WALLI WALTERHOLM OM SUCCÉSTARTEN: "INTE SATT UPP POÄNGMÅL"

Publicerad: 2023-10-03
Intervju
MoDo jagar sin fjärde raka hemmaseger i kväll. En som trivs extra bra i Hägglunds Arena är Erik Walli Walterholm, som har snittat två poäng per hemmamatch så här långt. ”Jag har fått stort förtroende i början och nu gäller det att fortsätta leverera”, säger forwarden i en intervju om succékedjan han är en del av, den offensivare rollen han har fått samt möjligheterna att slå sitt personliga poängrekord.

MoDo står på tolv poäng efter sex spelade matcher och är med det uppe på tredje plats i tabellen. Nio av dessa poäng har MoDo tagit på hemmaplan – där laget så här långt inte har tappat en enda poäng.

– Det är grymt att spela hemma. Vi har väldigt bra uppslutning, vilket är kul, säger forwarden Erik Walli Walterholm.

Han är en av nycklarna till MoDos fina poängskörd i Hägglunds Arena. Han har nämligen gjort sex poäng på de tre hemmamatcherna. Ingen annan spelare i ligan har gjort fler poäng på hemmaplan, däremot har kedjekamraten Sam Vigneault samt Växjöduon Marcus Sylvegård och Kalle Kossila också stått för sex hemmapoäng.

– Det är riktigt kul att lira nu. Vi spelar med bra självförtroende i vår kedja och får mycket förtroende. Då är det kul att spela hockey, säger Walli Walterholm.

"Sa att det var upp till mig"

Han kom till MoDo inför den här säsongen efter tre och en halv säsong i Timrå. Dessförinnan spelade han två och en halv säsong i SHL med Djurgården. Hans poängbästa notering under de här sex säsongerna med a-lagsishockey är 16 pinnar, som han gjorde förra säsongen. Den här säsongen står han noterad för åtta poäng (3+5) – på sex spelade matcher. En som trodde att Walli Walterholm hade en offensiv uppsida var MoDos sportchef Henrik Gradin, som när värvningen presenterades kommenterade Walli Walterholm enligt följande: ”Jag tycker att han har haft en undanskymd roll tidigare. Jag tror att han kan spela högre upp i hierarkin, men det som gör honom unik är att han gör jobbet både i en lägre kedja och kan spela högre upp.”

Walli Walterholm:

– Henrik Gradin var ärlig och sa att det var upp till mig om jag skulle få förtroendet. Nu har jag fått stort förtroende i början och nu gäller det att fortsätta leverera och jobba lika hårt som vi har gjort.

Har du varit en poängspelare i ungdoms- och juniornivå?
– I J20 gjorde jag en del poäng, men när jag kom upp i a-laget var det bara att köpa sin roll. Då var det att jobba hårt först och främst och det är lite där jag har varit de senaste åren.

Har du någon gång varit orolig att du skulle få svårt att återgå till en producerande spelare?
– Lite. Det tar ett tag att komma in i att försöka lira mer med pucken när man mest har chippat ut den tidigare. Samtidigt gäller det fortfarande att spela enkelt, slå sarg ut när man ska det och försöka spela när det finns möjlighet. Det gäller att ha en bra avvägning.

Hur många poäng siktar du på att göra den här säsongen?
– Jag har inte satt upp något sådant som mål. Jag försöker att bara jobba hårt och bidra så mycket jag kan till att laget ska vinna. Så får det bli de poäng det blir, även om det så klart är kul att göra poäng.

Du är nio poäng från att göra din poängbäsa säsong i SHL, det rekordet borde du väl kunna ta?
– Ja, så klart satsar jag på det, säger han och skrattar.

Ett bevis på att Walli Walterholm har gjort bra ifrån sig den senaste tiden är att han förra veckan blev poängkung i Fantasy SHL med 42 poäng under matchvecka tre.

– Jag såg det, vilket är kul. Men tyvärr har jag inte fantasylag, säger 24-åringen.

JONAS FORSBERG / Bildbyrån

MoDojubel efter mål mot HV71. Den matchen håller Erik Walli Walterholm som lagets bästa så här långt.

"En positiv aura kring MoDo"

Erik Walli Walterholm är en del av ligans hetaste kedja så här långt. Han spelar tillsammans med Sam Vigneault samt Johan Södergran. Trio har tillsammans gjort 20 poäng på de sex inledande matcherna.

– Vi har bra kemi och alla jobbar hårt. Vi vinner många puckar i anfallszon, vilket gör att vi kan skapa långa anfall. Då är vi tunga att möta, säger Walli Walterholm.

Jag har sett att ni benämns som VWS-kedjan i vissa artiklar, är det namnet som gäller nu?
– Jag har sett det också, och några i laget håller på om det, men vi själva har inget namn på oss.

För MoDo är det här första säsongen i SHL på sju år och Walli Walterholm har tydligt märkt av hockeyintresset i sin nya hemstad.

– Man märker att det är en positiv aura kring MoDo. Det hänger många MoDo-matchtröjor här och var, på balkonger till exempel. När jag gick till hallen hälsade några äldre damer på mig och önskade lycka till. Det är kul, säger Walli Walterholm.

För MoDo är det i kväll dags för säsongens fjärde hemmamatch och för motståndet står Leksand, som kommer från två raka förluster förra veckan.

– Leksand har ett bra lag, bra toppspelare och jobbar hårt. De har många puckskickliga spelare så det gäller att vi kommer upp i samma nivå som i de tidigare hemmamatcherna och åker mycket skridskor.

Fem snabba

Vem var din förebild under uppväxten?
– Jag gillade att kolla på Jimmie Ölvestad i Djurgården. Han jobbade hårt och smällde på.

Vilket match tycker du är MoDos bästa den här säsongen?
– Jag blandar ihop matcherna mot HV och Linköping lite. Men den mot HV71 tycker jag är bäst. Då spelade vi bäst över 60 minuter. Vi hade inte så många dippar och kontrollerade matchen, hade koll på deras offensiva spelare.

Vem i MoDo har har överraskat mest på dig?
– Theodor Niederbach. Han är skicklig med puck och jobbar stenhårt varje dag för att bli bättre.

Vilken fysövning är du starkast i?
– Bänkpress.
Vad tar du?
– 115 är mitt rekord, men det är längesen.

Vad har du för flex på klubben?
- 82.

Poängligan, hemmamatcher

1. Kalle Kossila, Växjö, 6 poäng (5+1), på 4 matcher
2. Marcus Sylvegård, Växjö, 6 poäng (3+3), på 3 matcher
3. Sam Vigneault, MoDo, 6 poäng (2+4), på 3 matcher
3. Erik Walli Walterholm, MoDo, 6 poäng (2+4), på 3 matcher

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners