20 FRÅGOR MED GABRIEL CARLSSON

Publicerad: 2023-10-15
20 frågor
Efter sex säsonger i Nordamerika (81 NHL-matcher) är Gabriel Carlsson tillbaka i SHL. Här berättar Växjös 26-årige back om stjärnmålvakten Sergej Bobrovskijs märkliga matchrutiner, varför han föredrar kaffe matchdagar, vilken läsk han kan unna sig samt wow-känslan inför slutspelsserien mot Sidney Crosbys Penguins.

1. Vi leker med tanken att du är sportchef i SHL. Vem är den förste spelaren i ligan du skulle värva till ditt lag och varför?

– Jag får säga Joel Persson. En skicklig rightback är lukrativt på marknaden och svårt att få tag i. Han är min backkollega och jag har på nära håll fått se vad har kan göra på isen.

2. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Jag hade nog hakat på farsans elföretag som elektriker. Jag har varit där som prao några gånger när jag var yngre.

3. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag försöker att göra samma matchvärmning på morgonen. Ofta går jag inte på is och på eftermiddagen tar jag alltid en nap. Jag försöker att lämna lägenheten för att åka till hallen samma tid varje dag. Sedan byter jag om på ett speciellt sätt och alltid samma tider.

4. Vem av dina lagkamrater genom åren har haft den märkligaste matchrutinen?

Sergej Bobroskij, Columbusmålvakten, var extrem – både på matcher och träningar. Han skulle sitta på cykeln vissa tider och han gjorde olika rörelsemönster på yogamattan. Det var imponerande att se hur han förberedde sig inför både match och träning. Han var väldigt professionell.

5. Du var inte där och gjorde något prank med hans yogamatta?

– Nej, det var inte läge. Man ville inte vara i vägen där eller komma på fel fot med honom. Som ung kille var det lärorikt att se hur han förberedde sig.

6. Vem är den bäste spelaren du mött?

– Jag skulle säga antingen Sidney Crosby eller Artemi Panarin. Crosby är så extremt allsidig. Jobbar hårt och även duktig med puck. Rent skicklighetsmässigt skulle jag säga Panarin. Vi spelade ihop ett tag i Columbus och när man fick se honom på nära håll förstod man hur skicklig han var med pucken och kunde lösa situationer som nästan ingen annan kunde.

7. När har du varit som mest starstruck?

 – Det måste vara under min slutspelsdebut med Columbus. När man såg Evgeny Malkin, Kris Letang och Sidney Crosby värma upp på andra sidan fick jag en lite wow-känsla och jag fick nästan nypa mig i armen. Det var häftigt.

8. Vad var det senaste du googlade?

– Transportstyrelsen. Vi har köpt ny bil och jag skulle kolla upp något med fordonsskatten.

9. Vad är det sista du gör innan du somnar?

– Det blir en tv-serie på iPaden. Nu senast kollade jag på Beckham-serien på Netflix. Jag tycker att den var intressant.

10. Vad äter du till frukost?

– Inget speciellt. Antingen blir det smoothie eller rester från middagen. Så det blir en näringsrik frukost. Jag hade något år där jag försökte gå upp i vikt och då åt jag middag till frukost varje dag och nu har jag vant mig vid det. Det låter lite konstigt när man säger det, men det är en härligt energikick.

11. Är du intresserad av att laga mat?

– Det har blivit mer och mer på senare tid. Särskilt nu när jag har fått en ordentlig lägenhet. I USA har jag flyttat runt en hel del, men nu har investerat i lite bättre köksprylar. Det har fått upp intresset lite.

JONAS LJUNGDAHL / Bildbyrån

Gabriel Carlsson har kontrakt med Växjö till 2026.

12. Vilket är det senaste tinget du köpte?

– En bordslampa.

13. Hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Matchdag blir det en kaffekopp. Det blir inte kaffe varje dag och max en kopp per dag då jag dricker. Lite luddigt svar kanske.

14. Men matchdagar tar du alltid en kaffe?

– Ja, jag brukar ta den i hallen. Det är gött att sitta där med en kopp och sedan kanske det blir en extra koffeineffekt om jag inte dricker varje dag. Det är en liten halvteori jag har.

15. När var du riktigt lycklig senast?

– När vi vann AHL-slutspelet är det jag kommer på nu. Vi vann ju det i våras med Hershey Bears och det var riktigt kul och då gick man upp i adrenalin. Hershey är en liten stad, men med väldigt stort hockeyintresse och vi snittade nog 10 000 åskådare per match. Jag är lyckligt lottad som fick vara med och vinna där.

16. Hur ser den perfekta semesterdagen ut för dig?

– Då sitter jag på någon strand i Spanien. Jag har varit på Mallorca de två senaste somrarna och har varit väldigt nöjd där. Det blir häng på stranden, kanske en golfrunda och en god middag på kvällen.

17. Var är hemma för dig?

– Jag har en lägenhet i Stockholm, en här i Växjö och ett sommarställe på Frösakull i Halmstad. Jag får nog säga att Frösakull är mest hemma. Att komma dit på somrarna och slappna av lite är väldigt skönt.

18. Vad är det bästa med att komma dit?

– Att det är så pass nära havet gillar jag. Det är härligt att gå där längs stranden och golfbanan ligger nära, samt att familj och släkt bor när. Man har det mesta man behöver där.

19. Vem var du i skolan?

– Jag var ganska medioker. Ingen toppelev, men inte botten heller. Jag gjorde som läraren sa och skötte mig skulle jag säga.

20. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– Någon läsk. En Pepsi Max brukar jag lyxa till det med ibland. Något litet, men som ändå får mig på bra humör.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners