Regelfrågan - där vi förklarar regler och bedömningar

Publicerad: 2024-03-07
Regelfrågan
Vilka situationer granskas? Finns regeln med avsiktlig offside kvar? Finns det straff för antydan till regelbrott? Dessa frågor och några till ger vi svar på i dagens Regelfrågan.

Regler och bedömningar tycker många är ett intressant ämne i SHL. Vad hände där? Vad säger regelboken ifall någon gör så här? 

Nu finns möjligheten att ställa frågor kring just dessa ämnen. 

Om du går och funderar på någon regel, enskild händelse, tänkbart scenario eller annat som en regelexpert är bäst att svara på - skicka då din fråga till regelfragan@shl.se så finns chansen att din fråga tas upp här. Frågor och svar publiceras med jämna mellanrum på på SHL.se. 

På Regelcentralen kan du även hitta en hel del information om regler och annat.  

Till Regelcentralen.

Fråga: 
Hur går det egentligen till när situationer i matcher granskas? Jag upplever att vissa tacklingar i huvudet och/eller ryggen granskas, och andra inte. Diving-utvisningar upplevs det som alltid granskas, trots att det blev en tvåa i matchen. Vem är det som avgörs vad som ska granskas, och vad är det som leder till anmälningar och inte?

Svar:
På isen ska domarna via video kontrollera större straff (fem minuter) samt dubbla mindre straff för high-stick som de utdömt för att där säkerställa att rätt straff utdöms. Situationsrummet fångar upp alla players safety-händelser av allvarligare karaktär oavsett om dessa blivit bestraffade på isen eller inte. De allvarligare händelserna skickas till en referensgrupp bestående av tidigare elitspelare och domare som sammanträder efter varje omgång.  Referensgruppen återkommer sedan med sin syn händelse och om förseelsen enligt ”Spelregler för ishockey” ska anmälas till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd. Alla diving-utvisningar anmälas med automatik till disciplinnämnden enligt ”Spelregler för ishockey”.

Fråga:
I matchen mellan Örebro och Leksand den 22/2 blir Leksands Filip Larsson utvisad för att ha flyttat på målburen vid en sidledsförflyttning. Vad säger regeln om när det ska bli utvisning eller inte och vad skiljer den situationen mot de som sker i de flesta matcher där man inte dömer utvisning?

Svar:
Om en målbur avsiktligt flyttas, enligt domarens bedömning, ska felande spelare utvisas.

Fråga:
Tidigare hände det att det dömdes för avsiktlig offside, men trots att jag ser minst två matcher i veckan så har jag inte sett att man dömt för det under senaste året. Är regeln borttagen?

Svar:
Nej, regeln finns kvar men är justerad sedan två år tillbaka. Numera är det bara avsiktlig offside om linjedomaren anser att spelare medvetet skapar en offside.

Fråga: 
Gällande tillsättningen av domare, tas det hänsyn till vilken stad man är i från, och så vidare, eller får alla domare döma alla lag?

Svar:
Detta är en diskussion som förs löpande med domarna och det föreligger inget förbjud mot att döma lag från sin egna stad.

Fråga: 
Finns det någon regel eller bedömning som ger straff för försök eller antydan till något regelbrott, till exempel skallning, hakning, spearing, tripping? Hur bedöms det i så fall?

Svar:
Det finns tre förseelser där även ett försök ska rendera utvisning. Försök till buttending, skallning (headbutting) samt spearing ska bestraffas med dubbla mindre straffet.

Fråga: 
Olli Palola gör sig skyldig till en spearing på Mantas Armalis i Leksands match mot Oskarshamn, där Armalis sedermera, helt rätt, fick matchstraff för att ha slagit till Palola. Varför granskades och anmäldes inte spearingen?

Svar:
I denna händelse granskas även spearing/slashingen men denna förseelse är enligt ”Spelregler för ishockey” inte av den graden att den ska anmälas.

Fråga:
Jag upplever att det skiljer mycket på bedömning och tillämpning av regler i olika serier i Sverige. Även situationerna är lika så upplever jag att konsekvenserna eller bedömningarna är olika beroende på serienivå. Är tillämpningen olika i olika serier?

Svar:
Ishockey är en bedömningssport och det finns få regler som är svarta eller vita. Domarna ska ta utvisning enligt kriterierna O.B.I.

  • Är händelsen som kan bryta mot regelverket uppenbar (Obvious).
  • Skapar händelsen som kan bryta mot regelverket en fördel (Benefit).
  • Finns risk för skada eller skadas en spelare av händelsen som bryter mot regelverket (Injury).
SHL
Huvudpartner
Officiell Partner