SHL Pride Week startades 2019 och är ett gemensamt initiativ där SHL och de 14 ägarklubbarna arbetar för en än mer inkluderande idrott med målet att alla, oavsett vem man är eller älskar, ska känna sig välkomna att ta del av hockeyns fantastiska värld.
Genom SHL Pride Week har över 700 spelare/ledare/funktionärer utbildats i inkluderingsfrågor med fokus på normer och hbtqi-frågor. Under februari spelas dessutom SHL Pride Week där arenorna runt om i landet uppmärksammar hbtqi-frågor.
Är du engagerad i en förening och vill jobba mer med inkludering? Här har vi samlat några tips på vägen. Olika föreningar har olika förutsättningar att arbeta med hbtqi-frågor, bland annat med olika kunskap. Det viktigaste är att vilja göra skillnad, att våga försöka och visa att man menar allvar. Det är bra att utgå från de styrdokument, system och rutiner som redan finns och se till så att de inkluderar hbtqi-frågor.
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna har tagit fram en guide till hur man kan arbeta med frågor som rör sig jämställdhet och inkludering. Den kallas Fem steg mot en jämställd och inkluderande idrott och finns här.
Det finns också en rad olika övningar man kan göra inom föreningen för såväl styrelserum och omklädningsrum. Övningarna syftar till att skapa en medvetenhet kring hur normer skapar en kultur som för vissa känns supervälkomnande och för andra exkluderande.
Några tips på övningar:
På spaning för en inkluderande idrott. Gör en spaning över just er förening och skapa er en bild av hur olika sammanhang kan upplevas olika för olika personer.
Teflontestet. Reflektera över din miljö och din egna person.
Normbollen. Ett kortspel med diskussionsfrågor om idrott, värderingar och normer. Finns i flera olika upplagor, Normbollen Mini vänder sig till exempel till de minsta utövarna.
Fler tips på hur ni kan integrera ett inkluderande arbetssätt i er förening samt tips på vidareutbildning hittar ni i SHL:s utbildningspaket för en inkluderande idrott.
Spelar du hockey och vill få tips på hur du kan bli en än mer inkluderande lagkamrat? Vi bygger miljön i vår förening genom hur vi beter oss och genom faktiska handlingar varje dag så du kan verkligen påverka mycket!
Några av de övningar vi tipsar om ovan för föreningar är högst lämpliga även för oss enskilda utövare. Till exempel kan du göra en spaning i din förening och fundera över om alla upplever din förening på samma sätt som du gör. Med Teflontestet kan du även fundera över hur du påverkas av normerna runtomkring dig och hur din resa inom hockeyn hade sett annorlunda ut om du hade haft annan sexuell läggning eller en annan tro.
Men det är också i det dagliga vi alla kan göra skillnad. Några tips att tänka på:
- Stå upp för inkludering i det dagliga samtalet. Säg ifrån vid kränkningar eller exkluderande skämt.
- Utgå inte från att någon har en partner av ett visst kön eller två föräldrar av olika kön - säg “partner” innan du vet.
- Bära regnbågsfärger eller göra annat för att signalera öppenhet.
- Lyssna och lära, vara ödmjuk och be om ursäkt.
Vi vill också tipsa om Normbollen som är ett kortspel med diskussionsfrågor om idrott, värderingar och normer. Det är ett enkelt sätt att prata om vad som kan upplevas som svåra frågor.
I SHL:s utbildningspaket för en inkluderande idrott finns fler tips på hur du kan vara en inkluderande lagkamrat, där hittar du även tips på poddar, serier och andra lästips inom ämnet.(länk till rapporten)
Är du en hockeysupporter som vill att alla, oavsett vem de är eller älskar, ska kunna välkomnas in i hockeyfamiljen och ta del av den fantastiska gemenskapen runt hockeyn? Eller är du kanske en förälder som vill öppna dörrar in till hockeyn för dina barn och deras lagkompisar? Du har en superviktig roll inom hockeyns kretslopp och kan göra skillnad för många.
- Kunskap skapar förändring. Här finns tips på hur du kan skapa dig mer kunskap i ämnet.
- Ställ frågor och krav. Fråga din klubb hur de arbetar med inkludering och dela med dig av tips på hur föreningen kan arbeta löpande och systematiskt med inkludering. Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarnas guide mot en jämställd och inkluderande idrott är ett bra tips.
I vårt utbildningspaket för en inkluderande idrott finns fler tips på hur du kan bidra till en mer inkluderande idrott där alla får ta del av hockeyns fantastiska värld. (länk till rapporten)