LITTTLE NÅR MÄKTIG MILSTOLPE: "HAR FORTFARANDE MYCKET KVAR ATT GE"

Publicerad: 2023-09-26
Intervju
Broc Little spelar i kväll sin 400:e SHL-match. Han blir den blott fjärde amerikanen att nå den milstolpen. ”Jag känner mig lyckligt lottad som fortfarande kan hålla på i den här åldern”, säger Little.

Linköping gästar Frölunda i kväll och för Broc Little blir matchen extra speciell. LHC:s offensivt skicklige 35-åring blir därmed den 15:e utländska spelaren i SHL-historien att göra 400 matcher. Bland amerikanerna är han den fjärde att nå den milstolpen.

– Jag hade ingen aning om det, men det är stort. Jag känner mig lyckligt lottad som fortfarande kan hålla på i den här åldern. Jag känner att jag fortfarande har mycket kvar att ge. Det har varit bra så här långt och förhoppningsvis kan vi göra något bra den här säsongen, säger han.

EMMA WALLSKOG / Bildbyrån

Broc Little under upptaktsträffen i början av september.

Säsongen 2011/12 kom Broc Little till Sverige och Västerås. Han smällde in 66 poäng på 51 matcher i HockeyAllsvenskan. Det gav honom ett SHL-kontrakt med AIK till säsongen därpå. Därefter blev det en säsong i AHL/Finland innan han skrev på för Linköping 2014. Där har han blivit kvar, bortsett från en säsong i Davos (2017/18). Det har gjort att han ser Linköping som "hemma".

– Min fru är härifrån och båda våra döttrar är födda här. Svärföräldrarna bor tio minuter härifrån. Det är något som har varit skönt med att vara här så länge, för som import har man ofta ett eller två år på kontraktet och man landar inte riktigt någonstans. Men det har vi gjort, säger han.

Minns gärna tillbaka till kvartsfinalserien 2015 mot HV71

Drygt elva år sedan har gått sedan Little gjorde sin första SHL-match, men den minns han inte mycket från.

– Ärligt talat har jag ingen aning om vad som hände då, haha. Jag minns inte ens vilka vi mötte. Du får berätta.

Ni förlorade med 1-2 borta mot Timrå. Du spelade med Christian Sandberg och Nicklas Jensen.
– Jag minns att jag spelade mycket med Jensen den säsongen. I slutet tror jag att jag spelade med Mattias Janmark och jag spelade även en del med Esa Pirnes.

Vad ser du som höjdpunkten under dina tio säsonger i SHL?
– Jag måste säga säga slutspelsserien mot HV71 mitt första år i Linköping (kvartsfinal 2014/15). Det sticker ut. Atmosfären var otrolig i alla matcher och vi lyckades gå vidare (4-2 i matcher). Det är ett bästa av mina bästa minnen.

Om vi vänder på frågan, vilken är det värsta minnet?
– För några år sedan var det nära vi skulle hamna i kvalserien (2020/21). Med kanske sju matcher kvar kändes det som att det var 85 procent säkert att vi skulle hamna i kval. Då lyckades vi vinna fem i rad och undvika det. Det var det värsta, men vi hittade en lösning vilket gjorde att det till slut blev bra.

Med 400 matcher tar sig Little alltså in på topp-15 när det kommer till spelade matcher bland utländska spelare. Den listan toppas av Per-Åge Skröder (856 matcher). När det kommer till amerikaner har Little fyra spelare framför sig och när han ombeds gissa vilka det är gissar han snabbt rätt på Ryan Lasch (418 matcher).

– Har de andra två spelat i ligan nyligen?

En spelar fortfarande och en har du spelat med en säsong.
– Åh, bra fråga. Låt mig tänka en sekund… Vem kan det vara?

Du spelade med en av spelarna säsongen 2015/16.
– Rhett Rakhshani (428 matcher). Men sedan är det en till. Jag borde kunna det, men kommer inte på det. Du får berätta.

Jack Connolly (497 matcher).
– Ah, okej. Han kom hit direkt från college så det låter rimligt.

SIMON ELIASSON / Bildbyrån

Luleås Jack Connolly står noterad för 497 SHL-matcher.

Har snittat 0,83 poäng per SHL-match

På sina 399 SHL-matcher har Little gjort 332 poäng, varav 164 mål. Vilket ger ett snitt på 0,83 poäng per match. Men annars är det defensiven som Little tycker sig ha förbättrat mest jämfört med när han kom till ligan för elva år sedan.

– Jag har vuxit massor. Jag har lärt mig spela mer i båda ändarna av isen. Jag har alltid kunnat bidra offensivt, men över åren har jag har blivit bättre defensivt och blivit bättre över hela isen. Det är nog den största skillnaden. Så klart växer man på andra sätt också. Jag tror att jag var 24 år när jag kom hit och genom åren lär man sig mycket som gör en till en bättre människa, lagkamrat och även spelare.

Du har kontrakt till 2025. Kan du nå 500 SHL-matcher tror du?
– Om jag håller mig frisk. Det är det viktiga i min ålder. Jag är hoppfull. Jag tar en match i taget eftersom jag har haft några större skador de senaste åren. Jag ska försöka undvika det.

Är det fortfarande lika kul med hockey som för elva år sedan?
– När vi vinner, ja. Vi har haft några tyngre säsonger här, och det kan tynga en ibland. Men att vinna matcher är kanske till och med ännu roligare med åren när man inser att det här inte kommer att vara för evigt.

Broc Little om amerikanerna med 400+ matcher

Jack Connolly (497 matcher)
”Han är en  jättebra spelare. Hon kom till Sverige direkt från college och är som sagt en väldigt skicklig spelare.”

Rhett Rakhshani (428) 
"Han är toppenkille. Jag spelade med honom en säsong och vi är bra vänner fortfarande. Vi var faktiskt i hans hus i Kalifornien under en månad förra sommaren när han var i Europa. En jättebra kille."

Ryan Lasch (418 matcher)
”Alla vet hur bra Lasch är. Jag har mött honom många gånger och han kanske är en av de bästa spelarna i powerplay någonsin i ligan.”

Tre snabbfrågor – om amerikanska hockeyspelare

Hade du favoritspelare från USA när du växte upp?
– Wayne Gretzky var min favorit, men han är från Kanada. Av de amerikanska spelarna måste jag säga Jeremy Roenick. Vi hade säsongskort första säsongen Coyotes spelade i NHL. Då var det Roenick och Keith Tkachuk som var de stora spelarna.

Vem är den bästa amerikanen i SHL någonsin enligt dig?
– Förmodligen Ryan Lasch. Hans siffror imponerar. Han har spelat i några väldigt bra lag och har vunnit en hel del också.

Vem är den här säsongens bästa amerikan i SHL?
– Den är svår. Amerikaner och kanadensare buntas ofta ihop  här. Men den bästa nordamerikanen skulle jag säga att Adam Tambellini (Rögle) är.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners