Svensk ishockey har precis som alla andra tagit ett stort ansvar under Coronapandemin. Våra spelare, ledare, föreningar och förstås alla fans som älskar ishockey har hållit i och hållit ut i snart ett och ett halvt år. Men nu måste Sverige hitta vägar för att vi ska öppna upp samhället mer. Många andra länder har sedan länge haft möjligheter med covidbevis, eller covidpass, för arrangörer av evenemang, men inte Sverige. Här vill vi ha förändring. Och det snart.
Vi befinner oss just nu i en fas av pandemin där vi inte vet hur utvecklingen blir, men med tydliga ljus i tunneln. Fler och fler vaccineras, vilket borde betyda att vi kan öppna upp samhället mer och mer. Vi är varken virologer eller experter på pandemin. Därför har vi hela vägen följt myndigheternas rekommendationer och beslut. När vi tagit beslut kopplat till pandemin har det oftast varit konsekvenser av dessa rekommendationer och beslut.
Att ge oss och andra evenemangsarrangörer möjlighet att införa covidbevis är en komplex fråga. Vi är medvetna om att det finns frågor som handlar om den personliga integriteten och att människor kan uppfatta att de tvingas till vaccination för att kunna ta del av olika delar av samhället. Vi får heller inte komma till ett läge med borttagna restriktioner, men där vi fortfarande har kvar covidbevis. Därför är en avvecklingsplan central. Specifikt för oss inom ishockeyn är möjligheten för barn och ungdomar, som idag är för unga för att vaccineras, att se sina idoler på plats en viktig del. För barn och ungdom kan vi finna lösningar med avgränsade ytor i våra arenor.
Även om frågan om covidbevis är komplex måste en sådan möjlighet vägas mot att behålla ett i stora delar fortsatt nedstängt samhälle. Att fortsatt begränsa våra möjligheter att ha mycket mer publik på ishockey eller en konsert har också ett pris. Ett pris som vi menar kommer att vara kostsamt både för oss som idrott och för samhället i stort. Vi måste kunna hitta vägar framåt. I det korta perspektivet har vi klarat att ekonomiskt hantera pandemin. Mycket tack vare en omfattande ansträngning och omställning i våra föreningar, men även genom kompensationsstöd och andra möjligheter. Det är inte långsiktigt hållbart. Vi vill ha möjligheter att genom mer publik få förutsättningar att klara ekonomi och personal även på längre sikt. Om vi kan öppna upp för publik inom elitishockeyn skulle också mer resurser kunna prioriteras på att återstarta den breda ishockeyn, inte minst för barn och ungdomar i hela landet.
När vi nu står inför en ny säsong i svensk ishockey behöver vi klarhet. Idrott och ishockey upplevs så klart bäst live. Det är i arenorna fansen kan följa sina lag och det är i arenan barn och ungdomar kan se sina idoler på riktigt och inspireras att spela ishockey. Engagemang och intresse för ishockey är en viktig del i vardagen för många och människor har ett stort behov av att ses och tillsammans uppleva ishockey och idrott på plats.
Vi är trygga i att vi som vana evenemangsarrangörer kan hantera mer publik i arenan på ett säkert sätt utifrån ett krav på covidbevis. Men vi lever fortfarande i en pandemi. Vi är inte helt igenom detta än, även om vi alla vill att det ska vara över krävs det att vi fortsätter att hålla i och hålla ut ett tag till. Möjligheten att införa covidbevis är en viktig väg framåt för att kunna leva med pandemin och samtidigt återgå till ett öppnare Sverige. Vi vill vara Sveriges mest engagerande idrott. Det vill vi vara tillsammans med vår publik och fans – även på plats i våra arenor.
Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet
Anders Källström, ordförande Svenska Hockeyligan (SHL)
Agne Bengtsson, ordförande Svenska Damhockeyligan (SDHL)
Niclas Fröberg, ordförande Hockeyallsvenskan
Ronnie Glysing, ordförande Hockeyettan