Även om det inte spelas någon hockey just nu är det bråda tider för Wolmer Edvqist som är en av huvuddomarna med ett heltidsjobb även utanför isen. Som HR-chef på Region Värmland har han att göra.
– Det är tunt med vila. Det är mycket jobb, mycket jobb. I Värmland är vi ganska förskonade, faktiskt. Vi har väl runt 250 kända Covid-19-fall ungefär, säger han när SHL.se ringer upp på en lunchrast.
Vi vänder vårt samtal mot hockeyn ändå. Sporten som vi alla älskar och saknar. Med en såpass krävande tjänst blir det en del jonglerande i planeringen att få ihop pusslet med att döma SHL.
– Det kräver en extrem noggrannhet i planeringen när det gäller jobb och dömande. Det gäller att man har en förstående arbetsgivare - och en förstående familj, säger han med ett litet skratt.
Han bär tröjnummer 19, ett nummer han hade när han själv spelade hockey som back i unga år. Han började döma - av en ren tillfällighet:
– Det är väl som för många andra. Jag hade slutat med hockeyn och så saknades det domare på en match och de ringde mig ”Wolmer, du är väl lämplig att döma.” Sen blev jag fast. Jag tyckte att det var enormt kul att döma hockey och samtidigt tjänade man ju en liten extrapeng vilket var trevligt.
Minns du din allra första match?
Han tänker efter.
– Det var nog en pojklagsmatch hemma i Grums. En U15-match eller något. Grums-Kristinehamn kanske.
Wolmer Edqvist framhåller arbete i SM-finalerna som hans främsta merit. När det gäller antal dömda matcher tvekar han däremot en smula.
– Oj, jag är nog snart uppe i 600 tror jag. Jag har inte numret exakt någonstans mellan 550 och 600.
På fritiden ser han gärna på sport och beskriver sig själv som allätare. Sporterna som sticker ut, förutom hockeyn så klart, är fotboll och friidrott.
– Och så är jag en inbiten travälskare, skjuter han till.
Han berättar att favoritresmålet är Kroatien och att favoritmaten är en pasta, helst med kyckling. Ett möjligt drömyrke hade kunnat vara jurist, menar Edqvist och och utvecklar:
– Jag jobbar med mycket arbetsrätt i min nuvarande roll och jag skulle kunna tänka mig att jobba med civilrätt. Det är ju lite samma härad.
Vem skulle du vilja sitta ned med en kväll och ha ett samtal med?
– Jag skulle kunna tänka mig att sitta ner med Indira Gandhi.
Vilken är den senaste serie du streck-kollade?
– Jag kollade en serie för inte alltför längesen som heter DNA. En dansk kriminalare som gick på SVT Play. De är väldigt bra på kriminalare, danskarna.
Vi flyttar samtalet till själva hockeyn igen. Har han några råd till aspirerande domare?
– Att man ska vara sig själv och att man ska våga satsa.
Är det svårt att inte bli påverkad av publiken?
– Det är klart att man ibland kan bli påverkad av publiken, men har man dömt under ett antal år och har en del erfarenhet så blir man mindre och mindre påverkad av det, förklarar Edqvist och fortsätter:
– Man måste vara medveten om att man ska ta ett beslut och att man gör det utifrån den position man är i och vad man ser. Av det jag ser på banan gör jag en bedömning, de på läktaren har en annan vinkel och kan ha en annan åsikt. Det händer att jag har andra åsikter när jag sätter mig ner och tittar på videon efter matchen. Men man måste komma ihåg att den personen som står där på isen tar beslutet där och då.
Hur gör du avvägningen mellan att kliva in i en diskussion mellan spelare och inte?
– Det känner man nog av. Man ska också vara medveten om att många spelare i SHL har spelat med varandra tidigare och har en relation, från tidigare klubbar eller landslag. Det är ett tagande och givande. Men när det blir rena personangrepp, då måste man ju kliva in. Men när det är på en förhållandevis god nivå bildas det en jargong och man känner ganska direkt var det är på väg.
Grinigt eller disciplinerat?
– Disciplinerat.
Slutspel eller kval?
– Kval.
– Kvalmatcher är ännu mer ångest. Det är vinna eller försvinna mer bokstavligt. I ett slutspel har alla allt att vinna. I en avgörande kvalmatch kan båda lagen ha allt att förlora, förklarar han.
Vatten eller sportdryck?
– Vatten.
Målrikt eller målsnålt?
– Målsnålt.
Skott eller passning?
– Passning.
Fint eller tackling?
– Tackling.
Sittplats eller ståplats?
– Ståplats.