö, och sedan tog de fyra raka. Inget är kört även fast ett 0-2-underläge är segt, säger Carlsson.

240405 Rögles Dennis Everberg med Växjös Gabriel Carlsson och Emil Larmi under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Rögle den 5 april 2024 i Växjö. 
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0244
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league växjö rögle bbauto JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Gabriel Carlsson i duell med Rögles Dennis Everberg.

"Den minnesbilden försöker jag ta med mig"

Hans Hershey Bears lyckades sedan vända matchserien och vann med 4-3 i matcher.

– Att vi lyckades nå hela vägen var en häftig upplevelse. Den minnesbilden försöker att jag ta med mig, att även fast man ligger under i 0-2 är det långt ifrån kört, säger han.

Hur mycket nytta har du nu av att ha vänt 0-2 i matcher tidigare?
– Klart att det man har nytta av det. Man pratar om erfarenheter man får när man är äldre. Man har varit med i olika matcher och olika scenarier, och man vet att inget är kört. När man var yngre hade man inte den erfarenheten och visste nog inte fullt ut vad det innebar med ett slutspel. Att ha varit med om några slutspel och veta om att inget är slut förrän det är slut är viktigt, säger Carlsson.

Även om Carlsson och hans Växjö ligger under i den här matchserien kan han njuta av att spela slutspelshockey i Sverige igen.

– Skitkul. Det är en härlig inramning och stämning, och just läktarkulturen är något jag har saknat under åren i Nordamerika. Man märker att det blir några procent bättre undre slutspelet, lite mer känslor och mer högljutt i arenan. Det gör matcherna roligare och kul att få uppleva det igen, säger Carlsson.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners