"Han har hållit en jämn nivå och varit både konsekvent och lyhörd i sin nivå som domare"
Så löd en del av juryns motivering till varför Daniel Eriksson mottog Guldtröjan, som tilldelas Årets Domare i HockeyAllsvenskan, under våren. I höst sker SHL-debuten för 29-åringen, som jobbar när SHL.se ringer upp.
– Jag stämplade in vid 04:33 efter att jag vaknat vid 4 och inte kunde somna om. Men det är så det är. Det är inget jag föredrar, egentligen. Jag är antitesen till det där skulle jag nog säga, skrattar han.
Livet går sin gilla gång för egenföretagaren Eriksson som enligt egen utsago har lyckats få jobba med de hobbys han har. Vilka?
– Vi kan säga att det primärt är inom säkerhet och teknik, säger han med ett skratt.
Han tillägger att han kommer att fortsätta med sina jobb även fast han nu tagit klivet upp till SHL.
Som många andra spelade han hockey själv som ung. Han var målvakt - "inte en särskilt bra sådan" – fram tlil 16-17 års ålder. Några år innan dess hade han börjat som domare, men exakt hur det hela tog form minns han inte:
– Nej, jag vet inte. Jag var elva eller tolv år. Det var bara så. Jag hade bestämt mig för det, tydligen. Jag bara började och blev huvuddomare direkt. Jag hade bara bestämt mig för det spåret. Jag kan inte förklara det, det bara blev så. Det är inte den vanligaste vägen men så var det för mig, säger han skrockande.
Tröjnumret är 5. Inte heller det av någon speciell anledning:
– Det fanns ett antal lediga. Femman verkade väl ganska trevlig. Det var inget som fanns i tankarna sådär. Det är klart att man hade nummer som liten när man spelade fotboll och hockey men inget av de fanns, säger Eriksson, vars smeknamn är "Danne".
– Det är väl det som har hängt med, och kommit tillbaka.
Helst äter han en köttbit till middag och fick han bestämma skulle han äta det varje dag, men han tillägger att "det nog inte skulle vara särskilt nyttigt i längden". Och när frågan om dolda talanger kommer har han potentiellt flera stycken:
– Jag är hyfsat bra på ganska mycket. Jag är hyfsad på siffror generellt, säger han och tillägger:
– Jag är väldigt bra på att hålla humöret uppe fast jag är väldigt dålig på golf. Det funkar bra.
Och det är ungefär där de övriga sportintressena stannar också, menar Eriksson:
– Det är inget som sticker ut utöver golfen. Jag kollar lite tävlingar sådär. Men man har ju fått för sig att man kan bli PGA-proffs någon gång. Man håller på att analysera tekniker när man egentligen bara borde chippa ut, skrattar han.
Har du något drömyrke utanför sportens värld?
– Det är lite svårt. Jag är allätare generellt och jag är väldigt nöjd som jag har det nu. Jag skulle kunna fortsätta så och pyssla med mycket av det jag tycker är kul. Det blir mycket jobb men det passar mig bra, säger han.
Har du något favoritresmål eller drömresmål?
– Jag har lyckats få resa ganska mycket i jobbet. Semesterresor till någon strand lockar kanske inte lika mycket. Men att få åka iväg och göra något kul….Drömresemål? Jag har varit iväg och byggt ziplines på Mauritius. Det var en upplevelse så klart. Jag har dömt hockey i olika länder i Asien några gånger.
Om du fick välja fritt, vem skulle du helst sitta ned med en kväll och snacka med, och varför?
Han skrattar till:
– Jag har ju läst intervjuerna med kollegorna här och har funderat en del men det är svårt att välja. Just nu skulle jag nog bara vilja sitta ner med vem jag vill och käka middag med tanke på hur världen ser ut.
{!A}
Vilken är den senaste serien du kollade på?
– TV överhuvudtaget…. Det brukar snarare bli att jag hamnar i någon YouTube-loop med konstiga shower och grejer. Det var väldigt längesen jag streck-kollade på någonting.
Vi vänder dialogen till det förestående uppdraget som SHL-domare. Efter 158 matcher i HockeyAllsvenskan är Eriksson i höst en del av den domarkår som ska skipa rättvisa i SHL-matcherna. Men vad ser han som sin främsta merit som domare hittills?
Svaret dröjer inte länge:
– Det får bli något ganska färskt. Finalen i HockeyAllsvenskan.
Har du några råd till aspirerande domare?
– Det viktigaste är att man försöker ta till vara på varje match och varje tillfälle man får att döma. Det gäller att göra det bästa av varje match och hitta utveckling där.
Hur svårt är det att inte påverkas av publiken?
– Det har man väl vant sig vid, men det var en process så klart. Det var kanske svårare den här vintern när det var några få på läktaren och man hörde allt de sa. Det är väl som med allt annat. Publikljudet påverkar inte arbetet. Det gör det bara mer njutbart och roligt att vara på isen. Det är så det ska vara.
Hur gör du avvägningen när du ska eller inte ska ta diskussionen med spelare under matchens gång?
–Det är en av de svårare avvägningarna. Generellt sett gäller att så länge man kännre att man kan ha en produktiv och respektfull dialog, om än att det är heta känlsor och så vidare, så kan man ta den. Annars bör man låta bli. Kanske tar man det senare. Varje spelare är individuell och varje domare också.
Grinigt eller disciplinerat?
– Grinigt.
Slutspel eller kval?
– HockeyAllsvenskan klev över till slutspel och det var fantastiskt. Slutspel!
Vatten eller sportdryck?
– Sportdryck.
Målsnålt eller målrikt?
– Målrikt.
Skott eller passning?
– Skott.
Fint eller tackling?
– Tackling.
Ståplats eller sittplats?
– Sittplats.