"För mig är det bara vinna som gäller"

Publicerad: 2024-08-30
Lagpresentation
Växjö har cementerat sig som topplag i SHL under det senaste decenniet och tippas vara med i toppen även den här säsongen. Ett av de hetaste nyförvärven är återvändaren Dennis Rasmussen. "För mig känns det som att komma hem", säger 34-åringen.

Växjö har vunnit fyra SM-guld de tio senaste säsongerna.

Tabellplaceringarna fyra senaste åren: 1, 5, 1, 2.

Det är inget snack om att Växjö, som avancerade upp till SHL så sent som 2011, etablerat sig som ett absolut topplag i ligan.

Förra säsongen slutade med en andraplats i tabellen och en svepning av Luleå i kvartsfinalen innan det tog slut mot formraketen Rögle som vann semifinalen med 4-0 i matcher.

Nu laddar smålänningarna för en ny säsong och omnämns, som brukligt senaste åren, bland lagen som kan utmana om SM-guldet.

– Frågar du mig personligen om förväntningarna så är det bara vinna som gäller. Hela klubben jobbar alltid för att vi ska vinna, så det är svårt att säga något annat, säger återvändaren och nyförvärvet Dennis Rasmussen.

– Jag känner att vi har ett bra och gediget lag. Bra bredd där många kan hantera olika roller. Det finns kvalitet och arbetsmoral.

Förändringar framåt

Målvakts- och backsidan är intakt sedan i fjol, så när som på Gabriel Carlsson som lämnat och ersatts av Skellefteå-guldhjälten Petter Granberg.

De stora förändringarna har skett på forwardssidan, där poängkungen Marcus Sylvegård, toppcentrarna Kalle Kossila och Robert Rosén, talangen Noah Östlund och rutinerade Tobias Rieder alla försvunnit.

Bland nyförvärven så sticker Félix Robert och Otto Koivula ut - två spelare som förväntas ta offensiva och producerande roller - plus givetvis omnämnde Dennis Rasmussen.

180423 Växjös Dennis Rasmussen när Växjö firar SM-guldet på Stortorget den 23 april 2018 i Växjö.Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144 JONAS LJUNGDAHL / Bildbyrån

Dennis Rasmussen var med och vann SM-guld med Växjö 2018.

Rasmussen inledde sin SHL-karriär i just Växjö där han stannade i tre säsonger. Därefter har han spelat utomlands i tio år (USA, Ryssland, Schweiz), med undantag för en kort visit i Sverige våren 2018 då han kom hem och var med när Växjö vann SM-guld.

– Första gången Växjö vann spelade jag i AHL och hade chansen att komma hem, men valde att stanna kvar där och kämpa. 2018 var det samma läge, jag var fast i AHL, och då valde jag komma tillbaka, jag ville inte missa en ny chans att vinna guld med Växjö, säger han.

– Att vinna guld var den bästa känslan jag haft i min hockeykarriär hittills, det var helt otroligt och vi hade ett fantastiskt lag. Det är därför jag kommer tillbaka nu, för att få vinna igen. Det är bara det som räknas.

Det har varit snack om en återkomst tidigare, varför blir det just nu?
– Tajmingen för både mig och Växjö var bra. Växjö har betytt mycket för mig, och jag kan inte tänka mig att spela någon annanstans i Sverige.

"Finns inget bättre än det"

Dennis Rasmussen är västmanlänning, har Surahammar som moderklubb och har spelat allsvenskt med Västerås, men att komma till Växjö stämplar han som att komma hem.

– Så känns det. När jag flyttade hemifrån första gången så var det till Växjö och jag har alltid blivit så väl omhändertagen här, det är en klubb som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag ser verkligen fram emot att få spela inför supportrarna i Vida Arena igen, det är en av de stora anledningarna till att jag kommer tillbaka.

Vad har du för egna förväntningar?
– Jag vill vara en ledande spelare som visar vägen, som bidrar i båda riktningarna på isen. En extra grej är att försöka hjälpa några av de unga spelarna, på samma sätt som jag fick hjälp när jag kom som ung spelare till Växjö. Försöka vara en positiv förebild som får andra att må och bli bättre.

Du har varit utomlands i tio år, vunnit SM-guld och är 34 år... hur är det med hungern?
– Den finns kvar. Jag har varit runt en del och det blir alltid en nytändning att komma till en ny plats. Nu kommer jag till en klubb jag verkligen älskar, det finns inget bättre än det.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Växjö?
– Växjö har byggt ett lag för toppen. De kliver in med en riktigt stark målvaktssida som senaste säsongerna och har en stabilitet på backsidan, där enda skiftet är Petter Granberg in och Gabriel Carlsson ut. Joel Persson finns som den offensiva stjärnan. Framåt tappas Marcus Sylvegårds målskytte och Kalle Kossilas centerspel, men jag tror att Otto Koivula och Félix Robert kan ersätta de poängen. Växjö är gedigna, de har ett grundspel att falla tillbaka på där de är starka defensivt och är skickliga med pucken. De har massvis med centrar i truppen somöppnar upp för att laborera mer i laguppställningen.

240407 Växjös Joel Persson under semifinal två i SHL mellan Växjö och Rögle den 7 april 2024 i Växjö. 
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0245
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league semifinal semifinals växjö rögle JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Joel Persson.

Vad tror du blir nyckeln för att Växjö ska lyckas?
– De tappade Erik Josefsson inför förra säsongen och tappar Robert Rosén inför i år, det är starka profiler och kulturbärare. Det gäller att få fram nya profiler som bär laget, och där var det smart och viktigt att kunna binda upp Joel Persson på ett långt kontrakt som man gjorde under fjolårssäsongen. Joel tar redan en sådan roll och det blir viktigt att de blir fler. Sedan har klubben också tappat assisterande tränaren Nicklas Rahm, en av de bättre assisterande tränarna i SHL, och en nyckel är att hans roll fylls på ett bra sätt.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– 195 cm och 102 kg Otto Koivula är ingen brunkare, det är en spelare som ska spetsa det offensiva spelet och det ska bli intressant att se vad han kan uträtta med den storleken han har. Han kommer sticka ut visuellt, men också poängmässigt.
Inget nyförvärv, men det surras mycket om Filip Eriksson, vad tror du om honom?

– Han satte fina avtryck i Nybro förra säsongen. Jag har sett honom tidigare när jag var juniortränare, och jag ser samma sak nu som då, en mycket klok spelare. Han kommer passa in i Växjös spel. Noterbart är också att Växjö har Leo Sahlin Wallenius och Alfons Freij, toppbackarna i den svenska 2006-kullen, som är utlånade till allsvenska klubbar, deras framtid blir kul att följa.

Växjö 2023/24

Poäng: 99 (2)
Gjorda mål: 162 (2)
Insläppta mål: 110 (1)
Powerplay: 30,6 % (2)
Boxplay: 74,6 % (6)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners